Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár ako Borec

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Ak Ústavný súd nezastaví novú voľbu generálneho prokurátora, ďalších sedem rokov bude zrejme na čele tejto inštitúcie človek blízky Robertovi Ficovi. Ako bude vyzerať prokuratúra pod vedením Jaromíra Čižnára?

.jaromír Čižnár začínal na obvodnej prokuratúre v štvrtom bratislavskom okrese. Ľudia, ktorí ho poznajú, ho považujú za typického kariérneho prokurátora: z pešiaka sa najskôr stal námestníkom obvodného prokurátora, potom obvodným prokurátorom. Skutočný zlom v jeho kariére však nastal až v roku 2004, keď nastúpil do funkcie generálneho prokurátora Dobroslav Trnka. Ten totiž vymenoval Čižnára za krajského prokurátora v Bratislave, čo je vplyvná aj prestížna funkcia.
Trnka evidentne nezabúda: hovorí sa, že to bol aj Čižnár, kto mu pomohol k funkcii šéfa prokuratúry. Trnku totiž navrhol na tento post Ivan Šimko, pričom ho podporovala aj časť vtedajšej pravicovej koalície. Napokon s ním však súhlasil aj Smer, ktorého hlasy mal zabezpečiť práve Čižnár. Trnka ho potom na oplátku vymenoval za krajského prokurátora.

.napoleon
Ako šéf je Čižnár veľmi rázny, vyžaduje dodržiavanie služobnej disciplíny. Podriadení sa ho boja – keď ho zbadajú, hneď sú v pozore. „Keď ide po chodbe, aj steny sa trasú,” hovorí prokurátor, ktorý sa s ním pozná dlhé roky. Podľa neho môže Čižnárova tvrdosť súvisieť aj s tým, že je nízkej postavy. „Možno je to taký napoleonovský komplex.” Čižnár je navyše veľmi výbušný, vie rýchlo vzplanúť.
Na ľudí, ktorí ho nepoznajú, potom pôsobí ako agresívny a arogantný človek. „Často chodí zamračený, na základe čoho dostal aj prezývku – malý nasrdený. Počas jednej oslavy sa o ňom takto posmešne vyjadril aj istý prokurátor. Keď sa to Čižnár dozvedel, povedal, že keď sa raz stane generálnym prokurátorom, tak poletí, až sa za ním zapráši,” hovorí ďalší prokurátor, ktorý sa s Čižnárom osobne pozná.

.bez škandálov
Za vyše dvadsať rokov praxe nemá za sebou žiadny škandál. Viacerí prokurátori sa zhodli, že Čižnár je odborník, ktorý rozumie trestnému právu. „Je to profesionál, s ktorým mám dobré skúsenosti,” hovorí prokurátor, ktorý s ním komunikoval ešte v čase, keď pôsobil na obvodnej prokuratúre. Nájdu sa však aj kritické hlasy. „Je to priemerný odborník, ktorému teraz niekto zámerne vytvára dobrý imidž,” myslí si iný prokurátor.
Čižnárovým hendikepom môže byť aj to, že je dlho vo funkciách, takže stratil kontakt s praxou. S výnimkou kauzy Rozin navyše neriešil nič zásadné, takže je otázne, ako by si poradil s prípadmi ako Hedviga Malinová, Glance House alebo nahrávka hlasu, podobného Ficovmu. Tým viac, že v niektorých kauzách figurujú ľudia, s ktorými mal, respektíve má nadštandardné vzťahy.

.ficov právnik
S Trnkom už síce Čižnár nekomunikuje toľko ako na začiatku – bývalý generálny prokurátor ho totiž dlhšie vníma ako svoju konkurenciu a priame ohrozenie. A niet sa čomu čudovať: Robert Fico má momentálne bližšie k bývalému spolužiakovi Čižnárovi ako k skompromitovanému Trnkovi. Premiér sa s Čižnárom radí aj v právnych otázkach, pričom o jeho kandidatúre za šéfa prokuratúry uvažoval už pred dvoma rokmi.  
To však neznamená, že Čižnár by Trnku ako hlavného aktéra kauzy Glance House potopil: vzťahy a klany na prokuratúre sú také silné, že porušiť nepísané pravidlá by zrejme dokázal len človek z vonkajšieho prostredia. To isté platí o Čižnárovom vzťahu s Ficom: ak ste s niekým tridsať rokov priatelia, tak v kritickej situácii sa len ťažko dokážete odosobniť. „Čižnár nebol na škole taký suchár ako Fico, chodil s nami aj na pivo,” spomína jeden z ich spolužiakov.

.nepopísaný list
Bude zaujímavé, ako sa Čižnár vyrovná s hendikepom, že nikdy verejne nevystupoval. Pred ústavnoprávnym výborom parlamentu, kam sa chodia prezentovať kandidáti na generálneho prokurátora, tak môže ľahko pohorieť – nehovoriac o priamej konfrontácii s kritickými novinármi. Aj teraz zaňho komunikuje najmä hovorca – keby neposkytol krátky rozhovor pre televíziu Markíza, nikto by nevedel, ako vyzerá.
Prokurátori nepoznajú ani Čižnárove názory na fungovanie tejto inštitúcie. Nepíše totiž odborné články, nezapája sa do diskusií. „Pripomína mi sociológa z filmu Vrať se do hrobu, ktorého hral Milan Šteindler. Ani on sa k ničomu nemal, nijako sa neprejavoval,” hovorí o ňom jeden z prokurátorov. „Je to nepopísaný list. Nikdy sa do ničoho nezapájal – vrátane politiky,” dodáva ďalší z našich zdrojov.

.rada ako krytie
Čižnár bol pritom v minulosti aj predsedom Rady prokurátorov, od ktorej sa za normálnych okolností očakáva jasné stanovisko k zásadným problémom či kauzám. Tento orgán, kde je momentálne Čižnár podpredsedom, je však v skutočnosti len predĺženou rukou súčasného vedenia prokuratúry. „Je to taký poradný orgán ako za komunizmu,” tvrdí jeden z prokurátorov.
Podľa ďalšieho funguje podobne ako Súdna rada na čele s Harabinom – akurát Rada prokurátorov bola pod vplyvom Trnku. Ak teda dnes Smer tvrdí, že dostal od tohto spolku mandát navrhnúť Čižnára za šéfa prokuratúry, ide o zastierací manéver. Nejde totiž o žiadny reprezentatívny spolok, o Čižnárovi v skutočnosti rozhodlo deväť ľudí: osem krajských prokurátorov, ktorých dosadil Trnka a jeden pešiak z GP.

.opatrný
Prokurátori, ktorí poznajú Čižnára, hovoria, že odkedy je zrejmé, že je najvážnejším kandidátom na generálneho prokurátora, ešte viac sa stiahol. „Je opatrný, obmedzil spoločenské akcie aj stretnutia s priateľmi,” tvrdí jeden z nich. Z toho vyplýva, že hoci navonok stále váha – keďže Ústavný súd zatiaľ nerozhodol o sťažnosti Jozefa Čentéša – napokon kandidatúru prijme a stane sa novým šéfom prokuratúry.
Čo teda možno od neho čakať? Určite nie systémové zmeny, keďže Čižnár nie je podobne ako Fico reformný typ človeka. Nijako významne zrejme nepohne ani s politicky citlivými kauzami, keďže je až príliš zviazaný so súčasným premiérom. V roku 2006 síce odmietol jeho ponuku stať sa šéfom SIS – samotný fakt, že ho Fico navrhol do tejto funkcie, však svedčí o jeho dôvere k tomuto prokurátorovi.

.poriadok s vojakmi   
Čižnár sa obmedzí skôr na kozmetické zmeny, ktoré sa dotknú napríklad bývalých vojakov, ktorých nemá rád. A to napriek tomu, že kedysi mal dobré vzťahy s Trnkom, pričom si rozumie aj so špeciálnym prokurátorom Kováčikom. Bývalí vojaci majú totiž na GP výsadné postavenie a pohodlný život: Trnka tam napríklad zriadil skenovacie oddelenie, kde stiahol niekoľko ľudí z bývalej vojenskej prokuratúry.
Otázne je, či bude mať Čižnár voľnú ruku pri personálnych nomináciách. Podľa informácií .týždňa mu už totiž Smer odmietol niekoľko mien, takže nie je vylúčené, že ľudia ako Trnka (Tichý) zostanú vo svojich funkciách. „Napriek tomu je Čižnár v tejto biede s nejasným koncom ešte prijateľné riešenie,” myslí si jeden z prokurátorov.
Prokuratúra pod jeho vedením zrejme nebude mať také škandály ako za Trnku, takže ani navonok nebude vyvolávať taký odpor verejnosti. Cieľom je pravdepodobne model Borec: zbytočne neprovokovať, no zároveň nechať na pokoji dlhoročné bratstvá politikov s podnikateľmi. Na skutočnú zmenu si musíme ešte minimálne sedem rokov počkať.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite