Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer prekvapil

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Ústav pamäti národa (ÚPN) nie je Generálna prokuratúra ani Najvyšší kontrolný úrad, kde chcú mať strany ako Smer absolútne lojálneho a spoľahlivého človeka.

Z politického hľadiska nie je pre Roberta Fica post šéfa ÚPN zaujímavý, má však obrovský symbolický význam. Zrejme aj preto prišiel Smer s prekvapivou kandidatúrou: Juraj Kalina totiž nemá s touto stranou mentálne nič spoločné. Kalina je človek z okruhu zakladateľa ÚPN Jána Langoša. Zoznámili sa v roku 2002 na ministerstve spravodlivosti, kde bol vtedy na civilke – na oddelení pre dokumentáciu zločinov komunizmu, ktoré viedol Marián Gula. V septembri 2003 sa stal Kalina jedným z prvých zamestnancov ÚPN.

V roku 2009 odišiel do Prahy, kde je vedúcim oddelenia digitalizácie v Ústave pre štúdium totalitných režimov. Ponuku pracovať tam dostal Kalina už po nástupe Ivana Petranského na čelo ÚPN, z osobných dôvodov ju však najskôr odmietol. S Petranským nikdy nemal otvorený spor, inak mal však na spôsob, akým vedie ÚPN, podobný názor ako ľudia okolo Miroslava Lehkého, ktorí odišli do Prahy už v roku 2007. Je preto pravdepodobné, že ak sa stane Kalina novým šéfom ÚPN, ideovo to bude skôr návrat k Langošovi: to znamená k nestrannému hodnoteniu oboch totalít. Ústav obmedzí aj vydávanie kníh niekedy spornej kvality, pričom sa bude viac sústreďovať na internetové projekty a dôkladnejšie spracovanie unikátnych dokumentov, ktoré má v archíve. Zmenou prejde aj časopis Pamäť národa, ktorý je v poslednom čase arénou dosť pochybných názorov.

Kalina chce zakopať aj vojnovú sekeru, ktorú vykopal Petranský s väčšinou relevantných inštitúcií na Slovensku. Ústav zrejme čakajú  personálne zmeny, ktoré však treba urobiť citlivo – silný mandát totiž niekedy zvádza na pomstu. Kalina má predpoklady, aby sa stal slušným šéfom ÚPN: je to vyštudovaný historik s triezvymi názormi na kontroverzné obdobia slovenských dejín. No keďže ide o mladého človeka (36 rokov), jeho hendikepom sú chýbajúce manažérske skúsenosti. Zostáva veriť, že svoju úlohu, vrátiť ústavu rešpekt a kredit, zvládne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite