Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miestni islamistov odmietajú

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s cestovateľom a sprievodcom BUBO travel Martinom Navrátilom o situácii v Mali.

.kde sa momentálne nachádzate a čo sa deje okolo vás?
Som v Mali prvýkrát, predtým som bol v okolitých krajinách ako je Senegal či Mauretánia. Nachádzam sa teraz na vládou kontrolovanom území v Djenne, asi 90 kilometrov od uzavretých oblastí, kde už sú územia pod kontrolou moslimských militantov. Včera mi novinári vraveli, že ich kolegovia sa dostali do Diavoly, odkiaľ Francúzi vytlačili islamistov.

.aký je cieľ vašej cesty, kam sa až chcete dostať?
Do mesta Mopti, čo sa už teraz nedá. Stretol som teraz novinárov, ktorým sa to podarilo. Vraveli, že ich poslali odtiaľ preč. Idem teraz späť smerom do Segou. Cestujem sám, miestnymi linkami. Tak ako obvykle. Novinári, ktorých som stretol, sa čudujú, ako som sa sem dostal. Nie som, samozrejme, vojnový reportér. Ako historik a archivár si tu chcem pozrieť najmä staré listiny moslimských škôl z 13. a zo 14. storočia, včera mi ich za pár dolárov ukázali a bol som nadšený.

.takže paradoxne máte teraz dobré obdobie pre svoju vedeckú prácu?
(Smiech). Asi áno, no neviem, žiaľ, po arabsky.

.do akej miery cítiť, že v krajine je teraz vojnový konflikt?
Na uliciach, keď som bol v Bamaku, v Segou alebo v Djenne, keby som si nezapol televízor, neviem o nijakom konflikte. Život ide normálne, celá táto oblasť je pod kontrolou vlády. Len ľudia ma zastavujú na ulici. Myslia si, že som Francúz, vrelo mi ďakujú, že sme ich prišli zachrániť. Na uliciach veje množstvo francúzskych vlajok a ľudia sa o konflikte rozprávajú. Inak nič, nijaké prelety stíhačiek ani vrtuľníkov. Ani nijaké kontroly som zatiaľ nezažil. No na trhoviskách sa mi miestni sťažovali, že im dochádzajú peniaze, míňa sa aj tovar. Postupne zatvárajú aj hotely a reštaurácie.

.ako informujú o situácii miestne médiá?
Píšu, že im prichádzajú na pomoc Francúzi a okolité africké národy. Píše sa, že islamisti prišli z Líbye. Po zvrhnutí Kaddáfiho režimu odrazu nemajú čo robiť a využívajú situáciu. Dočasný prezident obyvateľstvo ubezpečuje, že všetko bude do dvoch, do troch mesiacov vyriešené. Potom budú nové prezidentské voľby.

.v častiach krajiny, kde ste vy, sa islamistickí militanti vôbec nevyskytujú?
Nie a aj keby tu boli, miestni ich odmietajú. Napriek tomu, že Mali je čisto moslimská krajina, fundamentalistov, ktorí žiadajú zavedenie práva šaríja, by tu asi rozniesli v zuboch. Oni sa však pokúšajú získať moc aj tu, na juhu. Urobili prepady na cestách, no miestni držia pokope. Na pomoc vláde prichádzajú aj vojaci z Burkina Faso, teda z krajiny, s ktorou viedlo Mali v minulosti vojnu.

.o Mali sa hovorilo už vlani, keď islamisti ničili pamiatky UNESCO v Timbuktu. Hovorili ste s miestnymi, ako to vnímali?
Áno, hovoril som tu s ľuďmi od politických tém až po náboženské otázky. Vravia, že islamisti sú ľudia, ktorí sem vôbec nepatria a chcú zaviesť čosi, čo je tu cudzorodé. Doslova ma šokovalo, keď som tu pri mešitách videl zavesené vlajky USA s prezidentom Obamom. Ešte aj tam hovorili o šaríji ako o diablovi – v moslimskej krajine.  A odsudzujú zničenie pamiatok.

.o čom je táto vojna?
Hovoril som s nemeckým veľvyslancom, podľa ktorého je toto iba začiatok. Ešte príde nebezpečnejší konflikt s islamistami v Mauretánii, potom v Alžírsku. Budú využívať mocenské vákuum a stav po sérií revolúcií v arabskom svete.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite