Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kam sa podel poctivec?
Španielsky premiér Mariano Rajoy sa donedávna tešil povesti poctivého politika. V kríze, keď jeho vláda prijíma nepopulárne opatrenia, ktoré Španielom uberajú z peňaženiek, mu táto reputácia pomáhala. No potom najpredávanejší španielsky denník El País zverejnil informácie, že Rajoyova Ľudová strana (Partido Popular) dostávala finančné dary, neodvádzala z nich dane a viedla si o nich tajné účtovné záznamy. Podľa El País dostával premiér Rajoy každý rok od roku 1997 až 25 500 eur. Vtedajšie zákony síce umožňovali politickým stranám podľa agentúry Reuter aj prijímanie anonymných sponzorských darov, no dary museli byť zdanené. Partido Popular a premiér popierajú akékoľvek previnenie. Podozrivo však vyznieva, že veľká časť utajovaných platieb prichádzala od stavebných spoločností. Dialo sa to pritom počas nafukovania realitnej bubliny, keď španielska vláda požehnávala mnohým grandióznym stavebným projektom, ktoré sa časom ukázali ako klinec do rakvy španielskej ekonomiky.
.mg

Hillary Clinton odchádza, americkému ministerstvu zahraničia bude šéfovať John Kerry. Bývalý neúspešný prezidentský kandidát  sa v zložitej globálnej situácii chce predviesť ako schopný vyjednávač.
Mali môže byť pre Paríž nočnou morou. Po víťazstvách vládnych vojakov s podporou Francúzov proti islamistom sa aj malijskí vojaci dopúšťajú zverstiev voči civilistom.
Putinovo Rusko je na tom s dodržiavaním ľudských práv najhoršie od rozpadu Sovietskeho zväzu, píše organizácia Human Rights Watch v správe za rok 2012. Vyčíta Rusku nátlak na aktivistov a mimovládne organizácie.
Piatok ako voľný deň zaviedli v štátnom sektore v Gambii. Pracovný týždeň bude mať 40 hodín, ale štátni zamestnanci si ich odpracujú za štyri dni. Dôvody? Šetrenie a podpora komunitného života.
Zradca revolúcie – tak volajú egyptského prezidenta Muhammada Mursího jeho oponenti počas protestov, ktoré už v Káhire zanechali desiatky mŕtvych. Mursí podľa opozície nepriniesol Egyptu demokraciu, len pokračovanie koruptokracie.

Osobnosť: Julia Gillard
Austrálska premiérka nedbá na politickú korektnosť. Vystupuje proti imigrantom, ktorí odmietajú prijať hodnoty austrálskej spoločnosti. Tento týždeň prekvapila, keď ohlásila voľby na september, aby upokojila politickú scénu. Bežne sa v Austrálii voľby oznamujú s predstihom mesiaca.

Antiosobnosť: Miloš Zeman
Čerstvý český prezident sa už etabloval ako miláčik sociálnych sietí. Veď kto nevidel zábery jeho príchodu do českej TV, na ktorých vyzeral, že to prehnal s oslavami víťazstva volieb? Zemanov tím jeho neistú chôdzu ospravedlňoval paranojou zo schodov.

Citát/
Miloš Zeman: „Naštěstí jsem se zachránil. Děkuji všem, kdo mě nepomohli.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite