Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA POČÚVAŤ: Slúchadlá ako módny doplnok
Vďaka prenosným mp3 prehrávačom a mobilným telefónom sa slúchadlá stávajú neodmysliteľným každodenným doplnkom pre mnohých ľudí, aj keď sú často veľmi nevzhľadné. Zatiaľ čo mini slúchadlá, ktoré sa zasúvajú priamo do uší, už módni tvorcovia a dizajnéri objavili dávnejšie a dokážu sa pohrať s ich tvarom, farbou a zdobením, tie ozajstné veľké hi-fi slúchadlá, spojené hlavovou sponou a s veľkými tesneniami okolo uší stále vysoko nadraďujú účel nad formu. Až dizajnérka Maria von Euler pochopila, že aj ženy chcú počúvať kvalitný zvuk, ale nechcú sa pri tom podobať na tankistky ani traktoristky. A tak pre firmu Molami navrhla slúchadlá, ktoré ženám svedčia. Na výber sú malé slúchadlá do uší Bight alebo, naopak, veľké slúchadlá Pleat z jemnej kože, na čelenke zdobenej zlatom, ale najmä Twine z hodvábneho saténu a šifónu, ktoré vyzerajú ako luxusná šatka ovinutá okolo hlavy.

TREBA UVOĽNIŤ: Tenisky s oddeleným palcom
Trendom posledných rokov v športovej obuvi je návrat k čo najprirodzenejšej polohe nohy, akoby sme behali bosí. Po rokoch športovania v hrubých podrážkach sa vraciame k čo najtenším a najohybnejším teniskám. Po podrážkach prichádza teraz na rad aj uvoľnenie prstov, a tak sa experimentuje s obuvou, ktorá ich kopíruje. Bostonská firma Topo Athletic prišla na trh s riešením oddeleného palca od ostatných prstov, ktoré je inšpirované japonskými ponožkami, nosenými v žabkách. Palec tenisku fixuje, ostatné prsty tak majú väčší priestor prirodzene sa rozťahovať a sťahovať. Takéto strihové riešenie spolu s ultraľahkými materiálmi a lepenými švami by malo priniesť ešte väčšiu stabilitu pri behu a tréningu. Podobné tenisky s oddeleným prstom ponúka aj firma Born to run, ktorá vznikla ako odpoveď na rovnomenný svetový bestseller Christophera McDougalla (u nás vyšiel pod názvom Stvorení pre beh).

TREBA SA UČIŤ: Bicykel pre bábätká
Nikdy nie je dosť skoro začať sa učiť bicyklovať. Problémom však je, že keď sa deti naučia jazdiť na štvorkolesových autíčkach či na bicykli s pomocnými kolieskami, je prechod na ozajstný bicykel ťažký, lebo nevedia prirodzene udržiavať rovnováhu. Už jeden až dvojročné deti to však dokáže naučiť minimalistický dopravný prostriedok zvaný Spherovelo od britskej firmy Early Rider. Sú to vlastne dve okrúhle lopty v kryte z tvrdej vrstvy nylonu. Predná guľa sa otáča len smerom dopredu a dozadu, zadná na všetky strany, takže sa ním dajú dobre vyberať rôzne zatáčky. Dá sa prepnúť zo stabilného do nestabilného režimu, pričom ten je nestabilný len do takej miery, aby bol bezpečný a dieťa z neho nespadlo, iba sa jemne učilo udržiavať rovnováhu. Predáva sa v troch farbách, bielej, červenej a modrej. Je určený deťom maximálne do 2,5 roka.

TREBA SI ZASPOMÍNAŤ: Štýl a móda 60. rokov
Šesťdesiate roky minulého storočia krátko pred tým, ako sme sa opäť na dlho ponorili do šedivej normalizačnej mizérie, boli aj u nás, v Československu, nevídane živé, intelektuálne a tvorivé. V podstate sa dodnes nezopakovala mnohostranná invenčnosť tejto dekády. Politické uvoľnenie a ekonomické záujmy štátu podnietili rozšírenie stykov so Západom a pootvorili dvere svetovým módnym trendom. V sídelnej budove SNM práve otvorili výstavu (potrvá do septembra) Štýl a móda 60. rokov, ktorou chcú návštevníkom toto obdobie pripomenúť prostredníctvom vybraných stránok súkromnej sféry života obyvateľov – byt a bývanie, odev a móda, dekoratívne a úžitkové umenie, priemyselný dizajn domácej techniky, zábava a voľný čas (zberateľstvo, bigbít, rodinná dovolenka, tramping). Prostredníctvom predmetov každodennej spotreby chce výstava predstaviť to najpríznačnejšie, čo oblasť štýlu a módy tohto obdobia v slovenskom kontexte reprezentovalo. Osobitný priestor je venovaný autorskému filmovému plagátu československej novej vlny 60. rokov.

TREBA SA STRETNÚŤ: Krňačkári, gazdovia a gajdoši
Tento víkend máte poslednú šancu sa poriadne fašiangovo vyzabávať, škaredá streda sa blíži. Najveselšie bude, zdá sa, na strednom Slovensku. I keď svetové preteky psích záprahov na Donovaloch boli pre tento rok zrušené, kúsok od nich, čoby kameňom dohodil, sa pripravujú iné sánkarske preteky. V obci Turecká sa v sobotu konajú preteky na krňačkách čiže sánkach vyrobených zo samorastu, krivého dreva – krnáča, ktoré na Slovensko kedysi priniesli drevorubači z Tirolska. O niekoľko hôr a dolín severnejšie, v Terchovej, sa zas uskutočnia Preteky gazdovských koní, ktoré preveria rýchlosť, vytrvalosť a ovládateľnosť koní a tiež zručnosť furmanov. Zraz gazdov je o desiatej pod sochou Jánošíka. Opačným smerom, o niekoľko dolín južnejšie, v Malej Lehote, sa pre zmenu stretnú gajdoši, a to nielen zo Slovenska, aby trojdňovými oslavami zakončili tohtoročné Fašiangy.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite