Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Pezinská skládka
Veľká komora Súdneho dvora Európskej únie po dvaapolročnom konaní rozhodla, že kauzu pezinskej skládky slovenské úrady a súdy neriešili správne. Povoľovanie kontroverznej skládky nebolo totiž v súlade s legislatívou EÚ. Na Luxemburg sa obrátil sudca Najvyššieho súdu SR Miroslav Gavalec po tom, ako Ústavný súd spochybnil jeho rozhodnutie zastaviť výstavbu skládky. Súdny dvor teraz potvrdil, že sudca Gavalec konal správne a neporušil vlastnícke práva firmy, ktorá chcela skládku postaviť, ako to tvrdil Ústavný súd.
Pezinská skládka sa stala kauzou počas prvej vlády premiéra Roberta Fica, keď boli občania mesta vylúčení úradmi z rozhodovania o povolení skládky. No podľa Súdneho dvora EÚ nemožno odmietnuť občanom prístup k informáciám pod zámienkou ochrany obchodného tajomstva.
Primátor mesta i ďalší zástupcovia Pezinčanov rozhodnutie Súdneho dvora uvítali. Ale podľa denníka SME ho kladne hodnotí aj spoločnosť Ekologická skládka. Luxemburský súd dal totiž vo dvoch – pre firmu dôležitých otázkach – za pravdu jej stanovisku.    
.lk

Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča. Jej poslanci chcú dokázať, že úmyselne porušil Ústavu, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Parlament musí návrh prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal pred Ústavný súd, však musí získať minimálne 90 hlasov.
Proti rozhodnutiu hlavy štátu o Čentéšovi protestovali vo štvrtok večer stovky ľudí. „Pokrytec, pokrytec!“ skandoval dav pred Prezidentským palácom.
Vyšetrovatelia kauzy Gorila začali trestné stíhanie vo veci vydierania, ktoré súvisí s privatizáciou bratislavského letiska. Podľa spisu vraj bol vyvíjaný nátlak na bývalého ministra dopravy Pavla Prokopoviča.
Prokuratúra zastavila stíhanie novinárky Zuzany Petkovej za článok, v ktorom zverejnila plat manželky šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina v čase, keď pracovala na ministerstve spravodlivosti. Polícia zastavila aj trestné stíhanie týkajúce sa filmu Nemoc tretej moci režisérky Zuzany Piussi.

Osobnosť: Zuzana Čaputová
Advokátka z Pezinka je už roky tvárou protestov miestnych obyvateľov proti výstavbe skládky. Aj vďaka nej nezostala výstavba skládky iba regionálnou kauzou, ale stala sa inšpiráciou pre všetkých, ktorým prekáža, že úrady rozhodujú o nich bez nich.

Antiosobnosť: Dobroslav Trnka
Bývalý generálny prokurátor už asi celkom stratil súdnosť. Minulý týždeň vyhlásil, že je „bez najmenších problémov“ pripravený opäť kandidovať na tento post. Ponuku kandidovať však od žiadneho poslanca parlamentu zatiaľ nedostal. Chvalabohu.

Citát/
Dobroslav Trnka: Ja som tu za deväť rokov vykonal toľko roboty, že sa naozaj nemám za čo hanbiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite