Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA MAŤ ZELENÚ: Farba roka 2013 je smaragdová
Smaragd je sýtozelená drahokamová odroda berylu a v tomto roku to bude najvýraznejšia farba, na ktorú budeme často narážať v módnych butikoch, v interiéroch a všade, kde hrá úlohu módny dizajn. V pantonovej palete má číslo 17-5641 a ak chcete ísť s dobou a nezdedili ste po bohatej babičke smaragdové šperky a nemáte ani sponzora, čo vám ich kúpi, vo vašom šatníku by aspoň jeden kúsok oblečenia alebo doplnkov mal mať túto nádherne zelenú farbu. Ak sa tento rok chystáte niečo uvádzať na trh, otvárať predajňu alebo internetovú stránku, neprehlúpite, ako to zafarbíte na smaragdovo. Okrem smaragdovej je tento rok v módnom kurze aj šedozelená farba nefritu, citrónovej kôry, červeného maku, nektarinky, ľanu, africkej fialky, a až dve modré, jedna sýta, známa ako Monaco, a druhá bledá ako obloha za súmraku.

TREBA LIKVIDOVAŤ: Sterilizačná UV-lampa na baktérie
Ak vás vystrašil článok Tomáša Čejku o tom, čo všetko na vás číha v kuchyni rovnako ako na klávesniciach či na mobilných telefónoch, možno vám príde vhod japonské elektronické zariadenie J-Force, ktoré ničí baktérie UV žiarením. Stačí dať nad kontaminovanú vec, zapnúť časovač a smrtiaci boj sa môže začať. Prístroj by mal ničiť genetickú štruktúru mikroorganizmov počas piatich minút. Napája sa dvoma batérkami AA, svetlo vydrží žiariť 8 000 hodín a má špeciálnu poistku, ktorá ho vypína okamžite, ak svetlo nesmeruje nadol. Súčasťou sú pre istotu aj ochranné tmavé okuliare pre likvidátora baktérií. Dá sa kúpiť z Japonska cez internet za 125 dolárov, ale na internete nájdete aj ďalšie podobné zariadenia v širokom cenovom rozpätí od 8 do 177 dolárov. Existuje dokonca aj špeciálna žiariaca kefka na zuby. Niektoré sterilizačné UV-lampy zoženiete aj u nás.

TREBA MAŤ ODVAHU: Drevený motýlik pre moderných pánov
Mohlo by sa zdať, že v pánskej klasickej móde sa toho už veľa navymýšľať nedá, chvíľu je v móde širšia kravata, chvíľu užšia, tento rok je celkom neutrálne niekde v strede, aj na tých uzloch sa toho veľa pomeniť nedá. Na výslnie sa tento rok však vo veľkom vracajú motýliky. Aj tie sa dlho zdali ako nemenné, pokiaľ neprišli dvaja chlapci a nevymysleli si značku Two Guys Bow Ties a nezačali vyrábať motýliky z tvrdého dreva, látky a kože. Ich motýliky sú také malé, ručne robené šperky, jednoduché, užšie i širšie, v prekvapivo širokej farebnosti a vzorkovníku. V ponuke sú motýliky pre ženíchov a na špeciálne príležitosti, v limitovanej edícii si prídu na svoje aj milovníci Zeme, pretože tá je vyrobená z recyklovaných vzácnych látok a dreva. Za 55-65 dolárov sa dajú kúpiť na internetovej stránke woodenbowties.com.

TREBA BYŤ PRIPRAVENÝ: Nôž a mnoho ďalších nástrojov v jednom
Kráľom multifunkčných ručných nástrojov je nepochybne nožík švajčiarskej armády, ale ak by sme chceli hovoriť o dokonalom funkčnom kúsku umenia, tak je to tento Eat'N Tool od firmy CRKT. Výrobca tvrdí, že sa inšpirovali u samotného Leonarda da Vinciho, ktorý radil odpozorovať všetko v prírode. Ergonomické línie, hravosť a za každých okolností užitočnosť sú výsledkom práce talentovaného newyorského dizajnéra Lionga Maha. Na prvý pohľad to vyzerá ako lyžička kombinovaná s vidličkou, ale Liong vymyslel multifunkčné náradie pre turistov. Dajú sa s tým otvárať fľaše, šraubovať, otvárať konzervy, a má aj tri metrické kľúče. Dá sa šikovne zavesiť na odev. Existuje v nerezovej aj teflonovej úprave. Nájdete ho na adrese crkt.com a stojí smiešnych 7,99 dolára, na Amazone je dokonca ešte lacnejší. Ak máte slabosť pre rôzne šikovné multifunkčné nástroje, návštevu stránky výrobcu vám odporúčame len na vlastnú zodpovednosť!  

TREBA TRÉNOVAŤ: Bratislava – Európske hlavné mesto vín
Košice sú tento rok európskym hlavným mestom kultúry, Bratislava je však rozhodne európskym hlavným mestom vín, pretože od 10. do 12. mája sa tu bude konať prestížna súťaž vín Concours Mondial de Bruxelles (CMB), považovaná za jedno z najväčších podujatí z medzinárodného vinárskeho kalendára. Bratislava bude po Lisabone, Mastrichte, Bordeaux, Valencii, Palerme, Luxemburgu a portugalskom Guinaraas prvým mestom z východného bloku, ktorému sa dostalo tej cti. Viac ako 8 000 vzoriek vína z 50 krajín bude posudzovať 300 degustátorov z celého sveta a potom ich môžeme ochutnávať i my. Pripraviť sa môžeme na podujatiach, ktoré organizujú slovenskí vinári, odkazy na ich vínne cesty ‏– malokarpatskú, tokajskú, nitriansku, záhorácku, hontiansku a najnovšie aj požitavskú – nájdete na stránke vinozoslovenska.sk. Najbližšie významné podujatie sú Pezinské vínne pivnice 16. februára, predaj vstupeniek je už spustený, ale pozor, počet je limitovaný kapacitou pivníc!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite