Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Živelná pohroma

.peter Schutz .časopis

Najvyššia nezamestnanosť od mája 2004 a o tristotisíc menej dohôd o vykonaní práce než pred rokom, to je tristné vysvedčenie druhej Ficovej vlády. Vina pomýlenej daňovo-odvodovej politiky je bez diskusie.

Aj v prípade,  že by kríza –  na ktorú Fico ukazuje prstom –  nebola,  pracovné miesta by isto zanikali  pomalšie či vôbec nie.  Rozhranie, kde sa končí vplyv krízy, a kde začína (šarapatiť) ruka politiky,  sa presne určiť nedá. Nad slnko jasnejšie však je, že ak sa medziročne vyparí  takmer polovica (!) dohôd o vykonaní práce,  tak príčinou môže byť len čosi ako legislatívna živelná pohroma.  Keby to malo byť čosi iné, tak na to, aby sa (bez zmeny zákonov)  zo 600-tisíc dohôd v januári 2012 stalo 340-tisíc v januári 2013,  by sa výkon ekonomiky  musel stenčiť o takých 10, možno aj 20 percent.  
Ekvivalentom takejto hlbokej recesie je  ekonomický nezmysel, ktorý sa odohral  na Slovensku: Náklady zamestnávateľa na jednu pracovnú dohodu (jedného dohodára)  vzrástli medziročne o 35 percent.  To je ozrutné  bremeno navyše,  ktoré vylučuje možnosť, že by dramatický úbytok dohôd mohol mať inú príčinu. Kríza sama osebe  má s týmto prepadom spoločné iba jedno: Je priťažujúcou okolnosťou, ktorá   zodpovednosť politických páchateľov len umocňuje.   Keby  totiž Fico, Kažimír a spol.  „zodvodnili“ dohody napríklad na začiatku svojej prvej vlády,  keď ekonomika rástla tempom asi 8 percent HDP, tak by to bolo síce tiež hlúpe a škodlivé opatrenie, no vysoký rast by azda (čiastočne) vykompenzoval prudko zvýšené náklady práce. V konjunktúre, keď sa tržby a obraty zvyšujú,  pretože spotrebitelia sú solventnejší, by si dohodári a ich zamestnávatelia (aj živnostníci) možno i zarobili na drasticky zvýšené  odvody. Múdre hlavy Smeru  však naložili na prácu zvýšené bremeno  v čase  spomaľovania ekonomiky, čím si vystavili vysvedčenie ekonomickej negramotnosti.
A tiež ideologickej slepoty. Krutý vtip je v tom, že menej  práce v ekonomike ešte prehlbuje spomaľovanie tvorby  HDP. Oslabuje sa aj  dopyt, čo zvyšuje riziká straty miesta aj pre  ďalších ľudí.   Smer (a žiaľ, nielen on, dohody zamýšľala „zodvodniť“ aj milá opozícia)  nechápe základnú vec: Stokrát podstatnejšie než rovnosť odvodov a daní zo všetkých druhov príjmov je to, aby ľudia mali vôbec nejakú prácu.  Namiesto toho, aby sa snažili vytvoriť prostredie, priateľské na uzatváranie rôznych kontraktov, čím by znižovali tlak na rozpočet a znižovali nezamestnanosť,  rozhodli sa naháňať príjmy do rozpočtu nezmyselným „zrovnoprávnením“  dohôd  so zamestnaneckým pomerom. Tým „dosiahli“ epochálnu  vec:  Na jednej strane slovenský pracovný trh neponúka dostatok príležitostí na prácu, na druhej strane štát likviduje i tú ponuku, ktorú by trh vytvoril. To, že nemalá časť z nej sa presúva do „šedej zóny“, odkiaľ štát nevyberie žiadne dane, je samozrejmosť, ktorá si zaslúži zmienku len preto, lebo o chvíľu bude Smer najímať nových úradníkov na prenasledovanie „čiernej práce“. Hlupáci.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite