Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Správa o stave Únie Barack Obama predniesol minulý týždeň tradičný prejav – Správu o stave Únie. Úradujúci prezident sa v reči sústredil najmä na ekonomické témy.

Američanov totiž stále trápia najviac. Impulzy na rozbehnutie pokrivkávajúceho hospodárstva pritom Obama nehľadá v oblasti zmenšovania nákladnosti štátnych projektov. Práve naopak, odmieta škrtať výdavky v rozpočte, ako navrhujú republikáni. Pozoruhodné je, že v situácii, keď jeho občania zápasia o pracovné miesta, našiel vo svojej rétorike ešte dosť priestoru aj na klimatické zmeny, ktoré chce riešiť s pomocou peňazí z ropného priemyslu – časť z nich chce investovať do vývoja motorov na elektrinu a biopalivo. Pre ekonomiku nie je dobrou správou, že Obama podporuje navýšenie minimálnej mzdy, dokonca o 20 percent – čo je opatrenie, ktoré má dlhodobý vplyv na úbytok pracovných miest. A štát by mal podľa neho finančne podporiť pracovné miesta v stavebníctve. Nepripomína to niekomu náhodou skôr recept na európsku hospodársku krízu?
.mg

Meteorit zranil v strednom Rusku takmer tisícku ľudí a spôsobil veľké škody, keď jeho nárazová vlna otriasla stavbami v čeľjabinskom regióne. Veľký fragment meteoritu pristál v meste Čerbakul.
Euro nie je pre Poľsko atraktívne. Jacek Rostowski, minister financií povedal, že do eurozóny Poliaci vstúpia, až keď tá vyrieši svoju krízu. Ani tretina Poliakov nie je za prijatie eura.
Hamas bol pozvaný do Bulharska. Delegácia teroristickej organizácie prišla na pozvanie tamojšej mimovládky Centrum pre blízkovýchodné štúdie. V piatok bola delegácia vyhostená. Predseda Centra chcel ukázať, že Bulharsko „nie je celkom proizraelské“.
Samovražda tzv. asistovaného typu by mala byť vo Francúzsku povolená – taká je mienka tamojšej lekárskej etickej komisie zverejnená minulý týždeň v jej oficiálnej správe.
Pád sýrskeho režimu je neodvratný, povedal americký minister zahraničia John Kerry. Treba však, aby prezidenta Assada donútil na odstúpenie svet, najmä Rusko. Washington v tomto smere apeluje na Moskvu.

Osobnosť: Benedikt XVI
Pápež rezignoval na funkciu, oznámil to minulý pondelok ráno kardinálom a spôsobil svetu prekvapenie. Ako dôvod uviedol zdravotné dôvody, pokles telesných aj duševných síl súvisiaci s vekom. Podľa Benedikta si riadenie dnešnej cirkvi vyžaduje nielen modlitbu a obetu, ale aj činy.

Antiosobnosť: Oscar Pistorius
Juhoafrického paralympijského bežca obžalovali z vraždy svojej priateľky Reevy Steenkampovej. Jeho priaznivci dúfajú, že šlo len o tragickú nehodu, a šíria teóriu, že Pistorius si Stenkampovú pomýlil s vlamačom. Južná Afrika je známa vysokou kriminalitou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite