Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Ak sa nejaký film volá Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc, zdravý rozum velí vyhnúť sa mu širokým oblúkom. Naivnejší diváci by mohli zaváhať a zvažovať, či sa predsa len nevyberú do kina s deťmi, slabá hodinka a pol, šarvanci budú mať radosť, z omylu by ich, našťastie, vyviedli už pri predaji lístkov, a ak nie, dospelí by to možno ustáli, ale deti by takmer isto mali zamiesené na zopár návštev u detského psychológa.

Lebo Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc – aj keď podľa názvu inšpirovaní rozprávkou bratov Grimmovcov – určite nie sú filmom pre deti. Ani pre tie odrastenejšie nie, hoci jeho premiéra bola odložená práve kvôli tomu, aby film mohol byť prestrihaný a získal rating PG 13 (deti do trinásť rokov len v sprievode rodičov). Nepodarilo sa, zostali na ratingu R (deti do sedemnásť rokov len v sprievode dospelej osoby).
Mohli by sme síce tvrdiť, že takto majú k duchu predlohy bližšie – rozprávky bratov Grimmovcov určite neboli nevinným detským čítaním, ale nebola by to pravda. Lebo ako sú pôvodné grimmovské rozprávky skôr horormi, tak sú Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc bezuzdným, bezstarostným, okázalo radostným akčným filmom. S prvkami hororu, fantasy a komédie. Špliecha červená, až je človeku do smiechu. Zlý film, z ktorého sa neodchádza, lebo divák sa teší. Janíčko a Marienka, programové obete, ktoré v rozprávke vezmú osud do vlastných rúk až v skutočne hraničnej situácii, si vo filme z likvidovania čarodejníc urobia lukratívnu živnosť. Detské hviezdy, ktoré v dospelosti ťažia zo svojho úspechu, aj keď naďalej nesú svoj kríž. Janíčko napríklad, odkedy sa v detstve prežral medovníkov, trpí cukrovkou. Výborný film, ale takým tým zvráteným spôsobom.
Jeho režisér a scenárista Tommy Wirkola dosiaľ v Hollywoode veľa vody nenamútil. Jeho celovečerná nórska prvotina Kill Buljo,  katastrofálne zlá paródia na Kill Bill, vyšla aj u nás na DVD. Nízkorozpočtový odpad, ale stačil, aby si Wirkolu všimli správni ľudia. Kde normálny divák videl iba nepodarok, oni videli potenciál. Wirkola, to meno si treba pamätať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite