Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový kráľ Izraela?

.jana Shemesh .časopis .profil

Po utorkovej volebnej noci to bolo zrejmé. Kráľ Bibi, ako izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prezývajú nielen jeho prívrženci, ale aj časť západných médií, mal strhanú a unavenú tvár. Napriek víťazstvu. Tvár druhého v poradí, Yaira Lapida, žiarila.

Veľký úsmev, ktorý mu zabezpečoval dlhoročnú televíznu kariéru, sa ešte rozšíril. Ak bol tú noc niekto kráľom, bol to Yair Lapid.

.signál hlbšej zmeny
Yair Lapid vlani na jar ohlásil vznik novej strany Ješ Atid, čo znamená Budúcnosť. Prorokoval jej dvadsaťdva mandátov. Mnohí, vrátane jeho kolegov z mediálneho sveta, sa mu len smiali. Vo voľbách napokon získal 19 kresiel, a to bolo viac, ako predpokladali všetky prieskumy.
Úspech tohto päťdesiatnika môže byť výsledkom šikovne vedenej kampane, počas ktorej si nechával otvorených veľa dverí. Navyše v kampani zužitkoval svoje vedomosti o izraelských politikoch, keďže dlhé roky moderoval populárnu debatnú reláciu a prakticky od detstva sa pohyboval v politických a mediálnych kruhoch. Yairov volebný zisk však možno signalizuje hlbšie zmeny v izraelskej spoločnosti. Aspoň tak sa v prvých komentároch vyjadrovali izraelskí politickí analytici.
Volebné výsledky podľa regiónov totiž ukázali, že Lapidovi sa najlepšie darilo v strednom Izraeli. To je Tel Aviv a mestá okolo neho. Je to región nadpriemerne zarábajúcich ľudí, doteraz politicky skôr pasívnych. Charakterizujú ho ľudia blížiaci sa k strednému veku, s odrastajúcimi alebo malými deťmi. Nie sú chudobní, ale aj tak sa sťažujú na neprimerane vysoké ceny. Často cestujú, a tak vidia, že za rovnaké peniaze, ako majú v Izraeli, si môžu inde kúpiť o dosť viac. Napríklad v porovnaní s USA sú ceny bývania dvojnásobné.
Títo ľudia slúžili v armáde a chcú, aby ich deti žili v bezpečnom židovskom štáte. Nespochybňujú, že treba doriešiť vzťahy s Palestínčanmi, majú ochotu na kompromisy, ale nie na šialené ústupky. Nechcú už podporovať ultraortodoxných, ktorí odmietajú slúžiť v armáde a ktorých životný štýl je nastavený tak, že prakticky celý život poberajú sociálne dávky. Lapid vycítil, že ľudia s týmito názormi sú dnes jeho ľudia. Jeho voliči sa mu však môžu obrátiť chrbtom. Tak ako predstavujú strednú triedu ekonomicky či sociálne, také stredové sú ich názory. Nie sú ideologicky vyhranení, rozhodujú sa pragmaticky, a nie nostalgicky. Ak sa Lapidovi, prvému, koho po ohlásení výsledkov volieb kontaktoval zrejme aj s ponukou na koaličné rokovania víťaz volieb Netanjahu, nepodarí dodržať sľuby, môže nasledovať osud svojho otca.

.potomok elít
Yair Lapid je synom nebohého novinára a politika Josefa Tommyho Lapida. Ten presne pred desiatimi rokmi šokoval Izrael, keď jeho sekulárna strana Šinui (Zmena) získala 15 mandátov a stala sa treťou najsilnejšou stranou po takých tradičných zoskupeniach ako Likud a Strana práce. Staršiemu Lapidovi, po ktorom syn zdedil literárny talent a ostrý pohotový jazyk, sa však v širokej koalícii nepodarilo presadiť z programu svojej strany takmer nič. Dnes už strana neexistuje. Lapid senior vtedy nalákal voličov na podobné veci ako jeho syn. Sľuboval civilné sobáše (v Izraeli dodnes nie sú povolené), výraznejšie zaradenie ultraortodoxných do pracovného procesu a presadzovanie ďalších liberálnych tém.
Yair Lapid sa podľa svojich ľudí poučil z otcovho neúspechu a ak bude vstupovať do akejkoľvek vlády, bude požadovať záruky. Komentátori si však myslia, že Lapid môže naraziť pre svoju politickú neskúsenosť. Predsa len, politika a žurnalistika sú dve rôzne veci.
Yair Lapid je synom bývalého politika a úspešnej spisovateľky a manželom novinárky. Sám napísal niekoľko kníh, divadelnú hru, písal scenáre pre televíziu a dokonca hral vo filme. Práve jeho rodinné pozadie a prostredie, v ktorom vyrastal, dráždi niektorých jeho kritikov.
Hovoria, že ako potomok izraelských liberálnych elít nemá poňatie o tom, ako žije stredná trieda, ku ktorej sa tak silno hlási. Lapid bol jedným z najlepšie platených novinárov v Izraeli, a tu televízne hviezdy zarábajú skutočne kráľovsky. Ako syn svojho otca mal tiež ľahší štart do života než iní, hoci zdôrazňuje, že byť dieťaťom slávnych rodičov je občas na škodu.

.ako dlho vydrží dôvera
Keď o ňom písali americké noviny Christian Science Monitor, hovorili s jedným respondentom, ktorý povedal, že Lapid je pre Izraelčanov, čo posedávajú v kaviarňach. Nemal na mysli len kaviarenských intelektuálov, ale aj ľudí, čo si to môžu dovoliť. Zrejme je to pravda. Ale pravda je aj to, že títo ľudia ženú Izrael dopredu. Ekonomicky aj spoločensky. Sú dôkazom, že izraelskí voliči nie sú až takí extrémisti, ako sa to niekedy vykresľuje v médiách.
Stredná trieda (alebo jej značná časť) dala dnes dôveru Lapidovi. To znamená, že ešte úplne nestratila ilúzie a stále verí na zmenu. Minulosť však ukazuje, že hoci sa dá dôvera strednej sekulárnej triedy pomerne ľahko získať, rovnako ľahko sa dá aj stratiť. Yair Lapid tak môže byť politikom na jedno funkčné obdobie, alebo novým kráľom Izraela.

Autorka je publicistka, žije v Izraeli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite