Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chivas Regal: Korunný klenot škótskeho dedičstva

.časopis .týždeň v ekonomike

Písal sa rok 1801, keď si bratia John a James Chivasovci v prístavnom mestečku Aberdeen na východe Škótska otvorili malý obchod a pod menom Chivas Brothers začali miestnu elitnú klientelu zásobovať lahôdkami z celého sveta – kávou, exotickými koreninami, najkvalitnejším vínom a likérmi, no predovšetkým tými najlepšími škótskymi whisky.

Správy o ich vyberanom tovare sa čoskoro rozšírili aj za hranice mesta a ako plynul čas, britská smotánka chýr o bratoch Chivasovcoch doniesla až do uší kráľovnej Viktórie. Netrvalo tak dlho a značka Chivas sa stala nielen dodávateľom kráľovského dvora, ale hlavne slávnym arbitrom vysokej kvality a dobrého vkusu pre všetkých úspešných a vysoko postavených. A je to status, ktorý si drží až dodnes.

.zrod prémiovej škótskej
Oddanosť kvalite prežila aj smrť svojich zakladateľov a keď úsvit 20. storočia priniesol aj do Škótska správy o vrcholiacom americkom sne, Chivas Brothers sa rozhodli dobyť Nový svet. Vtedajší master blender značky Charles Howard tak dostal za úlohu vyhľadať tie najlepšie whisky a vytvoriť z nich neprekonateľnú a výnimočnú whisky. Mnoho mesiacov miešania a degustácií nakoniec priniesli svoje ovocie – Howard vytvoril zmes, ktorú považoval za skutočne jedinečnú a najlepšiu, akú sa mu kedy podarilo namiešať. Dvadsaťpäťročná blended scotch whisky dostala na počesť zakladateľov firmy meno Chivas Regal a vďaka vysokej cene a obmedzeným zásobám sa stala prvou, originálnou luxusnou whisky.
Nebola to márna snaha. Do New Yorku dorazila Chivas Regal v roku 1909 a už o niekoľko týždňov obchodní zástupcovia spoločnosti hromadne bombardovali Aberdeen žiadosťami o ďalšie dodávky. Chivas Regal sa takmer cez noc stala senzáciou a začiatkom roka 1910 už o nej hovoril každý, kto bol alebo chcel byť súčasťou „lepšej spoločnosti“. Prestížne hotely a reštaurácie po celom východnom pobreží prenasledovali agentov Chivas Brothers a zaprisahávali sa, že ak im dodajú aspoň jednu-dve fľaše vzácnej škótskej, servírovať ju budú zaručene len svojej najlepšej a najvýznamnejšej klientele. Whisky Chivas Regal sa stala Cadillacom medzi škótskymi whisky, symbolom blahobytu a najmä kvality a do histórie sa zapísala aj svojím legendárnym reklamným sloganom z 50. rokov: „Samozrejme, že žiť sa dá aj bez Chivas Regal. Otázka ale je – stojí to za to?!“

.dedičstvo pokračuje ďalej
Dnes si túto svetovú jednotku ultraprémiovej škótskej vychutnávajú najväčší milovníci whisky vo viac ako 150 krajinách Európy, Ameriky, Ázie aj Pacifiku a ročne predá vyše 50 miliónov fliaš. Slušné na značku, ktorá pred 200 rokmi začínala v malom obchodíku na 13 King Street v tridsaťtisícovom škótskom mestečku! Jej domov je však stále tu, na východe Škótska, v najstaršej, bez prerušenia fungujúcej škótskej destilérii – Strathisla Distillery. Práve tu sa z krištáľovo čistej horskej vody a najlepšieho obilia vyrába Strathisla Single Malt, jedna z definujúcich single malt whisky v medailami ovenčených zmesiach Chivas Regal – jemnej a tradičnej dvanásťročnej, osemnásťročnej, ktorá harmonicky spája viac ako 20 najvzácnejších škótskych single malt, aj exkluzívnej a striktne limitovanej Chivas Regal 25. No a dnes si už aj my tu, na Slovensku, môžeme vychutnávať toto najcennejšie, extra lahodné škótske dedičstvo!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite