Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

..ako je to (s)právne .lifestyle

Prečo by sme mali chodiť poriadne sa vyskákať pri temperamentnej hudbe na nejakú Zumbu, cvičenie inšpirované sambou, alebo na disco aerobic a skackať na cudziu hudbu i cudzie tanečné motívy, keď všetky tie pohyby máme aj v slovenských ľudových tancoch a slovenská ľudová hudba je dostatočne inšpiratívna a zo stoličky dvíhajúca?

TREBA FILMOVAŤ: Kamera v ponorke

Ešte nám priadne nezovšedneli lietajúce kamery, zabudované do robotických vrtuľníkov na diaľkové ovládanie, a už tu máme kameru zabudovanú v malej ponorke, ktorá môže rovno do vášho iPadu prenášať video z hĺbky až dva a pol metra pod vodou. Toľko totiž meria videokábel, vedúci od ponorky do jej prijímača nad hladinou. Prijímač komunikuje cez wi-fi s iPadom alebo notebookom, kde má nainštalovanú aplikáciu na ovládanie pohybu ponorky, sledovanie podmienok okolo nej a na prácu s ôsmimi LED svetielkami i so samotnou HD kamerou. Tá sa dá nastaviť na automatické i ručné zaostrovanie, vstavaný časovač umožňuje robiť snímky v pravidelných intervaloch, takže vy sa zatiaľ môžete venovať napríklad riadeniu lode. Ak ste práve začali snívať o tom, aké si prinesiete nádherné zábery z letnej dovolenky pri mori, tak sa zobuďte, celý tento špás stojí 6 300 dolárov.   

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Povodňové zábrany bez piesku

Po bláznivej zime, keď sa všetok napadaný sneh na horách začne topiť, nás možno čaká ešte bláznivejšia jar a vodné toky pretekajúce zo svojich korýt. Najčastejšie sa na príležitostnú protipovodňovú obranu stavajú zátarasy z vriec naplnených pieskom. Britská firma FloodSax však ponúka elegantnejšie a rýchlejšie riešenie – FloodSax Sandless Sandbags, pieskové vrecia bez piesku. Tenké biele vrecia sú naplnené biodegradovateľným polymérom, ktorý do piatich minút nasaje vodu, zväčší svoj objem a vytvorí hustú gélovú hmotu, ktorá ďalšej vode účinne zabráni, aby pretekala. Pred nasiaknutím vodou sú balíčky oveľa skladnejšie a podstatne ľahšie ako vrecia s pieskom, manipulácia s nimi je jednoduchšia a čistejšia, 30 vriec za 269,95 dolára nahradí 400 kíl piesku. Keďže absorbujú vodu, dajú sa použiť v interiéroch aj pri náhlych haváriách potrubia či práčky. Po použití sa do troch mesiacov rozložia.

TREBA SA KOCHAŤ: Výstava orchideí pri Viedni

Od utorka až do konca ďalšieho týždňa sa môžete ísť pokochať orchideami do susedného Rakúska. Kúsok za Viedňou v kláštore Stift Klosterneuburg sa koná jedna z najkrajších výstav orchideí v Európe, tento rok pod názvom Orchidey a umelecké poklady zo šiestich kontinentov. Ku kláštornej oranžérii je pristavený vykurovaný stan, takže uvidíte celkovo 1 800 štvorcových metrov zakvitnutej plochy plus exotické motýle. K výstave patria aj umelecké poklady ako sú pozlátené orchidey, zrkadlo v tvare orchidey, orchideové kino, aj možnosť orchidey si  zakúpiť. Vstupenka pre dospelých stojí 9 eur, dopraviť sa tam môžete individuálne, ale ak sa popozeráte po internete, rôzne cestovné kancelárie sem organizujú autobusové výlety. V blízkosti je reštaurácia s klasickou rakúskou domácou kuchyňou, vínne pivnice či kaviareň s domácimi múčnikmi, takže pastvu pre oči môžete zakončiť pastvou pre maškrtné jazyky.  

TREBA SI ZACVIČIŤ: Folky-polky vo Véčku

Prečo by sme mali chodiť poriadne sa vyskákať pri temperamentnej hudbe na nejakú Zumbu, cvičenie inšpirované sambou, alebo na disco aerobic a skackať na cudziu hudbu i cudzie tanečné motívy, keď všetky tie pohyby máme aj v slovenských ľudových tancoch a slovenská ľudová hudba je dostatočne inšpiratívna a zo stoličky dvíhajúca? Vďaka tanečnému pedagógovi a choreografovi Stanovi Marišlerovi a iniciatíve SĽUK-u vznikol originálny slovenský fitness štýl Folky-polky, ktorý je spojením ľudového tanca a cvičenia. Kombinuje dynamické prvky ľudového tanca s aerobikovými pohybmi v rytme chytľavej ľudovej hudby. Nepotrebujete tanečného partnera ani predošlé roky, odtancované vo folklórnom súbore, stačia tenisky či tanečné tretry a pohodlné športové oblečenie. Cvičí sa každý utorok o 19.00 už od septembra minulého roka, ale teraz sa cvičenie presunulo z Rusoviec do centra Bratislavy do V-klubu. 

TREBA KOMBINOVAŤ: Harmónia a kontrast materiálov v Nitre 

Veľtrh Nábytok a bývanie na výstavisku Agrokomplex v Nitre (5. až 10.3.) aj tento rok zatraktívni už 16. ročník výstavy Fórum dizajnu, ktorú organizuje Slovenské centrum dizajnu v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave. Po predošlých dvoch ročníkoch, keď téma výstavy obmedzovala tvorcov použitým materiálom, textilom a drevom, je tentoraz materiálová pestrosť a kombinácia, naopak, podmienkou. Mottom výstavy je totiž Harmónia a kontrast – kombinácia materiálov v interiéri a jej cieľom je ukázať rôzne  prístupy dizajnérov a študentov dizajnu k možnostiam, ktoré ponúkajú súčasné materiály a technológie ich spracovania. Najzaujímavejší exponát, respektíve autor alebo škola získa Cenu Fóra dizajnu aj možnosť usporiadať v nasledujúcom roku samostatnú prezentáciu v priestoroch výstavno-informačného bodu SCD Satelit. Minulý rok ju dostal Michal Hanula za závesné svietidlá Kučeravé a Hniezdo a nádoby Komíny.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite