Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Finále tuniskej revolúcie Minulú stredu bol v Tunisku zavraždený významný opozičný politik Šukrí Balajíd, islamista, ktorý vystupoval proti vláde zloženej z umiernených islamistov a liberálov. Balajídovi prívrženci tvrdia, že jeho vraždu zorganizovali vládne kruhy, konkrétne jedna z politických strán, do ktorej patrí aj premiér Hamádí Džibalí.

Ten vládne od roku 2010, po tom, čo revolúcia – prvá v arabských krajinách – zvrhla diktatúru. Džibalí po vražde Balajída sľúbil, že vládu rozpustí. Prinútilo ho k tomu násilie, ktoré rozpútali priaznivci opozície. Okrem demonštrácií, ktoré vyvrcholili na Balajídovom pohrebe, krajinu oslabil generálny štrajk odborov. Všetko s jediným cieľom – donútiť premiéra na rezignáciu. Hamádí Džibalí je v nezávideniahodnej situácii. Ak ustúpi požiadavkám ulice, potvrdí povesť slabocha, akého teraz Tunisko naozaj nepotrebuje. Ak by zostal, hrozí eskalácia napätia. Zdá sa, že tuniská revolúcia nie je ukončená a ešte môže priniesť omnoho nepríjemnejšiu vládnu konšteláciu, než bola tá Džibalího.
.mg

Herman Van Rompuy oznámil zrod rozpočtu EÚ. Výdavky budú prvýkrát nižšie než v predošlom rozpočte EÚ. Slovensko vyšlo z rokovaní ako víťaz: podľa premiéra Fica odvedieme v rokoch 2014 až 2020 do Bruselu 7 miliárd eur, ale dostaneme 20 miliárd eur.
Miloš Zeman poradil českým ľavicovým stranám, aby podľa slovenského vzoru šli do volieb samostatne, ale po voľbách spolupracovali. Českí ľavičiari však podľa neho nemajú takú silnú a charizmatickú osobnosť ako je náš Robert Fico.
Hrozivú situáciu v britskom štátnom zdravotníctve ukázal prípad nemocnice v Stafforde, kde v rokoch 2005 až 2009 zomrelo až 1 200 pacientov prijatých ako akútne prípady. Premiér Cameron prisľúbil, že bude osobne reagovať na správu z vyšetrovania.
Stíhačky Ruska narušili vzdušný priestor Japonska, tvrdí Tokio. Rusko to popiera. Incident môže súvisieť s územným sporom o Južné Kurily.
Povzbudivá správa prišla z Francúzskej centrálnej banky. Tento rok sa francúzska ekonomika vyhne recesii. V prvých troch mesiacoch má byť rast 0,1 percenta. Aspoň niečo.

Osobnosť: Muaz al-Chatib/
Jeden z umiernených lídrov sýrskej opozície vyhlásil, že je ochotný rokovať s vládou prezidenta Assada, ak budú predtým splnené podmienky, ku ktorým patrí prepustenie 160-tisíc Assadových väzňov. Chatib chce na rozdiel od časti opozície rokovať s Assadom, pretože Sýrčania sú už unavení vojnou.

Antiosobnosť: Obamovi právnici/
Na verejnosť prenikol dokument, pripravovaný právnikmi Obamovej administratívy, v ktorom sa uvádza možnosť pomocou bezpilotných lietadiel zabíjať občanov na americkej pôde pre podozrenie z teroristických aktivít. Išlo by fakticky o popravy bez súdu, čo by protirečilo zásadám americkej demokracie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite