Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

A čo na to ujo Tajgalík, zvykol som sa pýtať, keď som nečakal odpoveď. Dnes už nič, len pamätníci azda vyronia nostalgickú slzu. Bielikovci boli fantastickí, svojho druhu popkultúrny folklór. Ako väčšina mediálnych a teda fiktívnych rodín, predovšetkým televíznych a rozhlasových. Králikovci, Miazgovci, Simpsonovci, Jújingovci, Sopránovci, Bradyovci, Silvánovci, Bundovci, Adamsovci a tak ďalej.

Príbehy o rodinách sú v popkultúre vôbec to najglobálnejšie. Vznikali a vznikajú všade, a aj keď sa mimo svojich domovských teritórií, s výnimkou tých amerických, presadia na celosvetovom trhu skôr výnimočne, tam, kde vznikli, sa tešia štandardnej obľube.
Niet univerzálnejšej témy ako rodina, niet dramatickejšej, ak sa tvorí dráma, niet vtipnejšej, ak sa rodí komédia, a niet banálnejšej, ak sa tvorí blbosť. Príbehy iných rodín, hoci fiktívnych, nás celkom prirodzene zaujímajú. Lebo, ak vzniká seriál o rodine, jeho prvou, absolútne kľúčovou kvalitou musí byť uveriteľnosť. Nie realizmus, ten nikoho nezaujíma, to máme všetci doma, ale uveriteľnosť. Taký ktosi kdesi by mohol žiť a veci, ktoré sa mu dejú, by sa mohli diať. Preto je seriál o rodine asi vôbec to najľahšie, čo v mainstreame vzniká, a dobrý seriál o rodine je práve preto zároveň aj to najťažšie.
Tvorcovia sa totiž môžu snažiť, ako chcú, pokiaľ diváci ich rodine neuveria, všetko je zle. Preto ma mimoriadne zaujíma, ako nakoniec tvárou v tvár peoplemetrom v slovenských rodinách dopadnú Sekerovci, aktuálny pôvodný slovenský sitcom o rodine. Už sa o ňom kuloárne chvíľu vedelo, o rodine extrémne sporivého mäsiara, žijúcej na vidieku, v mestečku Timravany. Šli chýry, že tu konečne vznikol pôvodný sitcom, ktorý má reálnu šancu pobaviť normálneho, rozumej obyčajného televízneho diváka. Z pilotu sa dá usudzovať, že by to mohlo vyjsť. Ústredná zápletka o konflikte dvoch rodinných kultúr, dvoch generáciách a dvoch odlišných spôsoboch rodinného života funguje, každú z postáv môžeme mať kvôli čomusi radi a čo je najhlavnejšie, tá rodina, hoci plná zdanlivých rozporov, funguje normálne. Uveriteľne. Majú sa radi, ľúbia sa, nech sú akíkoľvek. Dúfam, že sa chytia. Čo na to Sekera znie rovnako dobre, ako čo na to Tajgalík.        

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite