Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Maďarské pohromy maďarsko prežilo ťažké dni. Mrazivé počasie spojené s hustým snežením a silným vetrom spôsobilo výpadky elektrickej energie, nehody a smrť najmenej jedného človeka. Vyše sto ľudí utrpelo zranenia, súvisiace s vyčíňaním zimy.

Noc zo štvrtka na piatok bola zlá pre ľudí, ktorí ju museli prečkať v kolónach na diaľnici M1, vedúcej z Budapešti k slovenským hraniciam. Sneženie a silný vietor narušili aj vlakovú a autobusovú dopravu. Mnohých Maďarov väčšmi trápili živly než politika, nič to však nezmenilo na fakte, že Maďarsko bolo pokarhané z Bruselu. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na summite EÚ vyhlásil, že novela ústavy, ktorú prijali maďarskí poslanci v pondelok, predstavuje porušenie hodnôt Európskej únie. Táto novela podľa opozície, ale aj Európskej komisie zasahuje do právomocí nezávislej justície a obmedzuje možnosti ústavného súdu skúmať a hodnotiť ústavu. Zároveň posilňuje postavenie premiéra Viktora Orbána a oslabí prezidenta. V budúcom čísle prinesieme z Maďarska reportáž.
.mg

Eurosummit v Bruseli rieši ekonomické a politické problémy aj pesimizmus v členských štátoch. Šéfka Európskej konfederácie odborových zväzov Bernadette Segol upozornila, že čoraz častejšie počúva pochybnosti, či má členstvo v EÚ ešte nejaké pozitíva.
Zbrane pre sýrskych povstalcov žiadajú lídri Francúzska a Veľkej Británie od EÚ, ktorá na Sýriu uvalila zbrojné embargo. Francúzi a Briti sú ochotní embargo obísť. Sýrsky konflikt trvá dva roky a zahubil takmer 70-tisíc ľudí.
Japonsko chce pristúpiť k rozhovorom o Transpacifickej zóne voľného obchodu, o ktorej vzniku vyjednáva 11 krajín. Vláda vidí príležitosť na rozvoj, mnohí domáci výrobcovia sa boja konkurencie. Keňa si zvolila prezidenta, je ním Uhuru Kenyatta, obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti. Opozičný kandidát Raila Odinga výsledky volieb spochybnil.
Čínsky prezident bol parlamentom potvrdený vo svojom úrade. Si Ťin-pching mal schválenie straníckych lídrov a výkonné funkcie zastával už od novembra.

.osobnosti: František/
Katolícka cirkev má pápeža. Kardináli zvolili Jorgeho Mariu Bergoglia z rádu jezuitov, Argentínčana talianskeho pôvodu. Vybral si pápežské meno podľa svätého Františka z Assisi, symbolu chudoby v službe Bohu, a začína svoj pontifikát obklopený očakávaniami.

.antiosobnosti: Nicolas Maduro/
Viceprezident Venezuely sa ešte pred voľbami pokladá za nástupcu zosnulého prezidenta Huga Cháveza. Pre istotu však burcuje voličov. Napríklad vyhláseniami, že Cháveza otrávili Američania, ktorí šíria rakovinu medzi latinskoamerickými štátnikmi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite