Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

„Neeeeboj sa šenkiho!“ je častá výzva môjho pokorného a pracovitého cigánskeho kamaráta Laca, keď spolupracujeme na zveľaďovaní fiľakovského priestoru. Muž, ktorý živí dvanásť detí a hovorí maďarskou slovenčinou, mi často prízvukuje: „Filipe, neeeeboj sa šenkiho,“ čo vo voľnom preklade znamená nikoho alebo ničoho. Hm.

„Nebojte sa,“ vyzývajú anjeli pastierov pri narodení Krista. „Nebojte sa, ja som to,“ vraví Kristus ľudstvu po zmŕtvychvstaní. „Nebojte sa, človek je cestou cirkvi pre tretie tisícročie,“ vraví Ján Pavol II., keď sa ujíma úradu pápeža. „Toho, kto má strach, čaká krach,“ hovorieva s obľubou môj otecko. „Ty sa bojíš výšky, lebo nemiluješ celý,“ zaspieva diva zo Živých kvetov.
A tak NEBOJ SA, hovorím si aj ja, keď sa každý deň chystám zakročiť proti miestnej obludnej úžerníčke Vicuš, ktorá každý mesiac na pošte kasíruje od chudákov sociálky so 100-percentnou prirážkou, aby si opäť museli od nej požičať. Smeje sa im pri tom do ksichtu. Vie, že je krutá príslovím: „Kde nie je žalobca, nie je ani sudca“. (Inak, pripravte sa Vicuš, Dody, Pufy, kruh sa uzatvára...).
To „Nebojte sa“ by som chcel s pokorou, rozvahou a vzpriamenou hlavou adresovať ja Vám, ešte stále v úvode roka, práve v tomto stĺpčeku. Ako heslo, ako programové vyhlásenie do nastávajúcich týždňov a mesiacov. Zdalo by sa, že práve rojčím, a som ideologicky optimistický. V čase rôznych kríz viete svoje. No aj napriek tomu, alebo práve preto chcem tu poznamenať: NEBOJTE SA!
Kríza to je výzva, to je spochybnenie doterajších tendencií. A okrem toho máte obrovský dar myslieť, viete ešte spolu ľuďom čisto pozrieť do očí, viete im stisnúť ruku a povedať: „Dobrý deň, nebojte sa, dačo vymyslíme, nech nepomrieme od hladu.“
Viete, aká je to krása, vrhnúť sa do priepasti neistoty a mať istotu, že nemôžem padnúť hlbšie ako do milujúceho náručia Božieho? Takže súhlasím s Písmom: „V Láske niet strachu, a dokonalá Láska vyháňa strach...“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite