Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Dva roky vojny
Stoštyridsaťjeden mŕtvych, z toho sedemdesiatjeden detí. Tak vyzerá bilancia raketového útoku z minulého týždňa v meste Aleppo. Budúci týždeň to budú už dva roky, čo v Sýrii vypukol rozsiahly konflikt, ktorý občas pripomína občiansku, niekedy sektársku vojnu, kde trpia najmä civili a kresťania. Zdá sa však, že Američania po dvoch rokoch vojny a s nástupom nového ministra zahraničných vecí Johna Kerryho menia stratégiu. Kerry sa zúčastnil na konferencii v Ríme, kde sa pokúsil obnoviť kontakt so sýrskou opozíciou a prisľúbil nevojenskú pomoc vo výške 60 miliónov dolárov, krajiny EÚ prisľúbili nevojenskú pomoc vo výške 200 miliónov eur. Podľa pozorovateľov však zástupcovia sýrskej opozície vyjadrili sklamanie, keďže potrebujú najmä zbrane. Ich oficiálnemu dovozu však bráni embargo.  
Podľa OSN bolo za dva roky roky konfliktu zabitých takmer 70-tisíc obetí a 940-tisíc ľudí má status utečenca. Očakáva sa, že niekedy v polovici marca presiahne počet utečencov jeden milión ľudí. Väčšina z nich sú ženy a deti.
.jd

Janez Jansa, slovinský premiér, bol parlamentom odvolaný z funkcie. Priamy dôvod je škandál, ktorý vypukol po tom, ako nezdanil vyše 200-tisíc eur. Situácia je však vážnejšia, slovinská vláda sa rozpadla a krajina čelí hlbokej recesii a rastu nezamestnanosti.
Británia, dlho považovaná za vzor ekonomických reforiem, prišla o najvyšší rating.  Agentúra Moody’s  jej ho znížila pre pochybnosti o zvládaní dlhu a zlé vyhliadky na budúci rast. Londýn sa tak pridal k Parížu a Washingtonu, ktoré o najvyšší rating prišli už skôr.
Raúl Castro začal nové obdobie ako kubánsky prezident. Zaujímavejšie však je, že bratia Castrovci si vybrali svojho nástupcu a ten sa stal viceprezidentom. Volá sa Miguel Díaz-Canel, má 52 a viac si o ňom môžete prečítať v stĺpčeku Yoani Sánchezovej.
Park Geun-hye je prvou ženou na poste v dejinách Južnej Kórey. Sľúbila väčší dôraz na obranu štátu a oživenie hospodárstva. To prvé bude závisieť najmä od vzťahov s jadrovou veľmocou na severe ostrova, to druhé najmä od Číny a napätia s Japonskom.

Osobnosť: Angela Merkel
Bol to ťažký týždeň. Taliani volili politických aj profesionálnych komikov, čo zvyšuje nemecké náklady na spoločnú menu, následne kancelárka navštívila Turecko. To opláca Európe kartu a tvári sa, že chce byť v EÚ a od Berlína žiada viac pre tureckú menšinu v Nemecku.

Antiosobnosť: Martin Schultz
Predseda Európskeho parlamentu a nemecký sociálny  demokrat chce blokovať otvorenie rozpravy o rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020.  Dôvodom je deficit v aktuálnom rozpočte EÚ vo výške 17 miliárd eur, ktorý by mali štáty uhradiť. Schultz považuje aj nový rozpočet za nemoderný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite