Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Róberta Bezáka

.róbert Bezák .časopis .osobnosti

Niektoré filmy majú svoje pokračovanie. Aj môj zážitok učiteľa zo zdravotnej školy. Tak teda: vedel som, že dievčatá, ktoré bývali v internáte, na víkend cestovali domov. Pritom niektoré využívali autostop, lebo je to rýchlejšie, ušetria a niekedy je to vraj aj celkom vzrušujúce. Tak sme o tom hovorili: o pozitívach a rizikách. Prečítal som ako provokáciu príbeh z čiernej kroniky, v ktorom študentka po návšteve priateľky zmeškala autobus. Hoci bola noc, rozhodla sa stopovať, jeden šofér zastal, no po čase zabočil do lesa, tam ju znásilnil, hodil do krovia a zmizol. Keď ju zúboženú našli, nevedela si spomenúť na tvár ani na auto.

Opýtal som sa dievčat na názor. Najprv prišlo rozhorčenie, že takých gaunerov by mali kastrovať. Niektoré by násilníka nechali odsúdiť na doživotie a ak svoju obeť zabil, mal dostať trest smrti.
Chápal som ich. Pre ženu je skúsenosť zneužitia či znásilnenia akoby strata duše. Ale pokračovali sme a hľadali odpovede. Najprv sme s trochou humoru pripustili, že pred stopovaním si treba pripraviť vhodné šaty. Superkrátke sukničky a vypasované svetríky sú zlým začiatkom, to už radšej o dve čísla väčšie košele. Tiež sme sa zhodli na nevhodnosti stopovania v noci. Najvhodnejšie nám nakoniec prišlo stopovať okolo obeda, ale nie na odľahlých cestičkách, treba si určite všimnúť značku auta a číslo, pričom úplne najideálnejšie je stopnúť vlastného otca alebo brata. Smiali sme sa,  ale aj zhodli, že niektorým problémom možno predchádzať. A širšie: že závisí od každého z nás, kam sa svet uberá a ako tomu osobne pomáhame.
Dnes sa rozmohli vulgarizmy, ktoré akoby boli znakom sebavedomia, rozmohla sa dvojzmyslenosť, ktorá akoby bola znakom osobnej slobody, a prízemnosť sa už pokladá takmer za prirodzenosť. Ak podobný úpadok napomáhame svojou „bezvýznamnou“ troškou, platíme významnú cenu. Presne po tej troške strácame svoju dušu.
A ak človek stratí svoju dušu, za čo ju vymení?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite