Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nikdy ma neprestane fascinovať, ako sa z rešpektovaného televízneho seriálu, ktorý prešiel testom z najťažších – stal sa úspešným v globálnom meradle, presadil sa vo vôbec najtvrdšej konkurencii a navyše ho odobrila nemilosrdná kritika – stane v našich domácich pomeroch prepadák. Pritom je jedno, o aký ide žáner, tému, formát, našinci sa jednoducho nedívajú, respektíve, dívajú sa, ale v malých, komerčne nezaujímavých počtoch.

V rámci tohto stĺpčeka som pred rokom písal sériu textov o seriáloch a keď sa dnes pozriem do ponuky našich televíznych staníc, sú tam takmer všetky. Super? Super, až do momentu, keď si ten či onen seriál nevyčíham a nepozriem v podobe, v akej sa uchádza o priazeň slovenského diváka. Zväčša po chvíli vypnem, nech už ide o ten najlesklejší seriálový klenot, jednoducho, nevydržím ten dabing. Bez dabingu by sa na ne vraj dívalo ešte menej ľudí, televízni diváci vraj neradi čítajú titulky.
Škoda, veľká škoda. Nie je pritom pravda, že slovenské televízie dabujú úplne všetky seriály, chodia nejaké aj s titulkami, neskoro v noci, respektíve skoro ráno, nedávno som na taký narazil, medzi štvrtou ráno a piatou.
Preto dúfam, že slovenské televízie naberú odvahu a skúsia ponúknuť svojim divákom nejaký skutočný seriálový hit nie s dabingom, ale s titulkami aj v normálnom vysielacom čase.
Aj mám typ. Úplne čerstvý, štyri odvysielané epizódy, insiderské tamtamy bubnujú čoraz silnejšie, nový seriál Alana Balla, to meno má cveng podobne silný ako v domácom prostredí trebárs Andy Kraus, akurát liga je to celkom iná. Tvorca Odpočívaj v pokoji a Pravá krv, oba seriály uvádzala ČT 2. Seriál sa volá Banshee a je o bývalom trestancovi, ktorý sa v kdesi v Pensylvánii, v americkom vidlákove, v mestečku Banshee vydáva za šerifa. Ozvláštnenie? V Banshee nikto nie je celkom v poriadku a navyše, podstatnú časť obyvateľstva tvoria Amiši, členovia anabaptistickej sekty vyrastajúcej z teologického učenia Ulricha Zwingliho, ktorí dodnes odmietajú napríklad elektrinu. Televízny folklór ich rád zobrazuje ako čudákov, prípadne obete, až Ball konečne nabral odvahu pozrieť sa na nich bez predsudkov. Fantastické.          
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite