Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša televízia

.yoani Sánchez .časopis .klub

Za oknom trčí starodávna televízna anténa. Ale je to len maškaráda. Televízny signál v skutočnosti prichádza cez televízny kábel, ktorý ide popod niekoľko striech a nad jednou ulicou. Nelegálny kábel prináša niekoľkým rodinám výber rozprávok, seriálov a muzikálov za niekoľko konvertibilných pesos mesačne. (Ide asi o osem eur mesačne.) O tom, čo sa práve pozerá, rozhoduje iba majiteľ satelitného taniera.

On má v ruke televízny ovládač a všetku moc rozhodnúť, aký kanál sa v daný moment bude pozerať u neho doma, aj u všetkých káblom pripojených klientov. Vyhýba sa všetkým politickým témam, aby si nespôsobil žiadne zbytočné problémy a namiesto toho uprednostňuje rôzne reality show. Výsledkom je únikový televízny vysielač, vďaka ktorému možno zabudnúť na denné trápenia a pozerať síce výber programov s nízkou kultúrnou hodnotou, ale dostatkom zábavy.
Televízia „výber podľa majiteľa“ má od poslednej nedele nového súpera. Volá sa TeleSUR, čo je venezuelský televízny kanál, ktorý cez satelit vysiela už aj na kubánskej štátnej televízii. Celé roky sme mali na Kube v ponuke iba tri hodiny televízneho vysielania. Teraz to bude trinásť a pol hodiny živého vysielania, od informačných programov po vzdelávacie, od kriminalistických relácií po športové prenosy. Je to novinka a nepotrebuje pritom ani veľkú dávku ideológie. TeleSUR napokon súčasne preberá produkciu nášho Kubánskeho inštitútu pre rozhlas a televíziu. Nová vysielacia axióma. Naše krajiny, zdá sa, majú tak blízko k raju, ako zvyšok sveta k peklu.
Našťastie, nemusíme si vyberať iba medzi týmito dvoma voľbami. Tajný satelit a TeleSUR nie sú dnes jedinými možnosťami. Ponuka na čiernom trhu uplynulé mesiace neustále rastie, najmä v množstve dokumentov a seriálov. Vzniká tak osobitá televízia, ktorú riadi dopyt zákazníka. Digitálne prostriedky ako USB kľúče to umožňujú. Ak sa štátne vysielanie nezmení, stratí v budúcnosti ďalších divákov. A skončí ako neatraktívna zbierka programov, požičaných alebo ukradnutých od iných televízií bez vkusu a osobitosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite