Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Starká nášho miništranta si myslí, že keď ide z komína kaplnky čierny dym, tak máme zvoleného čierneho pápeža, a ak biely, tak bieleho. Takže, ak dobre počítala, máme teraz dvoch čiernych a jedného bieleho pápeža. Alebo mi volali: „Máme dokonalého pápeža – jezuita s františkánskou spiritualitou.“

Asi sa nazdávate, že teraz môže rehoľník písať len o pápežovi. Áno, nesklamem. Lebo celú tú voľbu považujem za Boží zásah. Niečo prezázračne nové. Na tom balkóne som videl stáť muža pokorného a múdreho a z toho sa vždy u ostatných musí zrodiť láska. To on celoživotným postojom potvrdzuje, že dnešná doba nepotrebuje mravokárcov, ale svedkov.
Áno, som nadšený! Prežívam novú jar, lebo vidím, že on bude strhávať masku z tvárí povrchnosti a vyzývať nás svojím príkladom skoncovať s hrou na vojakov, ktorí vojnu nikdy neskúsia. Za všetky jeden silný moment z minulotýždňového námestia: František nás vyzval na cestu, my s ním a on s nami, a vyjadril túžbu, nech je to cesta lásky, priateľstva, dôvery a bratstva. Takto môžeme priniesť Ježišovo Evanjelium svetu. A potom sa to stalo. Vyzval ľudí na vyprosenie požehnania a uklonil sa, aby ho prijal. Zavládlo posvätné ticho státisícov, zvolávajúcich na neho požehnanie. Až potom požehnal on mestu a svetu. Mimochodom, možno ako kňaz iného miesta by bol predvolaný biskupom a upozornený na teatrálnosť. Lenže teraz to všetci vítame.
Toto je hlavný odkaz z námestia: Vyčerpaní v slovách a bojoch pustime sa konečne do práce na duchovnom poli, vysúkajme si rukávy, svätené aj nesvätené ruky dovedna. Pri tomto nasadení darujme si v našich spoločenstvách pravdu, aj keď veci vidíme inak. Napríklad nebojácne si povedzme: „Videl si 13. 3. 2013 na TA3 Srholca, ako výstižne hovoril?“ Alebo: „Mám rád Bezáka a myslím, že sa mu práve deje krivda.“ Zavrhnime pri tom všetky úlisné myšlienky a slová z vaty. František začal dom cirkvi opravovať od seba!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite