Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Kam až môžu a dokážu tvorcovia zájsť, aby skúsili zaujať čoraz otupenejších divákov? A vôbec, ako vieme, že ešte stále fungujú nejaké hranice? Veľmi jednoducho, niekto ich prekročí. A čo sa ešte včera zdalo ako nemysliteľné, ako niečo za hranicou, ktorá už nemala existovať, stane sa zajtra všeobecne prijímaným a akceptovaným štandardom.

To, na čo sú ľudia ochotní dívať sa a ešte za to platiť, skutočne nemá hraníc, aktuálne je vynikajúcim príkladom film Movie 43, ktorý prišiel do našich kín pod mimoriadne tvorivým a  mimoriadne nepresným distribučným názvom Mládeži neprístupné. Pokiaľ pôvodný názov odkazuje na autorský koncept skrytý za filmom, ten náš láka do kín ľudí, ktorí tam nemajú čo hľadať.
Lebo hoci je Movie 43 extrémne vulgárnou komédiou, ktorá už neakceptuje hranice ani vtedy, keď narazí na posledné tabu, zároveň ide o film, ktorý je až mrazivo silný. Jeho témou totiž nie je nič iné, ako patologická zhubnosť zdanlivej politickej korektnosti v extrémne tupej masmediálnej realite, ktorá nás obklopuje. Poetika filmu vyrastá z jednoduchého až naivne presného pomenovania vecí. Preto je naozaj vulgárny aj vtipný.
Uvidíme v najbližších týždňoch, či sa čosi udeje, či Movie 43 zarezonuje silnejšie ako ďalšia hlúpa tínedžerská komédia, ale veľkým optimistom nie som. Lebo prvý plán, vulgárnosť, už teraz zakrýva väčšinu podstatne zaujímavejších faktov. V prvom rade má film hneď dvanásť režisérov a je to vidieť, pričom to nie je zlé, má osem scenáristov, platí to isté, a hrá v ňom vyše tridsať skutočných filmových hviezd. Navyše, väčšina z nich sa objavuje v polohách, ktoré by od nich sotva kto čakal.
Ale uvidíme, možno som len príliš pesimistický, ak totiž politická korektnosť skutočne funguje tak pokrytecky, ako si tvorcovia Movie 43 myslia, na film, kde sa už v traileri objavia odkazy na koprofíliu, sa do kín pohrnú davy. Nebudú síce rozumieť, ale nech, čosi sa podpíše a nabudúce už si dajú pozor. Keď veľký brat hovorí niečo, čo znie ako pravda, vždy klame.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite