Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lipšic verzus Penta Líder Novej väčšiny Daniel Lipšic dal podnet na daňový úrad, finančnú správu a úrad pre dohľad nad výkonom auditu pre podozrenie, že finančná skupina Penta neodviedla štátu dane.

Malo sa tak udiať za prvej vlády Roberta Fica, keď sa zlučovali zdravotné poisťovne Apollo a Dôvera. Finančná skupina vtedy podľa bývalého ministra nezdanila 461 miliónov eur. Suma vznikla ako rozdiel medzi kúpnou cenou poisťovne Dôvera a ocenením jej majetku. Podľa Lipšica tak vzniklo nepeňažné plnenie, ktoré sa musí zdaniť ako dar. V súvislosti s daňovými únikmi poslanec Lipšic pripomenul, že premlčacia lehota je dvadsať rokov a vyhlásil: „Najznámejšia gorila, ktorá na tento omyl doplatila väzením, je Al Capone.“
Penta reagovala na Lipšicove obvinenia argumentom, že počas posledných piatich rokov odviedli jej spoločnosti do štátneho rozpočtu dane za približne 70 miliónov eur. Hovorca finančnej skupiny Martin Danko taktiež upozornil, že okrem kladných posudkov audítorov či daňových poradcov transakciu schválili aj dve inštitúcie, konkrétne Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolný úrad.  
.lk, sita
 
U. S. Steel stále rokuje so štátom o podpore svojho podnikania na Slovensku. Američania žiadali finančnú podporu na zrenovovanie troch kotlov vo vlastnej elektrárni. Rekonštrukciu technológií si vyžadujú európske smernice.
Vysokoškoláci začínajú meniť svoje priority, štatistiky potvrdzujú mierny pokles záujmu o presýtené oblasti, ako sú napríklad ekonomické vedy, právo či psychológia, napísal portál Aktualne.sk. Analytici pozorujú mierny nárast o náročnejšie, zamestnávateľmi vyhľadávané technické odbory, ako sú informatika, potravinárstvo či medicína.
Sneh zasypal minulý týždeň stred a východ Slovenska. Niektoré obce ostali bez elektrickej energie a na cesty padali stromy. Mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásilo niekoľko obcí na Orave.
Váhostav, za ktorým je Juraj Široký, podnikateľ blízky Smeru, sa zrejme dostane k ďalšej diaľničnej zákazke. Národná diaľničná spoločnosť vyradila zo súťaže tri firmy, ktoré dali lacnejšiu ponuku, a tak by 15-kilometrový úsek diaľnice pri Ružomberku mal stavať Váhostav.

Osobnosť: Miroslav Lajčák/
Slovenskej diplomacii sa podarilo dosiahnuť prepustenie Mateja Valucha z iránskeho väzenia. Valucha zatkli iránske úrady a bol obvinený zo špionáže pre CIA. Po príchode do Bratislavy nechcel odpovedať na otázky médií, vyhlásil len, že špiónom nikdy nebol.

Antiosobnosť: Igor Matovič/
Líder Obyčajných ľudí opäť predviedol pekné parlamentné divadielko. V prejave zaútočil na Daniela Lipšica a spochybnil jeho charakter. Lipšic následne zverejnil textové správy, v ktorých ho Matovič približne pred rokom lákal na „spoločnú cestu“.

Citát/
Daniel Lipšic:  Kto pije kolu s Ficom, dane platiť nemusí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite