Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Poslanci nezvolili šéfa ÚPN
Parlament minulý týždeň nezvolil predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Kandidát opozície František Mikloško dostal len 63 zo 141 hlasov prítomných poslancov. Vládna strana Smer svojho kandidáta Juraja Kalinu napokon pred voľbou stiahla. Dôvodom malo byť jeho odmietavé stanovisko k soche Svätopluka na Bratislavskom hrade a kritický postoj k obdobiu slovenského štátu v rokoch 1939 – 1945. ÚPN je tak momentálne bez riadneho šéfa, keďže Ivanovi Petranskému sa skončilo funkčné obdobie koncom januára. Ústav dočasne riadi člen správnej rady Augustín Jozef Lang, ktorý bol za prvej Ficovej vlády štátnym tajomníkom ministerstva kultúry za SNS. Smer by chcel nájsť a zvoliť vhodného kandidáta na tento post ešte tento týždeň. V kuloároch  sa hovorí o Ondrejovi Podolcovi zo sekcie vedeckého výskumu ÚPN, ktorý je blízkym spolupracovníkom Petranského. V ústave je zodpovedný za publikačnú činnosť, ktorá je často kritizovaná za zhovievavý vzťah k ľudáckemu režimu.  
.vag

Prezídium SDKÚ rozpustilo svoj stranícky zväz v Nitre. Môže za to vraj neuspokojivý výsledok v komunálnych voľbách, kontroverzie okolo vnútrostraníckych primárok a predovšetkým osoba nitrianskeho šéfa SDKÚ Ondreja Ščurku, ktorý bol spájaný s kauzou košického daňového riaditeľstva.
Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën na niekoľko dní na prelome januára a februára prerušuje výrobu. Dôvodom je slabý dopyt na odbytových trhoch v západnej Európe. Automobilka si pritom stanovila ambíciu vyrobiť tento rok viac automobilov ako vlani.
Andrej Kolesík už nebude viesť mladých sociálnych demokratov. V sobotu sa konali voľby predsedu, na ktorých nekandidoval. Mladý poslanec Smeru sa do povedomia verejnosti dostal, keď nehovoril pravdu o tom, že rozdával lístočky s menami kandidátov do správnej rady ÚPN.
Rozpočtový deficit SR na konci januára dosiahol 62,5 milióna eur. Je to najvyšší januárový deficit za niekoľko rokov. Môže za to podľa ministerstva financií najmä vracanie nadmerných odpočtov DPH. MF SR čelí kritike, že jeho tohtoročný rozpočet stojí na vode.

Osobnosť: Ján Vilček
Slovenského mikrobiológa, žijúceho v USA, ocenil americký prezident medailou za technológie a inovácie. Vilček emigroval do USA v roku 1964 a jeho objavy viedli k liekom na autoimunitné a bakteriálne ochorenia. Licenčných poplatkov za objav sa vzdal v prospech svojej univerzity.

Antiosobnosť: Ľubomír Vážny
Vicepremiérovi bude radiť aj Matej Augustín, ktorý v rokoch 2006 až 2010 šéfoval železničnému Cargu. V tom čase sa firma dostala do straty 127 miliónov eur. Augustín však odišiel s odstupným 154-tisíc eur. Na starosti má projekt širokorozchodnej železnice.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite