Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúci pápež?

.imrich Gazda .časopis .profil

Medzi jedenástimi americkými kardinálmi, ktorí vstúpia do konkláve, je najväčšou osobnosťou newyorský arcibiskup Timothy Michael Dolan. Podľa niektorých hlasov ide o muža, ktorý má šancu stať sa novým pápežom.

Má viac ako meter a osemdesiat centimetrov, miluje dobré jedlo, víno a cigary, oplýva robustným hlasom, výrazným smiechom a kilowattovým úsmevom, ktorý by nabil energiou niekoľko blokov na Manhattane. Takto 63-ročného kardinála Dolana opísal americký vatikanista John Allen, Jr. „Ak by sa nestal katolíckym biskupom, mohol sa poľahky stať senátorom alebo generálnym riaditeľom nejakej spoločnosti,“ dodal Allen.

.vplyvnejší než Obama
V roku 2012 týždenník Time zaradil kardinála Dolana do rebríčka 100 najvplyvnejších ľudí na svete. V internetovom hlasovaní získal viac ako 42 000 hlasov, vďaka čomu sa umiestnil pred osobnosťami ako Barack Obama, George Clooney či Lady Gaga.
Na spoločenské a cirkevné výslnie sa rodák zo St. Louis dostal počas pontifikátu Benedikta XVI., ktorý viacerými rozhodnutiami ukázal, že kardinál Dolan požíva jeho absolútnu dôveru. Začiatkom roku 2009 ho z pozície arcibiskupa Milwaukee presunul na najdôležitejší biskupský stolec v USA – do New Yorku. Po novej vlne medializovaných sexuálnych škandálov ho v roku 2010 poveril rozsiahlou vizitáciou írskych seminárov. Nie náhodou. Je Dolan v tejto veci známy svojím nekompromisným postojom. V januári 2011 ho pápež vymenoval za člena novozriadenej Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie, ktorej hlavnou úlohou je vniesť oživenie do západného kresťanstva.
Najvýraznejšej pocty sa Dolanovi od Benedikta XVI. dostalo vo februári minulého roku, keď bol kreovaný za kardinála. Zábery z odovzdávania kardinálskeho biretu a prsteňa ukázali, že popri názorových zhodách vládne medzi nimi silná osobná sympatia. Dolana pápež poveril aj tým, aby sa počas Dňa reflexie a modlitby, ktorý predchádzal udeleniu kardinálskych insígnií, prihovoril ostatným kardinálom. „Nová evanjelizácia sa robí s úsmevom, nie so zamračenou tvárou,“ zdôraznil vo svojom príhovore.  

.batman a marihuana
Niekomu sa môže zdať, že Dolanov humor občas prekračuje hranice kňazskej dôstojnosti. „Kto tvrdí čosi také, musel fajčiť marihuanu,“ reagoval na novinársku pripomienku, že patrí medzi favoritov na pápeža. V máji minulého roku počas otvorenia akademického roka na Americkej katolíckej univerzite vo Washingtone zodvihol červený kardinálsky plášť a zapózoval ako Batman. Fotografiu potom zavesil na svoje twitterovské konto, ktoré sleduje 83 000 ľudí. „To, čo ma ťaží najviac, je príliš vážny a podivínsky, ba čo je horšie, až skľúčený a zlomený obraz Katolíckej cirkvi. Ak existujú ľudia plní šťastia, mali by to byť predovšetkým kresťania,“ povedal Dolan pre New York Times.           
Svojím komunikatívnym prístupom – okrem Twitteru pravidelne publikuje aj na svojom blogu The Gospel in the Digital Age – si získal i americké médiá. Televízia CBS mu venovala populárny program 60 Minutes, v ktorom ho označila za „amerického pápeža“, NBC ho zasa vo svojej relácii Today predstavila ako „najvýraznejšieho predstaviteľa Katolíckej cirkvi v USA“.   
Kardinál Dolan má pri svojom vystupovaní aj podporu miestnych biskupov, aj keď tá nebola spočiatku úplne jednoznačná. V roku 2010 ho síce zvolili do čela Konferencie katolíckych biskupov USA, ale až v treťom kole, pričom v minulosti sa vždy rozhodlo už pri prvom hlasovaní. Dolan získal 128 hlasov, ale jeho vyzývateľ, biskup arizonského Tusconu Gerald F. Kicanas, až 111. V prvom kole mal Kicanas dokonca navrch, ale nezískal nadpolovičnú väčšinu, pričom voliči tretieho kandidáta, Charlesa Chaputa, sa napokon priklonili k Dolanovi. Tento súboj bol interpretovaný ako zápas medzi konzervatívnym (Dolan) a liberálnym (Kicanas) krídlom.

.pasta v Ríme
V súčasnosti je podobné škatuľkovanie omnoho zložitejšie. Dôvod? Benedikt XVI. začal do biskupských úradov menovať novú generáciu lídrov, takzvaných kreatívnych konzervatívcov. „Termín označuje novú garnitúru biskupov, ktorí sú konzervatívni, pretože sú oddaní učeniu cirkvi, ale zároveň sú kreatívni, pretože sú schopní vštepiť toto učenie do modernej doby bez nejakých ústupkov,“ napísal Giacomo Galeazzi z portálu Vatican Insider.
Práve kreatívni konzervatívci ako arcibiskupi Charles Chaput (Filadelfia), Donald Wuerl (Washington), Daniel Di Nardo (Galveston – Houston) či José Gómez (Los Angeles) pod vedením Timothyho Dolana boli hlavnými odporcami Obamovho zákona o reforme zdravotnej starostlivosti.
Napriek tvrdým výhradám voči Obamovej politike zostal kardinál Dolan verný svojej línii dialógu. Počas minuloročných nominačných zjazdov, z ktorých vzišiel demokratický a republikánsky kandidát na prezidenta, prijal pozvanie oboch strán, aby sa s delegátmi pomodlil a požehnal im. Neskôr si vyslúžil kritiku niektorých pro-life organizácií za to, že na tradičný charitatívny večierok, ktorý organizujú newyorskí arcibiskupi od roku 1946, pozval nielen Romneyho, ale aj Obamu. „Vždy je lepšie dvere otvárať ako zatvárať,“ reagoval Dolan. Neodpustil si ani poznámku, že keby mal za stolom sedieť len s tými, ktorí súhlasia s ním a so svätými, musel by sa navečerať sám.
Keď si pred rokom kardinál Dolan najal osobného trénera, aby mu pomohol schudnúť, zdôvodnil to tým, že diéta je zviazaná s biblickou cnosťou umiernenosti a s menšou hmotnoťou chce ešte efektívnejšie slúžiť Bohu. Na blogu však neskôr priznal, že počas preberania kardinálskeho titulu v Ríme si neodpustil obľúbenú pastu. Tomuto pokušeniu bude vystavený aj počas blížiaceho sa konkláve. A možno aj po ňom.   

Autor tvorí portál svetkrestanstva.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite