Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Stál som raz na pražskom Vítkove a sledoval slezinu českých neonacistov. Ich vodca kázal: „Ozbrojujte sa...!“. Po prejave sa zoradení presúvali na Námestie mieru, kde už na nich čakali ich odporcovia – muži a ženy z anarchistického zoskupenia ANTIFA. V rukách mali baseballové palice. Jednotka rýchleho nasadenia obe skupiny držala na dištanc. Nezúčastnenému pozorovateľovi však musel behať mráz po chrbte.

Diabol v nás je takmer prírodná konštanta. Pozorne treba sledovať  predovšetkým politické ideológie a ich ozveny, inštitúcie štátu, rétoriku vodcovských elít, davové emócie. Tam, kde všeobecná frustrácia prekročí kritickú hranicu, tam, kde sa z prítmia krčiem a spolkov začne ozývať skandovanie, kde sa vynorí „obetný baránok“, tam sa rodí hrozba nacionálneho socializmu. Keď nastane situácia, že si diabol v nás a „duch doby“ podajú ruky, prepuká násilie.
Duch doby sa rodí z guláša hlasov, obrazov, piesní, textov, udalostí. Z času na čas sa objaví dirigent a disharmonický škripot prerastá do melódie. Môže ňou byť rovnako óda na život  ako óda na smrť. Netuším, od čoho závisí „systémovo“. Od štátu? Pokiaľ ide o jednotlivcov, vec je jasná. Môj známy Sváťa Karásek (kňaz a a rebel)  nazval jednu svoju pieseň Řekni ďáblovi ne.
Povedz mu nie, keď bude ukazovať prstom tu na Róma, imigranta, homosexuála, Žida, Maďara, bohatého, bezdomovca, mentálne postihnutého, konzervatívca, liberála... a tvrdiť, že ich inakosť je príčinou tvojej biedy, tvojho biedenia, tvojich životných karambolov.  
Neviem, ako má jednotlivec čeliť duchu doby. Možno mnohohlasne vzývať láskavosť a súcit pri každom východe slnka. Alebo mať v zálohe baseballovú palicu? Za štandardných pomerov sa treba spoliehať na štát. Na štát, ktorý má na organizované násilie voči podobných úchylkám, akou je nacionálny socializmus, delegované práva i nástroje. Niekedy však bývajú problémy práve so štandardnými pomermi. Napríklad v justícii, v zneužívaní nacionálnych tém pre mocenské záujmy  a podobne. Čo potom?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite