Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Multimiliardár z Brna

.martin Hanus .časopis .profil

Prvú miliardu si zarobil pár rokov po skončení univerzity. Pre mladých ambicióznych Čechov stelesňuje príbeh, ako uskutočniť americký sen aj doma. Koncom januára sa stal šéfom SPP, kde s holdingom EPH nahradil nemeckých a francúzskych akcionárov. Tridsaťsedemročný Daniel Křetínský.

.isto sa to dá vyhrotiť aj tak, že 20 rokov po rozpade Československa ovládol slovenské plynárenstvo Čech. No pre tých, čo sa aj na biznis pozerajú úzko etnickými klapkami, je tu útecha: za úspechom tohto českého multimiliardára stoja multimiliardári zo Slovenska. Vo svojej podstate je to však úspešný československý biznispríbeh.        

.rodné Brno
Daniel Křetínský nie je z tých, ktorým by prvý veľký kšeft dohodil otecko, keď sa predtým nabalil na pochybnej privatizácii. Narodil sa v brnianskej rodine, ktorá patrí k miestnej vzdelanej elite. Jeho otec Mojmír je profesorom na Masarykovej univerzite, kde pôsobí ako vedúci Katedry teórie programovania. Matka, Michaela Židlická (druhýkrát vydatá), je českou ústavnou sudkyňou, ktorá doktorát z rímskeho práva získala v Trnave. Československých motívov je tu ešte trochu viac. Křetínského sestra si pred pár rokmi vzala za muža Martina Štefunka – dnes 35-ročného Slováka, ktorý svojimi schopnosťami očaril v Pente a teraz pracuje pre impérium Petra Kellnera. Na začiatku Křetínskeho kariéry nestála Penta, ale – čuduj sa svete – J&T.

.cesta multimiliardára
Křetínský vynikal už ako študent práva. Svojou diplomovou prácou nadchol natoľko, že mu za ňu udelili doktorský titul. Skončil školu, začal robiť v advokátskej firme, ale vtom mu do života vstúpil jeho kamarát Dušan Palcr, ktorý ho ako šikovného právnika odporučil J&T. Křetínský nastúpil v roku 1999 a jeho plat bol 22-tisíc českých korún. Vďaka neobvyklému talentu však mieril do výšav. Už ako 27-ročný dohadoval financovanie okolo TV NOVA a v rokovaniach bol natoľko dobrý, že krátko na to z neho spravili partnera J&T. Vyzeralo to, že všetko, čoho sa dotkol, sa premenilo na zlaté vajce. V priebehu pár rokov poskupoval a zveľadil asi 20 firiem, ktoré J&T zarobili obrovské miliardy. Rozprávkovo bohatol aj sám Křetínský, ktorý na prednáškach fascinoval študentov aj rozprávaním, že prvý milión sa dá zarobiť krátko po škole. Od J&T sa postupne emancipoval. V roku 2009 sa stal spolumajiteľom a šéfom Energetického a priemyslového holdingu (EPH), ktorý spolu s ním vlastní aj J&T a Kellnerov PPF (pričom vplyv J&T odvtedy v EPH  klesá a vplyv Kellnera stúpa).
Křetínský si zaumienil, že ovládne podstatnú časť českej energetiky a svoje ťaženie povedie aj do Nemecka, Poľska a na Slovensko. Od Britov kúpil elektráreň Opatovice, získal veľký podiel v Pražskej teplárenskej, kúpil tiež nemecké hnedouheľné bane MIBRAG, pre ktoré potreboval stabilného odberateľa, a tak si od Američanov kúpil elektráreň Schkopau. Minulý rok sa Křetínský do českých biznis dejín zapísal tým, že dcérska spoločnosť EPH dostala od českých bánk úver 1 miliardu eur. A na financovanie vstupu do SPP práve získalo EPH od významných európskych bánk úver vo výške 1,5 miliardy eur.
Ekonomický investigatívec Miroslav Motejlek nedávno vyrátal, že po tom, čo EPH získa od GDF Suez a E.ON 49-percentný podiel a manažérsku kontrolu, bude Křetínský kontrolovať aktíva vo výške presahujúcej 11 miliárd eur. Ťažko si predstaviť, čo je to za pocit.

.čEZ a Sparta
Príbeh mimoriadne inteligentného chlapíka, ktorý zázračne uspel, vyvoláva isté sympatie. Nemá veľkopodnikateľské maniere, vyhýba sa akciám ako konské pólo, radšej zbiera obrazy a chodí na operu. Takisto má osobnú charizmu, ktorou si vie rýchlo získať poslucháča. Príbeh „uhladeného elegána“ či „žraloka s noblesou“ má, samozrejme, aj svoj dobový kontext.
Jeho úspechy by nemohli byť také priamočiare, nebyť úzkeho spojenectva so štátnym ČEZ-om. S touto najväčšou českou firmou urobil Křetínský viacero obchodov, pričom ekonomickí novinári si nebol vždy istí, či boli rovnako výhodné aj pre samotný ČEZ. Křetínský si je dobre vedomý, že pre svoj biznis potrebuje politiku: preto má ošetrené vzťahy na pražskom magistráte a zrejme nie je náhoda, že do jeho služieb nastúpil český expremiér Mirek Topolánek. A nedá sa zabudnúť ani na jeho najväčší obchodný neúspech, futbalovú Spartu Prahu, do ktorej kúpy kedysi nahovoril J&T. Mnohí sa čudujú, prečo ju ešte nepredal, keďže každý rok ju musí sanovať sumou asi 100 miliónov (českých) korún. Sparte sa totiž nedarí postupovať do základnej skupiny Ligy majstrov, čo by bohato kompenzovalo straty.
Křetínského stojí futbal zjavne aj veľa negatívnej energie. Minulý rok sa pustil do veľkého konfliktu, keď protikorupčnej polícii posunul indície o tom, ako český futbal ovplyvňujú podplatení rozhodcovia. Rozpútal tak vojnu s majiteľom FC Viktoria Plzeň Tomášom Paclíkom, ktorý zas na oplátku verejne vyhlasuje, že závistlivý Křetínský len chce zlikvidovať Plzeň ako najväčšieho konkurenta Sparty.

.jeho plány
Prevzatie manažérskej kontroly v kľúčových dcérskych firmách SPP je zatiaľ jeho životným obchodom. Pre Nemcov a Francúzov už nebolo angažmá v SPP zaujímavé, keďže kvôli Nord Streamu sa už teraz významne znížil transport ruského plynu cez naše územie. Takže, prečo chcel Křetínský v tejto situácii vstúpiť do SPP? Odpoveď ponúka to, čo Křetínský už získal a čo ešte len plánuje získať. EPH získal v SPP okrem iného manažérsku kontrolu v Eustreame, ktorý cez Slovensko prepravuje ruský plyn. A v najbližších mesiacoch urobí všetko preto, aby od nemeckého koncernu RWE kúpil prevádzkovateľa českých plynovodov Net4Gas. Práve v prepojení Net4Gas s Eustreamom vidí Křetínský nové plynárenské možnosti. A, samozrejme, budúce veľké miliardy.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite