Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA OSLAVOVAŤ: Deň Ludolfovho čísla pí
My Slováci máme od roku 1939 k 14. marcu rozporuplný vzťah, ale tam, kde sa zapisuje opačne, teda ako 3/14, tento dátum vzbudzuje celkom iné emócie. Od roku 1988 je to totiž Deň pí, matematickej konštanty π, ktorá sa zvykne zaokrúhľovať na 3,14. Väčší detailisti, zaokrúhľujúci na sedem desatinných miest, teda 3,1415926, oslavujú aj Minútu pí, presne 14. marca o 1:59:26 poobede. Ako oslavovať? Najlepšie v kruhovej miestnosti alebo na kruhovom námestí a odporúča sa pri tom jesť ovocné torty, prípadne pizzu. Oslavujúci by mali pri tejto príležitosti viesť vzletné reči o matematike. Ak striktne odmietate americký zápis dátumu, potom si musíte počkať na 22. júl, keď sa bude dátum písať ako 22/7. To sa oslavuje Deň približného pí, zlomku z racionálnych čísel, ktorým sa totiž dá pí aproximovať.

TREBA VYRAZIŤ: Pojazdná rozkladacia kuchyňa
Už vás to ťahá stolovať von do prírody a nestačí vám piknikový kôš ani kotlík a oheň? Ak chcete v aute variť kompletné menu, potom by sa vám mohli zapáčiť pojazdné kuchyne švajčiarskej firmy RoomBox, ktoré sa dajú elegantne poskladať do kufra auta. A keď kuchyne, tak kompletné, so všetkou kuchynskou technikou napojiteľnou na autobatériu, sporákom na plyn, umývadlom s horúcou vodou aj stolom a stoličkami. To všetko by ste mali rozložiť aj zložiť počas piatich minút! Samotné namontovanie alebo vymontovanie systému do/z kufra auta by nemalo trvať viac ako 15 minút. V ponuke je viacero systémov, pre Fabie aj Land Rovery, ten úplne najvyšší obsahuje aj spálňu, v cenách od základného modulu za necelých 900 švajčiarskych frankov až po highTech kompletný modul za 8.630 CHF.

TREBA OHRIEVAŤ: Hotové jedlá s vlastným ohrevom
Potrebujete jesť teplé jedlo aj v partizánskych podmienkach, kde nemáte po ruke ani kuchyňu, ani mikrovlnku, ba ani možnosť založiť si ohník? Aj to sa už dnes dá. Americká firma CMM (Chef Minute Meals) vyrába rôzne hotové jedlá, ako napríklad kura s cestovinami a predáva ich v škatuľke, obsahujúcej všetko na zohriatie. Jedlo je vákuovo zabalené vo vaničke, v škatuli je ešte jedna trochu väčšia vanička, v ktorej je plochý (nejedlý) balíček obsahujúci akýsi magnéziový komponent, na ktorý sa vyleje z ďalšieho balíčka slaná voda. Tá spôsobí reakciu, ktorá produkuje vysokú teplotu okolo 90 °C. Zabalené jedlo sa vloží do zohrievajúcej sa vaničky, vanička do pôvodnej škatuľky, ktorá je zvnútra vystlaná alumíniovou fóliou. Do piatich minút je jedlo horúce. Na internete kúpite balík so 6 jedlami za 32 dolárov. Je tam aj plastový príbor.    

TREBA BYŤ PRIPRAVENÝ: Nožík v manžetovom gombíku
Niekedy nepotrebujete ani kompletnú kuchyňu, ani teplé jedlo, ale zúfalo by sa vám zišiel aspoň malý nožík. Možno nosíte so sebou v taške alebo kabelke skladací, ale čo keď ste v divadle alebo na plese? Pravý džentlmen typu Jamesa Bonda nezaváha a rozloží nožík z manžetového gombíka. Presne také ponúkajú teraz v dizajnérskom obchode Cool Material na internete za 60 dolárov pár. Keď sú tieto Butterfly Knife Cufflinks zložené a založené v rukáve, merajú 2,5 cm, keď sa čepeľ nožíka vysunie, tak 3,8 cm. Ku každému páru dodávajú aj ostričku, takže tieto skladacie nožíčky v manžete sú naozaj funkčné a ostré, a v prípade, že na recepcii či na svadobnej hostine potrebujete odpižlikať kúsok mäska, malo by to ísť. To, či vás s nimi pustia aj do lietadla, alebo na ministerstvo, nevedno.  

TREBA SA UVOĽNIŤ: Motorkári, námorníci, rybári a bojovníci
Pre tých, čo radi aktívne trávia voľný čas pri vode, na vode alebo na motorkách, sú od štvrtka do nedele určené tri výstavy v bratislavskej Inchebe. Boat Show predstaví plachetnice, vybavenie na jachting, motorové člny, lodné motory. Druhá výstava Rybárstvo a voľný čas ponúka kompletný sortiment na rybárčenie. Najatraktívnejšia a najhlučnejšia bude tretia zo súbežných výstav Motocykel, kde sa budú dať obzerať sériovo vyrábané motocykle, originály vyhotovené špeciálne podľa predstáv ich majiteľov, kaskadérske vystúpenia Stunt Riderov a trialistov. Návštevníci si budú môcť otestovať e-skútre a počas víkendu na voľnej ploche, kde prebehne Skuter Cup, si budú môcť zajazdiť na skútroch a minibikoch. Parkovanie pre návštevníkov, ktorí prídu na motocykloch, je počas výstavy zdarma. Ak tam pôjdete v sobotu poobede, v susednej Expo Aréne uvidíte bojovú šou a Majstrovstvá sveta vo W5 Fighter.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite