Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Záhada sivých účtov

.časopis .týždeň vo svete

Sú tie účty pravé? Boli peniaze, ktoré údajne poberal aj dnešný španielsky premiér Mariano Rajoy, vyplatené? Je to len sprisahanie proti nepopulárnej vláde? Rajoyovi prívrženci sú toho názoru. Španielskom však otriasol mrzký škandál, ktorý akoby potvrdzoval, že ryba smrdí od hlavy.

.prvé obvinenia voči Rajoyovi a jeho kolegom boli zverejnené v najpredávanejšom španielskom denníku El País. Podľa podkladov, ktoré El País získal, sa dá usudzovať, že Ľudová strana (Partido Popular), ktorú vedie premiér Mariano Rajoy, dostávala roky peniaze od rôznych sponzorov – najmä súkromných firiem a podnikateľov. Tieto peniaze strana oficiálne neevidovala, teda z nich ani neodvádzala dane. Viedla si o nich len utajovanú evidenciu, písanú rukou – evidencia je z obdobia rokov 1990 až 2008. Peniaze sa ukladali do obálok a tie sa odovzdávali významným členom Ľudovej strany. Neoficiálne, ako prilepšenie. V záznamoch figurujú mená straníkov, dátumy a sumy, ktoré mali dostať. A sú tam aj mená firiem, ktoré strane mali platiť.
El País na základe týchto papierov obviňuje konkrétne Mariana Rajoya, dnešného premiéra a dlhoročného funkcionára ľudovcov, že zo spomínaných „sivých peňazí“ mal prospech. Údajne dostával od roku 1997 do roku 2008 ročne 25 200 eur, pekne v obálkach. Mariano Rajoy tvrdí, že dokumenty zverejnené v El Paíse sú falzifikátom. Sám seba obhajuje tým, že nič nezákonné neurobil a ani strana sa ničoho nedopustila. V istom zmysle môže mať premiér pravdu. Ešte pred niekoľkými rokmi v Španielsku platil zákon, ktorý umožňoval stranám prijímať sponzorské príspevky od anonymných darcov.

.hladný neverí sýtemu
Zatiaľ v tomto škandále nedošlo k takým odhaleniam, aby sa o ňom dalo hovoriť definitívne. Nie je možné s istotou vynášať súdy nad tým či oným z jeho účastníkov.
A ešte treba brať do úvahy, že Mariano Rajoy stojí na čele nepopulárnej vlády, proti ktorej je ľahké poštvať verejnú mienku. Táto vláda síce prišla k moci presvedčivým volebným víťazstvom v roku 2011, ale odkedy pôsobí, bombarduje obyvateľov úspornými opatreniami. Znižovanie platov v štátnom sektore, zvyšovanie daní, okresávanie sociálneho zabezpečenia môže byť nevyhnutné, pretože Španielsko balansuje na pokraji krachu. Má však aj nevyhnutné a nepríjemné dopady na peňaženky ľudí.
Španieli prežívajú ťažké obdobie. HDP v poslednom štvrťroku minulého roka kleslo o 0,7 percenta a zostáva v červených číslach. Nezamestnanosť sa koncom minulého roka blížila k 27 percentám. Pre vývoj a náladu v spoločnosti je hrozivý trend nezamestnanosti mladých – tá v novembri 2012 dosiahla niečo vyše 56 percenta. Takýmto číslam môže konkurovať akurát tak Grécko. (Na porovnanie, na Slovensku, kde situácia nie je ani náhodou ružová, bola nezamestnanosť mladých ľudí v rovnakom období 35,8 percenta.)
Atmosféra v španielskej spoločnosti bola aj predtým, ako prišli odhalenia v El País, napätá. Hladný neuverí sýtemu: keby toľko Španielov nemalo hlboko do vrecka, škandál s obálkami by ich hneval o niečo menej.

.podozrivé okolnosti
Toľko k subjektívnym faktorom okolo ľudoveckých obálok, ktoré už samy osebe ponárajú španielskeho premiéra nadol. Lenže Marianovi Rajoyovi a jeho vláde priťažujú aj objektívne okolnosti korupčného škandálu. Buď vyznievajú podozrivo, zaváňajú neetickým konaním, alebo jednoducho ponechávajú priveľa miesta na pochybovanie v neprospech Partida Popular.
Prvá podozrivá okolnosť: autorom záhadných záznamov, v ktorých sa spomínajú platby aj pre Mariana Rajoya, je podľa redakcie El País istý Luis Barcenas. Tento bývalý senátor bol od roku 1990 do roku 2009 pokladníkom Ľudovej strany. V roku 2009 odstúpil, pretože sa zaplietol do inej korupčnej aféry, ktorá s touto zatiaľ nesúvisí, ale išlo v nej o prijímanie ilegálnych platieb. Minulý mesiac sa v tejto druhej afére preukázalo, že Luis Barcenas vlastnil vo Švajčiarsku bankový účet, na ktorom bolo 22 miliónov eur. Spomenúť meno skorumpovaného Luisa Barcenasa v súvislosti s finančnými záznamami o záhadných platbách, to už samo stačí na to, aby sa celá aféra brala veľmi vážne.
Druhá podozrivá okolnosť je identita darcov. Sú totiž medzi nimi stavebné firmy, a práve stavebné firmy s pomocou španielskej vlády (najmä vlády Ľudovej strany v rokoch 1989 až 2004) nafúkli bublinu cien nehnuteľností až po nebeskú klenbu. Keď táto bublina napokon praskla, čo sa stalo v roku 2008, prišla kríza a jej následky trápia Španielsko dodnes. Záznamy naznačujú možnú existenciu prepojenia medzi vládou a súkromným sektorom – obálky za výhody.
Tretiu podozrivú okolnosť dodal sám španielsky premiér Rajoy. „Všetko, čo sa týka mňa a... mojich straníckych kolegov, ktorí tam figurujú, je nepravda, okrem jednej veci,“ uviedol ku škandálu pri vyhlásení pre médiá v Berlíne. Nevysvetlil, čo konkrétne je na faktoch, zverejnených v El Paíse, pravdivé. A tak ponechal miesto na pochybnosti.

.kancelárka stojí za Rajoyom
Dobrý pocit mohol Mariano Rajoy čerpať aspoň z podpory, ktorú v Berlíne dostal. Nemecká kancelárka Angela Merkel sa možno v súkromí obáva otrasov na španielskej politickej scéne a prípadného – hoci stále nepravdepodobného – pádu španielskej proreformnej vlády. Oficiálne sa však vyjadrila, že pre ňu je španielska vláda dôveryhodný partner.
Rajoy má stále možnosť očistiť svoje meno. Španielsku, ktoré potrebuje stabilitu aj reformy, by prospelo, keby sa mu to podarilo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite