Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Francúzi v Mali
Ešte koncom predminulého týždňa prišla francúzska armáda na pomoc vláde Mali, ktorú ohrozujú islamistickí rebeli. Mali je bývalou kolóniou Francúzska a malijská vláda volala Paríž o pomoc. Minulý týždeň sa boje vystupňovali. Komplikovaná situácia trvá v Mali už rok – odkedy proti vláde vystúpili Tuarégovia a islamistickí rebeli, ktorí ovládli časť severného Mali a zaviedli tam islamské právo šaríja. Zásah proti rebelom pripravovali západné štáty už dlhšie, lebo v stávke bola stabilita západoafrického regiónu. Hrozilo, že Mali upadne do krvavého chaosu a radikálni islamisti z neho vytvoria ďalší kút sveta, ktorý bude poskytovať azyl teroristom spojeným s al-Káidou. Francúzsko zasiahlo, keď už postup povstalcov k hlavnému mestu Mali Bamako vyzeral nezastaviteľný. Povstalci sú však dobre vyzbrojení a počas intervencie začalo byť zrejmé, že tak ľahko si s nimi ani Francúzsko neporadí. Navyše islamisti na francúzsky zásah reagovali tým, že na niekoľkých miestach uniesli civilistov, najmä zo západných krajín.
.mg

Žije ešte Victor Chávez? Špekulácie o vážne chorom prezidentovi Veneuzely pokračujú. Pred verejnosťou sa ukazujú jeho zástupcovia a krajina čelí bezvládiu.
Kvóty vyhovujú väčšine národných parlamentov EÚ. Odkývli iniciatívu Európskej komisie, ktorej výsledkom má byť určenie počtu žien v správnych radách firiem. Proti je Česko, Dánsko, Holandsko, Poľsko, Švédsko a Veľká Británia.
Zákaz útočných zbraní, obmedzenie používania zásobníkov, to je reakcia Bieleho domu na tragickú streľbu v newtownskej škole. Návrh prísnejšej kontroly zbraní presadzuje osobne prezident Obama.
Sekulárni Tunisania protestovali proti vláde islamistov, ktorá vzišla z minuloročných volieb. Osemtisíc ľudí vyjadrilo v metropole Tunis aj nostalgiu za vládou prezidenta bin Alího.
Slepá ruská stredoškoláčka Nataša Pisarenko sa pridala k tým, ktorí odsudzujú zákaz adopcií ruských detí občanmi USA. Zákaz je výsledkom ruského zákona platného od 1. januára. Ublížil mnohým deťom, ktoré už čakali len na potvrdenie svojej adopcie.

Osobnosť: David Cameron
S napätím sa čakalo na euroskeptický prejav britského premiéra o budúcnosti jeho krajiny v EÚ. Mal ho predniesť minulý týždeň, napokon ho odložil pre rukojemnícku drámu v Alžírsku. Zverejnil však časť prejavu. V nej spomína, že Británia by mohla mať referendum o platnosti niektorých EÚ zákonov.

Antiosobnosť: George Papaconstantinou
Pre podozrivé machinácie gréckeho exministra financií tamojší parlament odhlasoval vyšetrovanie jeho konania. Obviňujú ho, že zo zoznamu ľudí, ktorí údajne presúvali peniaze do švajčiarskych bánk, aby sa vyhli zdaneniu, odstránil mená svojich príbuzných. Exminister to popiera.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite