Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Posledné dni fašiangu. Čas veselosti a skvelá príležitosť nezabudnúť, že život pozná aj radosť. Pre minipobavenie chcem uviesť epizódku z detskej omše, kde som vysvetľoval šieste Božie prikázanie: nezosmilníš. Pýtal som sa detí, či vôbec vedia, čo znamená takéto slovíčko. Odpovedala mi tretiačka Sofia: „Ja viem, čo to znamená, ale nechcem to tu pred deťmi rozoberať.“

A hneď pošepkala kamarátke: „Je to sex.“ Posúvame sa v téme ďalej a uvažujeme, že čistota srdca, o ktorú ide v tomto prikázaní prioritne, podmieňuje aj to, čo čítam, počúvam, vidím napríklad v televízii, ale aj to, ako myslím a hovorím. Opäť Sofinka: „Noo, ja si pozriem v televízore iba milostné aféry a hneď potom idem spať.“ Hm. Radosť vyučovať tieto deti, hovorím si.
Avšak neodvratný kolobeh času nás vždy závratne posunie k Popolcovej strede, ktorou sa už tento týždeň začína veľký pôst. Pre kresťanov to býva veľká zmena. Po dňoch pijatiky, veselíc, huriek a šuniek nastáva stop na 40 dní. Žiaľ, často viac vonkajší ako vnútorne pravdivejší. Lenže pokánie je tu pre všetkých a robí človeka veľkým.
Pokánie, ako logická súčasť mozaiky života, presahuje rámec 40 dní. Pokánie ako čas očistiť dušu z hrdze. Pokánie ako príprava na niečo väčšie ako sme my. Koľko takých príprav človek musí prejsť, kým začne pracovať na tom správnom poli? Nejesť mäso a sladkosti počas 40 dní, to ešte nič nie je. V tomto nás slečinky, čo chcú byť modelky, stokrát preskočia.
Pôst je aj skvelá príležitosť položiť si pár zásadných otázok. Prelína sa v našom živote každý deň, hodinu, minútu ako voda v troch skupenstvách. Až v tom prelínaní spoznám, či mi ide o čistotu srdca, bez ktorej nie je možné nájsť opravdivú radosť! Či sa idem chystať prijať Ježišove slová o tom, že prišiel, aby sme mali ŽIVOT a aby sme ho mali naplno! Či sa idem učiť žiť svoj život!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite