Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Barack Hussein Obama, 44. prezident Spojených štátov severoamerických, má pred sebou štyri ťažké roky. Budú rozhodovať o americkej ekonomike, postavení Spojených štátov vo svete, ale aj o amerických hodnotách. Veľkú rolu budú hrať postoje veľkých etnických menšín. Je jasné, že menia obraz Ameriky, menej jasný je ich obraz Ameriky.

       
Keď som bol v septembri 1989 prvý raz v Spojených štátoch, môj švagor Jirko Sykora, jakubiskovský herec a redaktor Hlasu Ameriky, mi hovoril, že po príchode do Spojených štátov celý rok natieral steny domov a umýval riad. Bolo to tvrdé. Povedal mi: „Nezabudol som na to, lebo som sa na vlastnej koži naučil vážiť si prácu, jej cenu a hodnotu toho, že sa dokážem o seba postarať.“  Vtedy som pochopil praktickú podstatu slobody.  
Keď sme s Fedorom Gálom, Jánom Budajom, Valérom Mikulom, Martinom Bútorom, Petrom Tatárom v pracovni Alfréda Zimmermana formulovali prvé Programové vyhlásenie VPN z 20. novembra, posledná veta vyhlásenia: „Zoberme ako občania svoje záležitosti do vlastných rúk!“ bola aj priamym výrazom mojej americkej skúsenosti. Už nikdy som nezabudol, že v Spojených štátoch som našiel pozitívne myslenie, vieru vo vlastné sily, kreativitu, vynaliezavosť, poctivosť  a odvahu ísť za svojím snom.  
Odvtedy sa všeličo zmenilo. Fascináciu Spojenými štátmi nahrádza rastúci antiamerikanizmus. U nás, ale aj v Európe.  Rastie počet tých, pre ktorých prestáva byť sloboda základnou hodnotou. O súčasnej kríze hovoria ako o krachu a konci kapitalizmu. Akosi mi to vzdialene pripomína prvú polovicu dvadsiateho storočia, keď v Európe viedla kríza kapitalizmu a demokratických hodnôt k nástupu komunizmu a fašizmu.
Vyzerá to, akoby sme Američanov nepotrebovali. Akoby sa ich hodnoty prežili. Ja si, naopak, myslím, že pokiaľ sa od nich odklonili, nemajú ich opúšťať, ale sa k nim vrátiť.  Som presvedčený, že si k nim nájdu cestu, lebo sú v nich hlboko zakorenené. A želal by som si, aby sa z tých hodnôt čo najviac zakorenilo aj v nás.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite