Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .časopis .osobnosti

Karla Schwarzenberga by som za prezidenta volila všetkými desiatimi, hlavou aj srdcom. Je to výnimočný človek, ušľachtilý, súcitný, akčný. Nie je konformista. Jeho talent spočíva aj v tom, že má čuch na ľudí, obklopuje sa tými, ktorým verí a jeho zdroje sú dôveryhodné a rýchle. Svoj pobyt na tejto zemi pochopil ako verejnú službu a podľa toho sa správa. To, že postúpil do druhého kola prezidentských volieb, je zázrak a zázrakom ostane, aj keby Zeman svojou perfídnou hrou o Benešove dekréty zmobilizoval k urnám všetku luzu.

Tento záverečný boj dvoch dokonale proti sebe stojacich archetypov českej politiky je zásadný a buďme radi, že sme ho mohli pozorovať a skúmať. Aj s tými špinavosťami, ktoré vyplavil.
Miloš Zeman je neuveriteľne fascinujúci exemplár intelektuálneho plebejstva. Mudrlant par excelance, truhlík so zásobárňou načítaných „moudrev“ a nebezpečný, podpásový hráč. Okrem „bájivej lhavosti“ trpí asi nejakou narcistickou poruchou, pretože tak prednášať, mentorovať, urážať moderátorov a sám seba počúvať dokáže naozaj málokto. Viete si predstaviť ako sa v povýšeneckej rétorike tohto pána prezidenta vzhliadnu české deti? Hotová pohroma. Syndróm „Zemanove deti“ zamorí celú generáciu dnešných škôlkarov.
To, ako krásne priložila polienka do ohňa vatry českej zvrchovanosti rodina chladnokrvných klausovcov, by vystačilo na jeden parádny diel South Parku. To, že sa spojí čert s diablom, sme mohli tušiť, ale zažiť priam rozprávkovo dokonale? Aj na to nám boli české voľby dobré.
A ešte niečo. Hrali sme s kapelou na koncerte pre Karla v brnianskej Fléde a vôbec si neviem predstaviť, že by sa mohla na podporu nejakého iného politika zrodiť medzi ľuďmi takáto obrodenecká atmosféra. Tie tisíce ľudí, čo ho podporujú, ešte nerezignovali na ideály v politike. Bez ohľadu na víťazstvo či prehru, už to, že mali skutočný dôvod spojiť sa v ľudskom mravenisku, bolo dobré a podstatné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite