Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sankcie a hrozby Organizácia spojených národov uvalila na Severnú Kóreu ďalšiu sériu sankcií. Dôvodom bol jadrový test z polovice februára – na pohľad bežné napínanie svalov diktatúry z Pchjongjangu. Lenže to, čo sa stalo vzápätí, už za rutinný postup označiť nemožno.

Severná Kórea sa zriekla rešpektovania mierovej dohody, ktorá v roku 1953 urobila bodku za vojnou medzi severnou a južnou časťou Kórejského polostrova. Napätie okamžite vzrástlo. Pchjongjang má silný jadrový arzenál a ak sa vyhráža útokom, je sa čoho báť. Obavy vzbudzuje nielen arzenál zbraní, ale aj osobnostná výbava Kim Čong-ila, ktorý si ako mladý a výbušný líder takýmto spôsobom upevňuje pozíciu a sebavedomie. Je to v porovnaní s minulým správaním Severnej Kórey zmena k horšiemu. Pozitívom tejto situácie je, že sa vyvíja aj stanovisko dosiaľ verného spojenca Severnej Kórey, Číny. Čína sa na tvorbe a prijatí sankcií v OSN podieľala a teraz vyzýva Severnú Kóreu, aby namiesto vyhrážok pokračovala v rozhovoroch s Južnou Kóreou.
.mg

Rusko odmieta pritlačiť sýrskeho prezidenta k múru. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil pre BBC, že nie je šanca, aby Moskva odporúčala Bašárovi al-Assadovi odstúpenie.
Do Vatikánu prišiel v piatok posledný očakávaný kardinál spomedzi voliteľov. Kardináli boli v plnom počte pripravení na konkláve, ktoré zvolí nového pápeža. Keňania hlasovali v prezidentských voľbách. V čase uzávierky čísla nebolo známe, či v nich zvíťazil Uhuru Kenyatta, alebo premiér Raila Odinga. Voľby okrem politického napätia poznačili aj technické problémy.
Egypťania nevedia, kedy budú mať parlamentné voľby. Pôvodné termíny, určené na apríl, volebná komisia zrušila. Súd totiž vyhlásil, že volebný zákon, ktorý presadil prezident Mursí, musí byť skúmaný najvyšším súdom. Hlavné opozičné strany chceli voľby bojkotovať.
Taliani môžu opustiť euro alebo prijať ďalšie drastické opatrenia, povedal Rainer Brüderle z nemeckej vládnej strany FDP o komplikovanej situácii Talianska. Po voľbách je tam totiž úplne nejasné, kto a ako bude vládnuť.

Osobnosť: Martin Schulz/
Predseda Európskeho parlamentu, sociálny demokrat Schulz, povedal, že súčasná inštitucionálna podoba Európskej únie pripomína Frankensteinovo monštrum. To preto, že v Únii chýba demokratické oddelenie jednotlivých pilierov moci – zákonodarnej, súdnej a výkonnej.

Antiosobnosť: Pavel Dmitričenko/
Sólista baletu v ruskom divadle Boľšoj teatr bol zatknutý za to, že objednal kyselinový útok na umeleckého šéfa Sergeja Filina. Vraj to urobil preto, lebo Filin znevýhodňoval Dmitričenkovu partnerku, baletku. Dmitričenko tvrdí, že útok na Filina bol brutálnejší, než si objednal.

Citát/
Pavel Dmitričenko:  „Nemôžem uveriť, že človek, ktorý sa ponúkol, že ho (Filina) zbije, ho polial kyselinou.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite