Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bez cashu a bez dotyku

.marína Smolková .časopis .týždeň doma

Dnes sa už ťažko zavďačíte mešcom plným mincí alebo stohom bankoviek ako v americkom filme. Kto chce byť teraz „in", platí telefónom. Jednoduchšie to hádam už ani nemôže byť.

Prvú kapitolu v tomto príbehu napísali takzvané bezkontaktné karty. Na Slovensku sa používajú od roku 2009, no skutočný boom zaznamenali až počas posledných dvoch rokov. Bezkontaktná karta je platobná karta ako každá iná, či už debetná, alebo kreditná, no má v sebe zabudovanú technológiu umožňujúcu platiť len priložením karty k platobnému terminálu – teda bez kontaktu. Čaro tejto technológie je v tom, že kartu počas realizácie platby vôbec nedávate z ruky a keďže realizujete len platby do 20 eur, nezadávate ani PIN. Pár sekúnd, jedno pípnutie a ste z obchodu preč. Čím menšie nákupy s kartou robíte, tým je efektivita jej používania viditeľnejšia, vo vreckách vám neštrngajú mince a ani predavači sa nemusia zdržiavať s vydávaním. Limit 20 eur pritom vychádza z bezpečnostných štandardov kartových spoločností, pre všetky banky je teda jednotný a mal by byť určitým rámcom, ktorý spotrebiteľa neobmedzuje v používaní karty a zároveň zaisťuje jeho bezpečnosť. Takéto transakcie bez zadávania PIN-u môžete totiž spraviť len tri po sebe, respektíve v maximálnej hodnote, ktorá po sčítaní nepresiahne 60 eur. Potom už musí nasledovať platba s riadnym zadaním PIN-u.

.za všetkým je NFC
Základ celej technológie nesie skratku NFC - Near Field Communication. V preklade je to krátko dosahové, vysokofrekvenčné, bezkontaktné spojenie, ktoré umožňuje jednoduchú a bezpečnú výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti okolo 5 cm. Výhoda technológie je v jej širokospektrálnom použití – nielen v platobných kartách, ale aj v cestovných kartách, digitálnych fotoaparátoch či mobiloch. A práve tu by sa mohla začínať druhá kapitola tohto príbehu. Využitie NFC v mobiloch sa totiž stáva čoraz viac populárnym. Okrem bežných prenosov dát sa tu pri splnení určitých podmienok vytvoril priestor na realizáciu platieb priamo mobilným telefónom. Tými podmienkami sú participácia dvoch strán – banky a telefónneho operátora, špeciálne prispôsobená SIM karta a v neposlednom rade splnenie certifikačných kritérií Visa Europe. Ani u nás to už nie je žiadna hudba budúcnosti, klienti O2 a Tatra banky už môžu takto platiť od januára.
Doteraz bolo na Slovensku možné platiť len mobilným telefónom  iPhone s využitím špeciálneho puzdra iCarte, ktoré v sebe nieslo zabudovanú technológiu NFC. Telefón iPhone  vrátane jeho najnovších modelov v sebe totiž NFC nenesie. Vďaka Tatra banke tak mohli Slováci ako prví v Európskej únii platiť svojimi telefónmi.  Rozšírenie tejto technológie v potrebnej forme aj na ďalšie druhy telefónov dáva priestor na to, aby sa platby mobilom stali slovenským štandardom. Mobil totiž posúva bezkontaktné platby ešte ďalej, ako to bolo pri kartách – tým, že umožňuje zadať PIN kód, môžete realizovať aj platby nad 20 eur, dokonca si zvoliť zadávanie PIN-u za každých podmienok. Aplikácia v telefóne v sebe nesie všetky údaje o tejto netradičnej platobnej karte, čas expirácie  či cvv2 kód, a tak môžete použiť telefón aj na platby cez internet.

.slováci majú novinky radi
To, čo možno prekvapí, je fakt, že Slovensko je prvé v Európe v pomere bezkontaktných kariet k všetkým vydaným kartám. V zásade to znamená, že Slováci radi skúšajú nové veci a taktiež to, že náš trh je natoľko vyspelý, že dostať sa k bezkontaktnej platobnej karte či nájsť platobný terminál nie je žiadny problém. Bezkontaktných kariet už bolo vydaných okolo milióna a obchodov, kde sa dá platiť priložením takejto karty, je niekoľko tisíc. Takmer vo všetkých väčších supermarketoch, ale aj menších prevádzkach túto možnosť môžete využiť, nemalo by vás prekvapiť, keď sa vás predavačka sama spýta, či chcete platiť bezkontaktne. Skôr by vás malo prekvapiť, ak karta, ktorú máte v peňaženke, túto funkcionalitu ešte neposkytuje. Ale ak to vie váš telefón, tak ste ešte vždy „in".

Autorka je hovorkyňa Tatra banky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite