Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nedôstojná voľba nový riaditeľ Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) opäť nebol zvolený. Kandidát SaS Vladimír Klimeš získal len 39 hlasov. Pred voľbou ho síce podporili strany Ľudovej platformy, no nezískal hlasy Smeru ani Obyčajných ľudí. Pre Igora Matoviča bol Klimeš straníckou nomináciou, a tie považuje líder OĽaNO za skorumpované.

Sám navrhuje ako riešenie verejné výberové konanie. Poslanec Juraj Miškov (SaS) sa Matoviča spýtal, že ak je proti straníckym nomináciám, čo potom robí na poste rómskeho splnomocnenca poslanec OĽaNO Peter Pollák. Podľa liberálov Smer nemá záujem na zvolení šéfa NKÚ z radov opozície a Matovič vládnej strane pomáha. No líder OĽaNO kritizoval aj doterajšieho šéfa NKÚ Jána Jasovského. Ten vraj ktoréhosi občana nazval „úchylom“, no Matovič priznal, že nemá o tom dôkazy.  Šéf OĽaNO sa pochytil aj s poslancom KDH Alojzom Přidalom, ktorého označil za „opozičnú krysu“. Ďalšie neúspešné hlasovanie o šéfovi NKÚ ukázalo, že v parlamente popri vládnej strane a opozícii existuje v podobe OĽaNO ešte tretia frakcia, ktorá sa vyhraňuje proti všetkým.
.lk  

Mrazivé počasie skomplikovalo koncom týždňa život takmer na celom Slovensku. Stav najvyššej pohotovosti platil na všetkých cestách Prešovského aj Košického kraja, ako aj na diaľnici D1 v úseku Poprad-Jánovce. Neprejazdné boli niektoré železničné trate. Ministerstvo školstva preto rozhodlo o presune písomných maturít z maďarského a ukrajinského jazyka na pondelok.
Prezident Gašparovič listom pozval pápeža Františka na návštevu Slovenska. Napísal mu, že jeho pastoračná cesta by povzbudila slovenských občanov v uplatňovaní kresťanských hodnôt.
Trnavská automobilka PSA na dva roky zmrazila platy. Odborári s návrhom súhlasili pod podmienkou, že tritisíc zamestnancov sa nebude musieť v tomto období obávať o prácu – napriek poklesu objednávok.
Sociálne úrady vo Veľkej Británii odobrali rodičom zo Slovenska od septembra 2012 ďalších 30 detí, informoval minister práce Ján Richter. Ide najmä o prípady, keď by vraj sociálka na Slovensku postupovala rovnako. V niektorých prípadoch však budú slovenské úrady intervenovať.

.osobnosti: Jozef Tomko/
Keď robila cirkev vo svete zbierky na misie, peniaze sa strácali a prišlo aj k daňovým únikom, pripustil v rozhovore pre denník SME slovenský kardinál. Osemdesiatdeväťročný Tomko, ktorý viedol vyšetrovanie VatiLeaks, tiež vyhlásil, že mediálne správy o výsledkoch vyšetrovania sú prehnané.

.antiosobnosti: Jaromír Čižnár/
Nominant Smeru na post generálneho prokurátora sa zrejme nebude uchádzať o túto funkciu. Ako povedal pre denník Pravda, necíti v tejto strane stopercentnú podporu.  Čižnár teda už nehral nejakú zdvorilostnú hru na nadstraníckeho kandidáta. Úprimné, ale zúfalé.

.kardinál Jozef Tomko: „František je symbol slobody, miernosti a radosti.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite