Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmiznutá Vierka sa objavila v Superstar

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Má niekto právo hovoriť rodičom do výchovy dieťaťa, keď je na prvý pohľad jasné, že to je najhoršia možná cesta, akou to robí? Sociálni inžinieri v tom majú jasno, štát sa vždy postará o všetko lepšie, aj o deti. Ale čo my, obhajcovia čo najmenšieho zasahovania štátu do súkromia? My s tým máme dosť problém.

Má niekto právo hovoriť rodičom do výchovy dieťaťa, keď je na prvý pohľad jasné, že to je najhoršia možná cesta, akou to robí? Sociálni inžinieri v tom majú jasno, štát sa vždy postará o všetko lepšie, aj o deti. Ale čo my, obhajcovia čo najmenšieho zasahovania štátu do súkromia? My s tým máme dosť problém.

Na jednej strane som vždy zhrozená z toho, čo to môžu byť za rodičia, ktorí svoje dieťa prihlásia do nejakej reality šou, na druhej strane si hovorím, to dieťa je v ich rukách minimálne od chvíle jeho splodenia, ovplyvňujú ho svojimi génmi, kultúrou, výchovou, vstupovať do toho čiastkovými ochranárskymi opatreniami dieťa nespasí. Navyše, kto si trúfa povedať, že on vie lepšie, ako rodič, čo urobí jeho dieťa šťastným?

Najnovšie o tom uvažujem v súvislosti s pätnásťročnou finalistkou Superstar Vierkou Berkyovou. Nejde len o to, že by bola na celú tú mediálnu mašinériu primladá, ako sa to zdalo porotcom českej Superstar, kde ju pred rokom poslali domov dozrieť. Jej podivný príbeh sa začal dávno predtým a je dokonca zaznamenaný v dokumentárnom filme Vierka alebo Záhada zmiznutia rodiny B, ktorý Česká televízia odvysielala minulý rok. Vierku objavila v roku 2004 Ida Kelarová, keď hľadala speváčku do muzikálu Cigáni idú do neba. Dovtedy žila s rodičmi v chudobe, bez elektriny a vody a po nociach rodine privyrábala na živobytie spievaním po baroch. Ida razantne vstúpila do jej života, zohnala rodine dôstojnejšie bývanie, otcovi prácu, deti poslala do školy, kde si rýchlo začali vylepšovať prospech, brat sa dostal na učňovku. Zároveň sa venovala Vierke po umeleckej stránke, pretože barové spievanie nacvičených odrhovačiek dosť obmedzovalo jej nesporný talent a ničilo krásny hlas. Dokumentarista Míra Janek sledoval jej umelecké dozrievanie a už to vyzeralo na krásny sociálny happyend, keby sa jedného dňa celá rodinka niekam bez stopy nevyparila. Po čase sa režisérovi podarilo rodinu vypátrať až v Aši, kde Vierka opäť spievala po baroch a živila rodinu. A všetci sú odvtedy šťastní. Aspoň otec rodiny to stále tvrdí.
Možno je namieste otázka, čo chce samotná Vierka, čo ju urobí skutočne šťastnou. V tejto chvíli je to jasné, chce byť slovenskou Superstar. Tu je pomoc ľahká, môžeme sa aj my zahrať na dobrodincov, stačí posielať sms-ky. Lenže týmito mediálnymi skratkami cesta ku skutočnému šťastiu nevedie. Kam budeme môcť Vierke poslať sms-ky, keď jej to pomaly začne dochádzať a rodina nebude pri nej stáť tak verne ako teraz?

www.t-station.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite