Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zločin a trest v Los Angeles

.juraj Malíček .časopis .film

Z retrogangsterky Lovci gangstrov, ktorá sa od 31. januára premieta v našich kinách, trčia ambície. Musia, ak chce vstúpiť do vybranej spoločnosti filmov, ktorým čas len pomáha.

Gangsterky sú čosi ako elitný klub. Krstný otec, Zjazvená tvár, Vtedy v Amerike, Mafiáni, Bonie a Clyde, Malý Cézar, čo film, to inštitúcia. Tie najväčšie sa zapísali do dejín kinematografie, tie ostatné si aspoň pamätáme a občas sa k nim vraciame. To preto, že už boli nakrútene tak, aby neboli iba na jedno použitie.
Napíše sa príbeh, ktorý aspoň čiastočne korešponduje s reálnym historickým pozadím, obsadia sa charizmatickí herci, do úloh najväčších gangstrov zväčša ľudia mimoriadnych hereckých kvalít a zapracuje sa na výprave. Tá je nesmierne dôležitá, jej autentickosť nás totiž vždy presvedčí, že sa nedívame na čistú fikciu, ale na čosi, čo sa kedysi, kdesi, komusi reálne stalo. A potom sa pridá ešte čosi.
Toto zadanie napĺňajú Lovci gangstrov mierou vrchovatou. Ich príbeh sa odohráva štyri roky po druhej svetovej vojne v Los Angeles. Z mesta ešte dýcha eufória vyhratej vojny a prísľub dobrých časov, v tieňoch však už rozťahuje pazúry mimoriadne brutálny prišelec, bývalý boxer a mafián Mickey Cohen, syn ortodoxných židovských prisťahovalcov z Ukrajiny. Cohen skorumpoval, koho mohol, a prakticky ovládol mesto. Vzoprieť sa mu dokázal iba policajný pohlavár Parker, ktorý osnoval vznik špeciálnej neoficiálnej skupiny policajtov. Tí mali Cohena donútiť akýmikoľvek prostriedkami opustiť mesto. Bez odznakov, bez pravidiel, na vlastnú päsť likvidovať Cohenove zločinecké aktivity a strieľať gaunerov. Stačí?
Stačí, lebo Cohena samotného stvárnil jeden z najlepších hercov svojej generácie Sean Penn, jeho priameho oponenta veterán vedľajších úloh Josh Brolin a slušne hrajú, respektíve príjemne sa díva aj na ostatných členov hereckého ansámbla, vyberaných pravdepodobne aj preto, že im dobre sedia dobové obleky. Veľmi im slušia a spolu s interiérmi (a štúdiovými exteriérmi), automobilmi, doplnkami, hudbou a vôbec všetkým, vďaka čomu na plátne vyslovene ožíva Los Angeles na sklonku štyridsiatych rokov minulého storočia, nie sú Lovci gangstrov stratou času.
Kto by však od Lovcov gangstrov očakával čosi viac – napríklad poctivú žánrovú gangsterku, aspoň trocha porovnateľnú s velikánmi žánru, ten nakoniec trpko zaplače a ak si neužije ani priamočiare akčné jatky, ktoré však vôbec nie sú tak extrémne brutálne, akoby sa patrilo, toho Lovci gangstrov môžu vyložene nasrdiť.
Lebo to nie je dobrý film, hoci sa naň príjemne díva. Chýba mu totiž, navzdory veľkej formálnej precíznosti, to „ešte čosi“, čo k základným ingredienciám gangsterky treba pridať, aby naozaj fungovala. Zmysel.
Ak sa na Lovcov gangstrov díva ktosi, kto má žáner naozaj rád a orientuje sa v ňom, tomu pred očami vyrastú dva iné filmy. Nezmieriteľní Briana De Palmu z roku 1989 s Kevinom Costnerom a Seanom Connerym, gangsterka, v ktorej Al Capona zahral nezabudnuteľným spôsobom Robert De Niro, a L. A. – utajené skutočnosti Curtisa Hansona z roku 1997 s Guyom Pearceom a Russellom Croweom. Keď tieto gangsterky personifikujeme a urobíme z nich žánrových súrodencov, Lovci gangstrov sú ich potomkom. A keďže ide o incest, ten potomok si to odnáša.
Nezmieriteľní dodali dejovú kostru a rozloženie pomeru síl, L. A. - utajené skutočnosti to ostatné a ide to až tak ďaleko, že Lovcov gangstrov môžeme dokonca pokladať za akési ich nepriznané predpokračovanie – príbeh filmu sa totiž končí presne tam, kde sa príbeh L. A. – utajených skutočností začína. A tak divák vie, že Mickeyho Cohena nezatkli za vraždu, ale za nepriznanie dane z príjmu (ako Al Capona) a z Lovcov gangstrov je preto ešte nepodarenejšia gangsterka.
Film, akýkoľvek, aj hollywoodsky a teda zábavný a žánrový kúsok by mal byť autonómnym dielom, mal by jednoducho svojmu divákovi vystačiť. Ak tak neurobí a divák namiesto vychutnávania si práve toho, čo vidí na plátne, premýšľa nad inými filmami, čosi je vo veľkom neporiadku.
Sám Sean Penn to nezachráni ani keby sa roztrhal, hoci robí, čo môže. Je bravúrny, škoda len, že vo filme, na ktorý sa zabudne skôr, ako vyjde na DVD. A také čosi sa poriadnej gangsterke nemôže stať.  

Lovci Gangstrov (Gangster Squad, USA, 2012)
Réžia: Ruben Fleischer. Scenár: Will Beall. Kamera: Dion Beebe. Hrajú: Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Josh Brolin, Giovanni Ribisi, Nick Nolte

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite