Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blaho Uhlár: Posol boží Bahá’u’lláh, to som ja!

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Režisér a dramatik Blaho Uhlár v októbri odpremiéroval so Stokou inscenáciu v divadle A4, v decembri ďalšiu s ochotníkmi z trnavského Disku. Hovorí, že je otrokom slobodného povolania, lebo teraz to musí vyúčtovať a zháňať granty na ďalšie projekty.

Žobrem a nedôverujem
Som žobrák z povolania, ako tomu hovoril Jack London. Lenže žobrák môže všetko prepiť, prežrať, rozhádzať, ja za to musím niečo aj urobiť, a potom to ešte načas vyúčtovať. Keby to niekto spravoval za mňa, rád by som mu zaplatil, ale viem, že by ma okradli. Možno že to je paranoidné, ale tým by ma znemožnili a už by som nedostal ďalšie granty.

Nedovolenkujem
Raz mi volala prieskumná agentúra, že kam chodíte na dovolenky, ja že nikam. Tak ale aspoň raz ste už niekde boli, nie? Nebol. Mamička stavala chatu, chodili sme tam za mlada robiť, ale neskôr som nechodil ani tam, teraz to predali, chvalabohu. Keď sme niekde vo svete s divadlom, to sa ako dovolenka neráta, tam som hysterický.

Varieval som
Kedysi bol trošku problém, kde sa v nedeľu najesť, tak som si varil. Bavilo ma robiť kuraciu polievku, aj som ju všelijako sofistikoval, dvakrát sa mi podarilo urobiť taký vývar, čo hlt, to orgazmus, niečo neuveriteľné. Ale potom som to už nedokázal zopakovať. Istý čas som chodil na Miletičku k Číňanke, milá, malá, škaredá, naučil som sa jej po čínsky hovoriť: wo ai ni, ľúbim ťa. Potom ma niečím pokazeným skoro otrávila. Teraz na trh chodím už len s odporom, kupovať orechy, nechce sa mi, ale že vraj to spomaľuje osprostievanie.

Alkohol a sladké
Keď si poviem, že dnes nebudem piť, v tom okamihu si idem kúpiť nejakú sladkosť. Máloktorí chlapi jedia sladké, ale tí, čo sa snažia abstinovať, tak začnú všetci, nejako to koreluje, sladké a alkohol, má to podobný mechanizmus závislosti. Ja som jedol sladké od detstva, nevyhľadávam to, ale občas dostanem záchvat.

Koketujem
Povrchne koketujem s buddhizmom, zdá sa mi, že na rozdiel od ostatných náboženstiev toto nikoho nechce ovládnuť. Ale žeby som to vážne študoval, to nie. Jedna z mojich dcér sa dala na bahaistickú vieru. Bol to pre mňa šok, keď som zistil, že posol boží sa volá Bahá’u’lláh, však to som ja, Blaho Uhlár! Je to taká demokratická cirkev, uznáva všetkých prorokov, nechcú nikoho znásilňovať, neslopú, nefajčia, nie je to nijaká divoká sekta, ale ten ich šťastný úsmev... na zabitie.  

Šijem a opravujem
Keď treba ušiť niečo do divadla, tak to spravím, mám aj šijací stroj. Sebe sa mi šiť nechce i keď raz som si aj nohavice ušil, z roletoviny, strih som mal z Burdy. Som pomerne zručný, kedysi som rád robil televízne antény, lebo v Trnave sa na ne dala chytať Viedeň. Ak ma niečo chvíľami naozaj baví, tak to je niečo spraviť, napríklad tieto stolíky, to je môj návrh aj realizácia, Lucii Piussi som nakreslil vyklápací stôl a dal to vyrobiť. Ponk nemám, ale vŕtačky mám, starý black and decker to bolo len také ťuk, ťuk, ťuk, kúpil som si kladivo, tak sa tej vŕtačke teraz hovorí, je výborná. Som klasický prokrastinátor, kým začnem robiť, je to trápenie, ale keď sa zahryznem, chcem to robiť dokonale.
 
Prebíjam to
Som dosť málo sociabilný, pokiaľ si nevypijem, som ostýchavý a hanblivý. Prebíjam to tým, že sa správam suverénne až arogantne. Býval som hnevlivý, dnes si vážim, keď sa niekto nezlostí a je zmierlivý. No ale v zásadných veciach viem seknúť, dosť často sa to stane, lebo pravda je len jedna!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite