Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozlúčka s matkou

.piotr Semka .časopis .týždeň vo svete

Vo Varšave v stredu 23. januára utíchla na chvíľu tunajšia studená politická vojna. Mesto sa lúčilo s Jadwigou Kaczynskou, ktorú Poliaci občas nazývali aj prvá matka republiky. Mala dvoch synov, dvojičky. Bývalého premiéra Jaroslawa a pred dvoma rokmi zosnulého prezidenta Lecha. Minulý týždeň ju smerom k hrobu na varšavskom cintoríne Powązki odprevádzal niekoľkotisícový dav z celého Poľska.

Pre niekoho možno zvláštny fenomén matiek patrí oddávna k poľskej tradícii. Maršálek Józef Piłsudski, otec poľskej nezávislosti, napríklad nariadil, aby po jeho smrti po chovali jeho srdce po boku jeho matky. V mnohých mestách sú zase ulice pomenované po matkách známych Poliakov. Pre bratov Kaczynských bola matka všetkým. Keď musela ísť do nemocnice, obidvaja si okamžite zmenili oficiálny program a povinnosti amatku do nemocnice sprevádzali. Keď prezident Lech Kaczynski zahynul v katastrofe pri Smolensku, druhý syn Jaroslaw pred matkou, vtedy už ťažko chorou, dlho ukrýval pravdu o nešťastí.
Jadwiga Kaczynska bola počas vojny ošetrovateľka a jej muž vojak, verný vláde v Londýne a doma podzemnej armáde. Svoje deti vychovali v antikomunistickom duchu a v ich disidentskej činnosti ich podporovali celé 70. a 80. roky. Aj najväčší oponenti bratov Kaczynských sa o Jadwige Kaczynskej vyjadrovali s najväčším rešpektom. Celé mesto, ale nielen ono, teraz hlboko prežívalo pohreb skromnej dôchodkyne a kedysi literárnej vedkyne. Obrad viedol varšavský kardinál a metropolita Kazimierz Nycz, zúčastnili sa na ňom tiež dvaja arcibiskupi a dvaja biskupi, čo je zriedkavá pocta.
Otec bratov Kaczynských zomrel pred siedmimi rokmi, Lech Kaczynski zahynul pred vyše dvoma rokmi, teraz odišla jeho matka. Jaroslaw Kaczynski, politik, ktorý sa nikdy neoženil, zostal úplne sám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite