Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tréner v telefóne

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Posilňovňa bola vždy tak trochu pre exhibicionistov. Ale nič to, vy nikam chodiť nemusíte. Stačí vytiahnuť mobil, zvoliť svoj cieľ a úroveň. On vám vyberie vhodný tréning, prevedie vás jednotlivými cvikmi a dá pozor, aby ste všetko dodržali.

Digitálne technológie sú vnímané ako synonymum nezdravého životného štýlu. „Neseď za tým počítačom, pokazia sa ti oči,“ počuť nejednu starostlivú mamu. A strašiak sa nevzťahuje len na zrak, ale aj kĺby, cholesterol, chrbticu či čokoľvek iné. Obraz elektronických hračiek ako podporovateľov pasívneho životného štýlu sa však pomaly mení na pravý opak.
Zoznámte sa s náramkami Fitbit Flex, Jawbone Up a Nike FuelBand. Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické športové doplnky. Pod gumeným a farebným povrchom sa však skrýva malý počítač. Inteligentný náramok sleduje vašu celodennú fyzickú aktivitu. Údaje odosiela do mobilného telefónu, kde používateľ vidí, koľko prešiel za deň krokov, koľko kalórii spálil a či sa jeho aktivita vyvíja podľa stanoveného cieľa. Flex a FuelBand ukazujú splnenie plánu aj priamo na zápästí. Okrem dennej aktivity monitorujú Flex a Jawbone aj spánok. Na základe mimovoľných pohybov tela ukážu, ako dlho človek spal a aká bola kvalita jeho spánku. Jawbone Up zároveň zistí najvhodnejší čas na zobudenie a zapne vibračný motor. Po takomto „prirodzenom“ prebudení by človek mal byť čerstvý aj po kratšom spánku.
Na rozdiel od rôznych módnych vĺn s magnetickými náramkami, ktoré pôsobia na „energetické pole ľudského tela“, tieto neoperujú so žiadnym mysterióznym receptom. Človeku len ukážu, nakoľko aktívny naozaj je a on sa pod tlakom tvrdých dát začne snažiť viac. Máločo motivuje tak dobre ako stúpajúci graf. V boji proti pasivite softvér využíva aj prvky z hier, užívateľ si určuje denné ciele a za plnenie dostávate pomyselné vyznamenania. Títo digitálni pomocníci sa objavili na trhu len nedávno, a tak zatiaľ nemožno s istotou tvrdiť, či sa uchytia. Na slovenský trh zatiaľ nedorazili, cena v USA sa pohybuje od 100 do 150 dolárov.

.každý kilometer sa počíta
Inak je to so smartfónovými aplikáciami, ktoré sa dajú stiahnuť do smartfónu kdekoľvek na svete a netreba k nim žiadne prídavné zariadenia. Chôdzu, beh či bicyklovanie dokáže zaznamenať aj telefón vďaka GPS či gyroskopu. Bezplatné aplikácie ako Map My Run (dostupná na iOS, Android, BlackBerry), RunKeeper (iOS, Android) či Moves (iOS) tieto dáta zbierajú a vyhodnocujú. Spätne si potom môžete prezrieť svoju aktivitu vrátane času či trasy zobrazenej na mape.
Idea je podobná ako pri náramkoch. Sledovanie aktivity človeka povzbudzuje a vedie k zlepšeniu. Ak by džoging nestačil, môžete pridať. Mobilnú aplikáciu Nike Traning Club (iOS, Android) opisuje športová značka ako „vášho osobného trénera“. Vy si vyberiete cieľ a úroveň a o ostatné sa postará softvér. Dokopy ponúka Nike Training Club viac než sto rozličných tréningov pre ženy s množstvom cvikov. Mužov môžu zaujať programy Men's Health Workouts či Hundred Pushups (oba len iOS), ktoré však majú užšie možnosti. Virtuálny tréner či softvéry podporujúce životný štýl nie sú vo svete technológií žiadnou novinku. Profesionáli ich využívajú dávno, vďaka smartfónom sa však dostali ľuďom bližšie ako kedykoľvek predtým. Využije ich teda aj úplný začiatočník.

.mobil postráži stravovanie aj vzťahy
Pod pojmom zdravie sa ukrýva omnoho viac ako len behanie a cvičenie. Dôležitá je aj správna strava, kvalitný spánok či relaxácia. Všetky tieto myšlienky vo svojej aplikácii spája kalifornský startup Fig (iOS, Android). Od bežného fitness programu má ďaleko. Okrem fyzických aktivít sa zameriava na zvýšenie pokoja či zlepšenie komunikácie s priateľmi. Spoluzakladateľ firmy Kevon Saber túto myšlienku pre internetový portál Mashable opísal ako celostný prístup k zdraviu a šťastiu. Všetko sú to veci, na ktoré by človek stačil aj sám, bez pomoci smartfónu a špeciálneho softvéru, ale trochu cudzej pomoci nikdy nezaškodí. Môžete si zvoliť úlohy, ako napríklad prísľub vyhnúť sa sladkým nápojom, chodiť po schodoch, ale aj stráviť čas v prírode či urobiť dobrý skutok. Vždy, keď sa vám úlohu podarí splniť, v aplikácii to zaznačíte a zistíte, ako si počínate. Ako je to dnes dobrým zvykom, program umožňuje prepojenie s priateľmi, ktorí sa tiež dozvedia o vašich malých úspechoch. Zdanlivo zbytočné, ale pokiaľ vám to má pomôcť v splnení cieľa a prežívaní lepšieho života, prečo nie.
Okrem komplexného programu ako Fig je v ponuke aj viacero jednoúčelových. Ak máte tendenciu sa prejedať, určite neprehliadnite službu Lose It (Android, iPhone, web). Tá zaznamenáva skonzumované jedlo a ukazuje prijaté a vydané kalórie. Mobil pomôže aj tým, ktorí sa zobúdzajú unavení a mrzutí. Aplikácie SleepCycle (iOS) a Sleep Time (Android, iOS) vyberú najvhodnejší čas na prebudenie podľa spánkových cyklov a vtedy zazvonia. Na návaly stresu je tu zase softvér Breathe2Relax (iOS, Android), ktorý vás prevedie krokmi správneho hlbokého dýchania a pomôže uvoľniť sa. Možno sa vám zíde, keď sa vám opäť nepodarí prejsť level v Angry Birds. Aplikácie ako táto pripomínajú, že šikovné telefóny vedia omnoho viac, než len strieľať vtáky do zelených prasiatok.

Autor je spolupracovník týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite