Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA ZACHLADIŤ: Chrípková zmrzlina
Je mnoho ľudí, ktorí neznášajú čaj a tvrdia, že ho pijú, iba ak ich skolí chrípka. Tak teraz už nemusia ten nenávidený čaj piť ani v zime. Za 12 dolárov si môžu cez internet od firmy Jenis z Ohia kúpiť Influenza sorbet, mrazenú ovocnú dreň na chrípku, ktorá obsahuje ingrediencie, používané v ľudovej medicíne na choroby z prechladnutia. Prípadne si sorbet môžu sami vyrobiť z kajenského korenia, zázvoru, bourbonu, medu, pomarančovej a citrónovej šťavy. Podľa výrobcu tento zamrazený mix vyčistí nos, zmierni bolesti v krku, upokojí telo. A vôbec, kedykoľvek je vám pod psa, tento sorbet vraj zaberie tak dobre ako všeliek amerických babičiek – horúci bourbon s medom a citrónom. Ak vás nepresvedčili, že ich sorbet, vyrobený výhradne z prírodných ingrediencií, zaberá na chrípku, možno tomu treba dať šancu, ako nezvyklému dezertu či alkoholickému kokteilu v nezvyklom skupenstve.

TREBA MAŤ NECHTY: Umelé nechty k smartfónu
Doteraz sa mohli zdať mnohým ľuďom dlhočizné umelé nechty ako samoúčelná ozdoba, použiteľná akurát tak ako zbraň na vyškriabanie očí súperke. Je s nimi oštara, komplikujú život, nedá sa s nimi nič poriadne robiť, nehovoriac o používaní prístrojov s dotykovou obrazovkou, napísať takú smsku musí byť s umelými nechtami čisté zúfalstvo. Ale spoločnosť Tech Tips, ktorú založila dermatologička s vrúcnym vzťahom k svojmu smartfónu a ktorá vyrába rôzne perá na dotykové obrazovky, tzv. stylusy a tiež násadky na prsty a na rukavice, použiteľné ako stylusy, teraz vymyslela špeciálne umelé nechty so zabudovanou nanotechnológiou Nano Nails. Dá sa s nimi pracovať rovnako ako so stylusom, takže klikanie po obrazovke, kreslenie, posúvanie, je ergonomické a presné. Predstavené boli na CES v Las Vegas, na trh by sa mali dostať v máji, balík šiestich nanonechtov bude stáť desať dolárov.  

TREBA HASIŤ: Luxusný hasiaci prístroj
Musia byť takmer všade a takmer všade dokážu pokaziť dojem z pekného interiéru. Ok, chápeme, bezpečnostné prvky musia spĺňať požiarne a bezpečnostné predpisy, musia byť viditeľné a rozpoznateľné na prvý pohľad, ale prečo musia byť vyslovene škaredé? Túto otázku si položili aj francúzski dizajnéri a založili firmu Fire Design, ktorá dáva hasiacim prístrojom novú tvár. Moderné farby, luxusné obaly a mnoho možností, ako ich individuálne prispôsobiť každému peknému interiéru. Od jednofarebných cez rôzne umelecky pomaľované až po luxusné, dajú sa skladovať aj v krásnom drevenom boxe, ako drahé šampanské, či v koženej taške. Cieľom dizajnérov je inšpirovať každého návrhára či architekta, aby sa pokúsil pozrieť na povinné prvky novými očami a položil si otázku, prečo by okrem zákonov a regulácií nemohli spĺňať aj vyššie estetické kritériá. Predávajú sa už v mnohých krajinách, celú ponuku môžete nájsť na stránke www.fire-design.fr.

TREBA ZABÍJAŤ: Fašiangové zabíjačky v meste i na dedine
Do Popolcovej stredy, ktorá tento rok pripadne na 13. Februára, máme ešte viac ako dva týždne, potom príde predveľkonočný pôst. Ten je dobré dodržiavať, keď už nie z náboženských, tak aspoň zo zdravotných a estetických dôvodov. Dovtedy si však ešte naplno užime čas fašiangov, veselenia a ozajstného slovenského folklóru – zabíjačiek. Kto si dal záväzok, že bude jesť menej bravčového mäsa, ten by sa mal ísť rozhodne pozrieť, možno ho chuť na mäso aj na istý čas sama prejde. Bratislavčania majú možnosť zájsť na Ružinovskú zabíjačku na Štrkovecké jazero, kde okrem ukážky tradičnej zabíjačky uvidia výrobu a následne okoštujú klobásky z Békešskej Čaby a Nových Zámkov. Východniari môžu skočiť v sobotu poobede do Spišského Podhradia na Spišský salaš. Ak máte vlastnú svinku a idete z nej robiť mäsové polotovary, všetky potrebné nástroje nájdete na stránke www.zabijacka.sk.

TREBA PLESAŤ: Vyvrcholenie plesovej sezóny
Do Popolcovej stredy, keď by sa mal začať pôst nielen pre náš žalúdok, ale najmä pre našu dušu, si treba užiť aj plesovú sezónu. Netreba sa tlačiť medzi slovenské celebrity, určite nájdete príjemnú spoločenskú akciu vo svojom okolí. Napríklad tento víkend majú svoj ples v Bratislave Záhoráci aj medici, v Prešove tenisti, v Zlatých Moravciach všetci bez rozdielu pôvodu či povolania. Ak túžite zažiť naozaj veľkolepú akciu, nakuknite do susedného Rakúska. Tam sa plesá takmer nonstop, len Viedenská plesová sezóna 2013 zahŕňa dohromady dvetisíc hodín tanca približne na 450 báloch a plesoch. Či už pôjdete na dedinskú zábavu, maškarný ples, alebo do Štátnej opery vo Viedni, nezabúdajte, že dôležitejšie ako drahé šaty a ukazovanie sa v spoločnosti známych ľudí je vypadnúť zo všedných dní, vykresať zo seba to najpríjemnejšie a najkrajšie JA a potom stráviť pekné chvíle s partnerom a priateľmi. Mobil nechajte doma.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite