Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová francúzska revolúcia

.časopis .týždeň vo svete

Prezident zmieru, ktorý spojí krajinu. Takto videli mnohí socialistu Françoisa Hollanda. Až do nedele 13. januára, keď sa proti prijatiu spoločensky revolučného zákona o „manželstve pre všetkých“ postavili v uliciach státisíce Francúzov.

Usilie francúzskej vlády, ktorá chce v najbližších týždňoch legalizovať sobáše párov rovnakého pohlavia, ako aj ich práva na adopciu detí, narazilo na prekvapivý odpor. „Jeden otec, jedna matka, to je základ,“ ukazovali farebné  plagáty manifestujúcich, ktorí zablokovali najznámejšie parížske námestia pri Champs-Élysées. Zo všetkých kútov hexagónu prišlo podľa organizátorov až 800-tisíc Francúzov, no polícia tento údaj skresala asi na polovicu. Podľa miestnych médií však stále išlo o najväčší protest v spoločenskej otázke, aký Francúzi naposledy zažili v uliciach v roku 1984, keď úspešne bojovali proti zrušeniu súkromného školstva.

.za tradičnú rodinu
Cieľom nedeľnej akcie bolo, aby prezident prijal zástupcov tej časti ľudu, ktorá chce zachovať tradičný pohľad na rodinu. „Bude úspechom, ak nás hlava štátu príjme, vypočuje a zastaví návrh zákona,“ vyjadrila sa hlavná postava organizátorov Frigide Barjotová. Údajne na prijatie v Elyzejskom paláci čakajú už mesiace.
Séria prejavov nevôle voči plánovanej legislatíve sa začala už v novembri, keď došlo k protestom na regionálnej úrovni (prišlo na ne podľa rôznych odhadov  70- až 200-tisíc ľudí). Organizátori masového pochodu Parížom trvali na tom, aby sa zachoval nepolitický a nekonfesionálny charakter akcie. Zdôrazňovali, že im nejde o nič iné, ako zachovať formu rodiny, v ktorej vystupuje otec a mama.
Dav, ktorý žiada úplné stiahnutie Hollandovho zákona o sobášoch a adopciách detí gay pármi, bol tiež prekvapivo pestrofarebný. Kamery zachytili prítomnosť všetkých vekových kategórií, veriacich aj neveriacich a takisto sa vytvorila koalícia kresťanov a moslimov. Za demonštrácie sa postavil parížsky arcibiskup André Vingt-Trois a moslimskí predstavitelia vyzvali veriacich, aby sa pridali k verejnému odporu. „Uznávame postoj katolíckej cirkvi v tejto otázke,“ odkázal Mourad Barboucha, prezident jednej z moslimských spoločností, ktoré pôsobia v krajine. Apel na ochranu tradičnej rodiny vydal aj jeden z parížskych rabínov a aj niektoré evanjelické cirkvi. „Nie som tu ako evanjelický protestant, ale ako človek, ktorému záleží na náboženských hodnotách a tie majú chrániť dieťa,“ komentoval svoju účasť prezident Národnej rady evanjelikov Daniel Liechti.
Protest proti Hollandeho spoločenskej revolúcii ohlásila aj pravicová opozícia. Napriek nedávnym nezhodám v rámci bývalej vládnej strany prezidenta Nicolasa Sarkozyho, UMP, v otázke homosexuálnych sobášov sa politici tejto strany zjednotili. V tomto zápase sa tak ocitli v jednom tábore aj spolu s Národným frontom Mariny Le Penovej a samozrejme, aj s kresťanskými demokratmi. Takmer celý pravicový tábor požaduje v otázke manželstiev pre všetkých zorganizovanie referenda. „Takúto hlbokú zmenu princípov, ktoré zakladajú rodinu, spoločnosť a civilizáciu, nemôžu urobiť jednoduchým zákonom,“ tvrdí poslanec UMP Henri Guaino.

.od partnerstiev k sobášom
Dnešní francúzski voliči nie sú z tých, ktorým by téma ako neúplné či rozvrátené rodinné pozadie politikov alebo prezidentov obzvlášť zamestnávala myseľ. Neštandardnú pozíciu súčasnej prvej dámy, partnerky Francoisa Hollanda Valérie Trieweilerovej, domáce médiá nerozoberali v inom než protokolárnom svetle. Trápilo ich najmä to, či jej napriek nezosobášeniu s prezidentom prináleží titul prvá dáma, akú úlohu bude zohrávať na oficiálnych návštevách, a či sa na nich bude vôbec zúčastňovať, keď, ako vyhlásila, nehodlá zmeniť svoj doterajší životný štýl. Ani početné rozvody Sarkozyho v očiach voličov nespochybnili jeho morálny kredit zastávať prezidentský úrad.
Pošmyknutia v živote francúzskych politických reprezentantov v krajine, kde manželský zväzok už dávno nie je posvätnou hodnotou, sa nijako výrazne neodrážajú na ich politickej podpore.
Aj táto situácia nezáujmu ľudí o trvalý pevný zväzok viedla vládu k vytvoreniu „medzistupňa“ manželského zväzku, teda okrem civilného a cirkevného sobáša, v roku 1999 povolila akési občianske zazmluvnenie partnerov nazývané pacs, ktoré určuje podmienky organizácie spoločného života, práva, povinnosti, hmotné dobrá, daňové otázky a dáva možnosť odstúpenia od dohody jedného z jej účastníkov. Tento takzvaný Pacte civile môže úradník radnice či notár uzatvoriť medzi partnermi bez ohľadu na pohlavie. Formu tohto partnerstva uzatvorilo v roku 2010 asi 90 000 ľudí rovnakého pohlavia.
Pre aktivistov ani ľavicu však tento stav nebol postačujúci a časom sa začali ozývať hlasy, že je nevyhnutné vo všetkých ohľadoch zrovnoprávniť partnerstvá homosexuálov so zväzkom muža a ženy. Hollandeho kabinet nazýva pripravovaný zákon „civilizačným posunom“. Ministerka pre práva žien už odkázala, že „vláda je úplne odhodlaná realizovať reformu, tento historický posun, ktorý nie je víťazstvom jedného tábora proti druhému, ale posunom pre celú spoločnosť.“

.koniec mám a otcov?
Francúzski poslanci začnú debatu o spornom zákone 29. januára a predpokladá sa, že v pléne to bude vrieť. Pravicový tábor UMP podal 800 pozmeňovacích návrhov a avizuje, že na stiahnutie normy „použije všetky dostupné prostriedky, ktoré dovoľuje zákon. Slovami Hervé Martiona, poslanca UMP, ktorý bude prezentovať legislatívne návrhy za UMP, ich cieľom je postaviť sa proti dopadom navrhovaného zákona, „ktorý by viedol k vymazaniu pojmov „mama“ a „otec“ vo veľkej časti článkov občianskeho zákonníka. „Mamu“ a „otca“ nahradí „rodič“.  
Ak napriek veľkým protestom socialisti uspejú a svoj zákon o „manželstve všetkým“ prijmú, otvoria tým ešte ďalšiu kapitolu príbehu, a tou je prístup k štátom hradenej asistovanej reprodukcii pre páry rovnakého pohlavia. Až tam vedú predvolebné sľuby prezidenta, ktoré zatiaľ napĺňa všade okrem ekonomiky.

 Autorka je spolupracovníčka .týždňa
 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite