Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA NADÝCHNUŤ: Alkoholická aroma lampa
Funguje to podobne ako aroma lampa. Nad sviečkou sa nahrieva v sklenej guli ľubovoľný tvrdý alkohol a keď sa po niekoľkých minútach jeho skupenstvo zmení z tekutého na plynné, peknou sklenenou slamkou sa z neho dá nápoj inhalovať. Vynálezkyňa Julia Palmer radí hlboko vdýchnuť, zadržať dych a vydýchnuť. Efekt by sa mal dostaviť okamžite, pretože alkohol ide rovno do krvi a jeho účinok vyprchá po 20 až 40 minútach. Najlepšie vraj z neho chutia ochutené vodky a džiny, ale aj bourbony, brandy v sudoch starnuté rumy a tequily. Inhalovacia lampa na alkohol sa volá Vaportini a stojí 35 dolárov. Momentálne je vypredaná, ale ďalšie objednávky možno posielať mailom. Na tomto mieste sme už písali o sprejoch (aeroshoty LeWhif), ktoré robia z alkoholu, kávy či čokolády inhalovací zážitok. Zdá sa, že inhalovať nápoje a jedlo je vôbec novým trendom vo vysokej gastronómii.

TREBA NATRIEŤ: Vodoodpudivý náter na všetko
Za necelý týždeň si takmer dva milióny ľudí pozrelo na internete video, v ktorom predstavuje firma UltraTech svoj nový zázračný náter Ultra-Ever Dry, ktorý spôsobí, že akýkoľvek povrch sa stane absolútne odolný voči vode aj ľadu, oleju, špine, korózii. Niet sa čo diviť, skutočne to vyzerá ako trik, ale nie je to trik, je to nanotechnológia. Stačí nastriekať dvojzložkovým zázrakom akýkoľvek objekt, stenu, topánky, nástroje, rukavice, potrubie na liatie betónu, smartfón a pokojne na to môžete liať vodu, olej, blato, dokonca to vydrží aj ponorenie do nezaschnutého betónu. Podľa informácií výrobcu by náter mal vydržať niekoľko rokov pri teplote od -34 °C do +149 °C . Liter spodnej vrstvy stojí 57,95 $, vrchnej 100,95 $, ochránite tým plochu s veľkosťou 4 štvorcových metrov. Zatiaľ ho ešte nevedia vyrobiť úplne priehľadný, ale vedia ho dodať v rôznych farbách.

TREBA ŽIARIŤ: Krištáľové náušnice s LED čipom
Krištáľ, teda bezfarebnú odrodu kremeňa, volali kedysi indiánski šamani „kameň svetla“ a verili, že práve on spôsobil, že slnko začalo svietiť na Zem. I keď krištáľ, či už kremeň, alebo brúsené olovnaté sklo, je sám osebe schopný odrážať na svojich plôškach svetlo a vytvárať na tvári mäkké lichotivé odlesky a tiene, niektorým dámam sa to stále môže máliť a chcú žiariť viac. Práve pre ne sú tu krištáľové náušnice so zabudovaným LED čipom, ktoré majú výmennú zadnú zarážku. Ak má dáma chuť extra žiariť, nasunie si na náušnice zozadu zarážku s mini batériou, ak chce upútať len svojou krásou a a postačia jej len prirodzené odlesky krištáľu, potom si nasunie zarážku bez batérie. V ponuke sú biele, červené i modré svetielka, za cenu 26,99 dolára dostane k dvom náušniciam jedny náhradné batériové zarážky.    

TREBA STIERAŤ: Expresná sušička rúk v umývadle
Britský vynálezca Sir James Dyson opäť upútal svetovú pozornosť vylepšením spôsobu, ako si sušíme ruky po umytí. V prvom rade zabudoval sušičku rúk priamo do umývadla, takže odpadá plytvanie vodou, ktorá kvapká z našich rúk na zem, keď ideme od umývadla k sušičke. Teraz odkvapká všetka voda do umývadla. Čo je však oveľa dôležitejšie, jeho nový systém sušenia rúk nevyužíva teplo, ktoré vytvoriť je mimoriadne energeticky náročné, ale silný prúd vzduchu, ktorý funguje ako stierač, doslova vodu z rúk zotrie. Vďaka špeciálnemu motorčeku s extrémne vysokým výkonom sušenie netrvá dlhšie ako 12 sekúnd. Kohútik púšťa vodu automaticky vďaka infračervenému senzoru, potom počítač vyhodnotí, kedy sú ruky dostatočne mokré a zapne sušenie. Odpadajú tak úkony zapínania a vypínania a zbytočného dotýkania sa a kontaminovania baktériami. Dysonovo integrované zariadenie, nazvané AirBlade Tap, by malo stáť 999 libier.  

TREBA SA ZAMESTNAŤ: Veľtrh práce v Bratislave
Podľa organizátorov Profesia days je päť dobrých dôvodov, prečo na tento veľtrh ísť: 1. príležitosť na osobné stretnutia s atraktívnymi zamestnávateľmi na jednom mieste; 2. testovanie počítačových a jazykových zručnosti s osobnou konzultáciou; 3. príležitosť navštíviť desiatky odborných prednášok a workshopov zameraných na osobný rozvoj a vzdelávanie; 4. kariérne poradenstvo s hodnotením životopisov; 5. odborné poradenstvo všetkým ohrozeným skupinám (mamičky po materskej, zamestnanci v zrelom veku, zamestnanci s hendikepom). Ak vás niečo z toho oslovuje, potom choďte do bratislavskej Incheby v stredu alebo vo štvrtok. Ak nie ste z Bratislavy, môžete sa sem dopraviť vlakom o polovicu lacnejšie, pretože každý, kto si zakúpi celý cestovný lístok s názvom „Vlakom na Profesia days“, môže na tento svoj cestovný lístok cestovať späť bezplatne. Na stránke profesiadays.sk  nájdete aj návod, ako sa na prípadný pohovor so zamestnávateľom na veľtrhu pripraviť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite