Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kravaty a kravaťáci

.tomáš Čejka .elena Akácsová .časopis .lifestyle

Kravata je atribútom dôstojnosti, ale aj symbolickou šípkou, ktorá diskrétne upozorňuje na intímne partie svojho nositeľa. Prozaickým dôvodom jej popularity môže byť fakt, že opticky zoštíhľuje.

Kravaty sa zrodili už v roku 1635, keď Paríž zaplavili chorvátski vojaci, podporujúci kráľa Ľudovíta XIII. Na krkoch mali farebné šatky, uviazané na uzol, a Francúzom sa zapáčili natoľko, že sa čoskoro stali súčasťou ich národnej vojenskej uniformy. Názov odevu odvodili zo slova la Croate (Chorvát), ktoré sa zmenilo na dodnes používané la cravatte. V roku 1661 kráľ Ľudovít XIV. oficiálne stanovil funkciu kráľovského cravatiera čiže človeka, ktorého úlohou bolo pomáhať kráľovi pri viazaní tohto doplnku. Búrlivú evolúciu prekonala kravata v 18. storočí, vtedy sa jej na čas hovorilo steinkirk, podľa bitky pri Steinkirku v roku 1692. V tom čase sa zmenila na obyčajnú bielu šatku, prichytenú cípmi na prsiach majiteľa. Tento typ si obľúbili aj ženy, ktoré však fádny biely štajnkirk vymenili za rôznofarebné kusy.

.skutoční kravaťáci
Na prelome 18. a 19. storočia sa do vývoja kravát nezmazateľne zapísal Angličan George Brian Brummel. Propagoval názor, podľa ktorého sa môže čistokrvným džentlmenom stať doslova každý, kto bude nosiť jednoduchý tmavý oblek s kravatou. Týmto typom oblečenia páni vyjadrovali nielen svoj osobný vkus, ale zároveň dávali najavo svoju príslušnosť k určitej spoločenskej vrstve. Po napoleonských vojnách prišla ďalšia zmena. Predovšetkým v Anglicku si kluby či univerzity vytvorili vlastný štýl kravát a spôsoby ich viazania, ktoré postupne prebral zvyšok Európy a dostali sa aj do Ameriky. V 19. storočí sa tento doplnok stal neoddeliteľnou časťou pánskeho šatníka. Vtedajšie kravaty mali väčšinou čierny podklad a červené, biele, modré, žlté či zelené pásiky. Až po prvej svetovej vojne nastal čas na farebné experimenty. Významný bol rok 1922, keď Newyorčan Jesse Langsdorf patentoval moderný postup výroby. Stanovil, že kravata sa musí skladať z troch dielov, ktoré sú strihané a zošité pod 45 stupňovým uhlom, takže sa nielenže nebude krútiť, ale po uviazaní aj udrží tvar.

.kravaťácke celebrity
K popularite kravát výraznou mierou prispeli herecké hviezdy prvej polovice 20. storočia, napríklad Noel Coward, Fred Astaire, Bing Crosby či Frank Sinatra. Zmeny nastali v používaní materiálu, do módy prišiel polyester. Výrazná kríza prebehla v 60. rokoch minulého storočia, keď niektorí návrhári, napríklad Ramon Torres, chceli kravatu definitívne vykoreniť z pánskeho šatníka. Nepodarilo sa. Dôkazom je známy artefakt Andyho Warhola, ktorý ako vzor použil multiportrét Marylin Monroe. Svojou invenciou a odvahou ovplyvnil aj takých svetových návrhárov, akými sú Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Armani či Gucci. Tí svojimi modelmi navyše prezentovali názor, že muž s kravatou symbolizuje  dôveryhodnosť, úspech a určitý spoločenský aj finančný status.   

.všeobecné rady
Zlatým pravidlom, ktoré muža uchráni pred tým, aby vyzeral ako papagáj ara je, že oblek, kravata a košeľa by mali byť kombináciou maximálne troch rôznych farieb, neráta sa čierna a biela, tie sa môžu kombinovať ľubovoľne. Farba kravaty môže byť výraznejšia a na rozdiel od košele aj vzorovaná, ale tak, aby spolu ladili. Čo sa týka uzla, je jedno, či zvolíte úzky, alebo široký, pri tomto rozhodovaní sa môžete riadiť citom. Podmienkou však je, že košeľa musí byť zapnutá až po poslednú gombičku. Rovnako dôležité pre celkový dojem je, aby kravata hraničila so sponou vášho opaska. Kratšie, ale aj dlhšie útvary sa považujú za odevnú neokrôchanosť. Keby vás náhodou napadlo ozdobiť kravatu sponou po starom otcovi, radšej na to zabudnite, dovoliť si to môžete len v prípade, že na seba chcete upozorniť svojím extravagantným či dandy štýlom. Zbytočne neexperimentujte ani s motýlikom, hoci tento rok je opäť veľmi v móde, nie každému sa hodí. Zákaz platí aj pre kravaty s infantilnými obrázkami typu kačičky, sloníky či Simpsonovci.

.symbióza s košeľou
Bohužiaľ, mnohí muži si myslia, že v opere či na plese najlepšie vyniknú v tmavej, najlepšie čiernej košeli a bielej kravate, prípadne zvolia tmavofialovú košeľu a striebornú kravatu. Áno, môže byť, ale len pokiaľ chce zapôsobiť dojmom šéfa talianskeho podsvetia či rýchlokvasného slovenského podnikateľa. Farebné košele sa celkovo nehodia na oficiálne spoločenské udalosti. Ku smokingu, fraku, a bežnému večernému obleku patrí len čisto biela košeľa, ktorá má všeobecne tú výhodu, že si k nej môžete dať akúkoľvek kravatu. Vedľajšiu úlohu hrá farba a vzorka obleku, ale tam už väčšinou veľa chýb nenarobíte. Šviháckou klasikou je kombinácia čierny oblek, biela košeľa a tmavá užšia kravata, táto kombinácia vynikne najmä po vystúpení z luxusného cadillacu a promenáde po červenom koberci. Pokiaľ si neviete predstaviť svoj outfit bez čierno-bielych kravát (drobná kocka či kohútia stopa), v tom prípade je biela košeľa vašou jedinou voľbou. Obozretní musíte byť pri vzorovaných košeliach, nič nepokazíte vtedy, keď si okolo krku uviažete jednofarebnú tmavšiu kravatu. Vzorkovaná môže byť len vtedy, keď má vzor inej veľkosti. Príklad: ku košeli s širšími pásikmi si treba uviazať kravatu s drobným vzorom. S košeľami s jemnými pásikmi je to presne naopak. Ak idete do spoločnosti s dámou, vaša kravata by mala ladiť s jej šatami. Okrem iného tým dávate najavo, že tvoríte pár.

Naučiť sa viazať jeden uzol kravaty na celý život je možno náročná úloha, ani to však nestačí. So šírkou kravaty a s tvarom košeľového goliera sa používajú aj rôzne typy uzlov. Najzložitejší a najmohutnejší uzol, tzv. windsor, sa hodí len ku žraločiemu golieru tzv. shark, to je golier, ktorý sa dostal do módy opäť v posledných rokoch, nepôsobí tak upäto, má kratšie a roztvorenejšie cípy, kde vyniknú veľké uzly a ťažké kravaty. Ku klasickému, teda tomu najbežnejšiemu golieru sa hodí v postate všetko, len mohutný windsor nie. Do goliera s gombičkami sa hodí tenká kravata a jednoduchý uzol.

.porušovanie pravidiel a móda
Keď už ovládate všetky pravidlá, môžete sa pustiť do ich porušovania a obliekať sa podľa aktuálnych módnych trendov. V takom prípade si však musíte uvedomiť, že na seba upútate pozornosť a  tú treba vedieť nosiť tiež. Ak sa chcete obliekať podľa najnovšej módy, pre túto sezónu platí: čím výraznejšie, tým lepšie. Vzory pre jar a leto ustúpili farbám, a to farbám výrazným, dokonca neónovým a tiež materiálom, tie sú lesklé a metalické. Zo vzorov sa vo veľkom objavuje len jeden nový – kvety. Aby ste nepôsobili ako šašo, všetko ostatné naokolo by malo byť veľmi seriózne, klasické, masívne a jednofarebné. Okrem kvetov sa ešte objavil maskáčový vzor, no ale ten sa na Slovensku, kde sa maskáče nosia vo veľkom namiesto montérok, asi veľmi neujme. Ak nechcete upútať ani kvietkovanou ani maskáčovou kravatou, vyberte si aspoň trochu odvážnejšiu farbu. Experimentátori zvládnu aj inú farbu na kravate a inú na košeli. Povedzme ružová košeľa s tyrkysovou kravatou. No dobre, tak aspoň žltá so smaragdovozelenou. Oblek potom už len ľahký šedý. Túto sezónu jar/leto 2013 sa nosia kombinácie farieb tón v tóne, čo znamená, že oblek, košeľa aj kravata sú tej istej farby, bez vzorov, ale každý kus má iný tón, od svetlého po tmavý. Do módy sa vracia aj dvojradový oblek a  tiež vreckovka v náprsnom vrecku, zásadne však úplne iných vzorov ako samotná kravata, samozrejme, farebne spolu ladiace.

Kravatu nemusíte nosiť len k obleku. Dá sa skombinovať aj so svetrom, pletenou vestou či pulóvrom, to je teraz jeden z najväčších módnych hitov. Pôsobí to nezávislo a športovo a mužom, čo doteraz vytrvalo odmietali obleky, to dáva nenápadnú šancu ponosiť pekné košele a kravaty bez toho, aby stratili svoju tvár i pohodlie. Začínajúca jar je na to ideálne obdobie.

Spoluator je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite