Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Róberta Bezáka

.róbert Bezák .časopis .osobnosti

Pred niekoľkými rokmi som učil náboženstvo na zdravotnej škole. V triede bolo tridsať dievčat, ktoré viac zaujímalo módne oblečenie, populárni speváci či romantika vzťahov, ako moja hodina. Ich život bol príliš „easy“, aby som s nimi mohol preberať zásadné otázky.

Sedemnásťroční majú pred sebou celú „večnosť“, ich život je o bezstarostnosti. Zvolil som teda primeraný spôsob vyučovania. Hraním a spievaním známych piesní sme si približovali dôležitosť priateľstva, dobra, slobody a lásky, púšťaním zaujímavých filmov sme sa dostávali k hodnotovým diskusiám.
Tak sme sa raz dostali k diskusii o slobode. Vyhlásil som písomnú anketu, čo sloboda znamená pre človeka. Časť dievčat uviedla, že sloboda je v skutočnosti len určitá nutnosť, ktorej sa človek podriaďuje, druhá časť napísala, že si vyberajú, čo chcú, takže sloboda je pre nich možnosť výberu. Ale zjavil sa ešte lístok, na ktorom bolo napísané: „Čo ma je po slobode. Ja chcem byť tvojou otrokyňou!“
Takto využitú anonymitu som neočakával. Keď som nabral dych, povedal som: „Nuž, milé študentky, musím povedať, že toto posolstvo je mi jasné, no ja som sem neprišiel učiť, aby som si tu našiel partnerku. Ale toto je v skutočnosti najlepšia definicia slobody. Možno slovo otrok znie hrozne, ale vo význame, že si chceme byť vo všetkom nápomocní, chceme byť úplne a vo všetkom pri sebe a so sebou, čosi vystihuje. Tá z vás, ktorá to napísala, vyjadrila, čo je sloboda pre človeka. Sloboda je priestor lásky a človek je slobodný práve láskou.“
Sú ľudia, pre ktorých je sloboda akurát tak napĺňanie biologických potrieb, teda akási biologická nutnosť. Iní chcú žiť bez obmedzení, sloboda je pre nich cyklus nekonečných variácií až do vyčerpania na smrť. Ale sú aj takí, ktorí slobodu žijú ako možnosť urobiť život druhého krajším. Akoby hovorili: Ak sa pri mne citíš dobre, ak ti je so mnou dobre, to je mojou slobodou. To je sloboda v láske.
Keď sa sloboda a láska budú prenikať, naplní sa ľudský život. To je môj názor, nie napriek, ale práve vzhľadom na päťdesiat rokov môjho života.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite