Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekcia pre slovenskú pravicu

.martin Leidenfrost .časopis .týždeň doma

Takže dolnorakúsky hajtman Erwin Pröll po 21 rokoch vlády získal opäť absolútnu väčšinu. Ako rodenému Dolnorakúšanovi, ktorý žije na Slovensku, mi napadla otázka: Môže sa slovenská pravica čosi od tohto konzervatívneho suseda naučiť?

Vzorom nášho hajtmana bol Leopold Figl. Sotva ušiel z koncentračného tábora, zorganizoval tento prívetivý sedliak prísun potravín pre hladujúcu Viedeň a neskôr sa stal kancelárom. Rakúšania navyše veria tomu, že vďaka nemu bola Sovietmi obsadená východná časť Rakúska v roku 1955 prepustená na slobodu. Figl vraj Rusov doslova uslopal pod stôl. Pröll má všetky Figlove kvality. Aj tento ľudovec používa ako pracovnú metódu veľké objatie. Je neustále prítomný v 573 obciach, jeho päť ráznych sekretárok okamžite zaznamená každé želanie občana a v priebehu týždňa mu garantujú odpoveď. Pröll neideologizuje, jeho investície, škôlky zadarmo a bezúročné úvery na výstavbu domov pripomínajú socialistickú politiku dlhov. To konzervatívne sa obmedzuje iba na vety ako: „Pokiaľ mi milostivý Boh daruje zdravie...“
Do objatia tohto silou oplývajúceho 66-ročného politika sa dali zlákať aj vážení vedci a ľavicoví umelci, ktorým financuje ich múzeá a centrá excelentnosti a víta ich otázkou „Dáte si vínko?“ Len ten, kto nechce byť objatý, je s pomocou poslušných regionálnych médií nemilosrdne odstavený.
Dolné Rakúsko možno porovnať so slovenskými VÚC-kami, pozostáva z pahorkatín aj rovín, z honosných predmestí južne od Viedne až po pustý a nerozvinutý hornatý sever. Málokto o sebe povie: „Som Dolnorakúšan.“ Ale Erwin Pröll svojich obyvateľov tak dlho bozkával, podporoval, velebil a miloval, až začala rásť spoločná identita. Žeby sa toto mala od neho naučiť slovenská pravica? Teda, že svoju krajinu a svojich ľudí musí milovať? Hm. Tak potom začnite s tou láskou pekne rýchlo!  

Autor je rakúsky novinár a spisovateľ, žije v Devínskej Novej Vsi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite