Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SVIETIŤ: Lampa chameleón
Ešte pred piatimi rokmi to bol drahý softvér, používaný len pre vedecké účely, dnes je to hračka za necelých 30 dolárov. Lampa Huey mení ako chameleón farby podľa toho, na aký podklad ju položíte. Máte zelený stôl? Bude svietiť nazeleno. Máte modrú izbu a hnedý stôl a chcete, aby svietila namodro? Potom ju priložte k stene, jemne stlačte, a ona si zapamätá a podrží modrú farbu steny. Máte náladu na rôznofarebnú svetelnú hudbu? Aj takú možnosť ponúka. A ak máte zúfalo nefarebnú izbu, potom môžete použiť farebnú podložku s celou paletou, ktorá sa dodáva s lampou. Huey má vo svojom vnútri dve biele LED-ky, na svojom spodku sofistikovaný optický senzor, ktorý po detekovaní farby podkladu rozžiari niektorú z rôznofarebných LED-iek, zabudovaných vo svojom vnútri. Deti z nej budú nadšené, ale výrobca neodporúča považovať to za hračku pre deti mladšie ako šesť rokov.  

TREBA POSKLADAŤ: Skladací elektrický skúter
V susednom Maďarsku vymysleli dizajnéri z neziskovky Antro elegantný elektrický skúter Moveo, ktorý v prípade potreby ľahko poskladáte do veľkosti príručného kufríka na kolieskach. So skútrom sa poprepletáte aj tou najhoršou dopravnou zápchou, nemusíte hľadať parkovacie miesto a tiež sa nemusíte báť, že vám ho odtiaľ niekto ukradne, lebo si ho môžete zobrať so sebou. Nie je to síce najľahší kufrík, váži 24 kíl, ale je na kolieskach, takže sa ľahko ťahá za sebou a po rozložení má plne funkčné sedadlo so zadnou opierkou. Dokáže ísť rýchlosťou 45 km/h a na jedno nabitie prejde cca 33 kilometrov, spotrebuje 2 kwh/100 km. Teraz ešte musí Antro získať dostatok prostriedkov na masovú produkciu. V budúcom roku plánuje vyrobiť 4 000 skútrov, v ďalšom 15 000, ich štartovacia cena by sa mala pohybovať medzi
3 600 – 4 600 dolárov.  

TREBA BYŤ PRIPRAVENÝ: Balíček záchrany v topánke
Aj keby vás bez batožiny zastihla noc na vysokom brale či v hlbokom snehu, aj keby ste si poranili jednu ruku, ak si preventívne obujete špeciálne turistické topánky Substratum od Rocky S2V nemusíte sa ničoho báť. Topánky okrem toho, že sú odolné do každého počasia i na niekoľko dní, totiž majú v podrážke priestor na uloženie balíčka poslednej záchrany. Môžete si tam vložiť aj šitie či aspirín, v pôvodnej výbave sú tam však napasované nástroje na výrobu ohňa. V jednej topánke je veľmi výkonné kresadlo, ktorým vyrobíte iskry jednou rukou, v druhej topánke sú dve palivové tabletky. Ak by to predsa len na prežitie nestačilo, Rocky S2V predáva aj balík Survival Grenade, kde je nylonové lano Paracord 550, drôt, kresadlo, malý nožík, ihla a niť, a základné vybavenie na chytanie rýb a staniol. S tým prežijete aj na pustom ostrove!       

TREBA PRÁZDNINOVAŤ: V stredoslovenskom kraji
Deti z východného Slovenska už doprázdninovali, na západnom Slovensku sa ešte len o týždeň chystajú, teraz sa tešia z voľna školopovinní Stredoslováci. Pre deti z rodín, čo neholdujú zimným športom a nechcú zostať len doma pri telke či za počítačom, sa ponúka množstvo iných zaujímavých podujatí. Napríklad Žilinská Stanica – Záriečie pripravila na utorok a stredu dvojdňové detské Sinfonium aj so spaním na chate v spacáku, stravou, výletmi, tvorbou animácií aj hudby, objavovaním slovesného folklóru. V Banskej Štiavnici je už tretíkrát celotýždňový malý rodinný festival Zimomravenie s množstvom predstavení, podujatí, tvorivých dielní, prehliadok múzea, hier, ktorých spoločnou témou je rozprávka. Deti z Rimavskej Soboty môžu celé prázdniny v hvezdárni každé poobedie pozorovať Slnko – slnečné škvrny a protuberancie, Merkúr a večer zas Mesiac planéty a ďalšie objekty na oblohe. A to iste nebude všetko, čo sa dá na strednom Slovensku vidieť.

TREBA POZNÁVAŤ: Vtáctvo a vtáčí spev
Ak počúvate hudobný program Baláž&Hubinák (druhého z dvojice moderátorov nájdete v rubrike Sedem cností a nerestí) na rádiu FM, možno ste pred mesiacom zaregistrovali ich špeciál, venovaný mrznúcim vtáčikom. Vtáci sa však dajú počúvať aj pod odborným lektorským dozorom. Už túto stredu začína v Prírodovednom múzeu SNM populárny kurz poznávania vtáctva a vtáčieho spevu, zložený z piatich lekcií spojených s exkurziami. Tematicky budú tento rok zamerané na tieto biotopy a spoločenstvá: Nočný život v prebúdzajúcej sa prírode; exkurzia v okolí múzea (27.2.), Vtáčí ruch v mestských parkoch a záhradách; exkurzia do Sadu Janka Kráľa (20.03.), Migrujúce vodné vtáky; exkurzia na Dunaj (10.04.), Vtáčie hlasy v Karpatoch; exkurzia na Železnú Studienku (02.05.), Život v kolónii; exkurzia na Sandberg (22.05.). Kurzy sa začínajú o 16:00, sú bezplatné. Viac sa dozviete na stránke spoluorganizátora kurzov SOS/BirdLife Slovensko www.vtaky.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite