Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robert Kirchhoff: Vyháňam diabla z kačičky

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Filmový producent a režisér Robert Kirchhoff má talent zabŕdať do tém, ktoré nikto nechce vysielať (aktuálne dva filmy pre RTVS), a to práve dokončil film o kauze Cervanová. Potom sa čuduje, že rieši právnikov a nemá čas vnímať svet.

Čistím hlavu
Celý život športujem. Odmalička lyžujem, hrám basketbal, liezol som po skalách a hlavne behal. Vtedy som zistil, čo sa stane, keď máte plnú hlavu vecí, s ktorými si neviete rady. Prebehnem hrebeň Malých Karpát a svet sa vyváži. Nemyslím na nič a po pätnástich kilometroch zrazu za sebou začujem svoje vlastné kroky. Akoby vedľa môjho tela bežal môj tieň. Niekedy sa obzriem, kto mi to dýcha na chrbát. Ale som tam sám.

Kupujem darčeky
Som totálny fanúšik bežeckých a outdoorových obchodov, tam kupujem aj darčeky. Nedá sa inak. Kamarátovi som teraz kúpil skladací pohár na víno, vyzerá ako sklenený. Dá sa dať do batoha a niekde hore na kopci si môže pekne otvoriť víno a napiť sa ako civilizovaný človek. Rád sa zhováram o behaní. Na rozdiel od iných športov nepotrebujete drahú výstroj. Luxusne si zabeháte aj v plátenkách. Objednal som si z Ameriky „brooksy“, minimalistické tenisky s tenkou podrážkou. Som fascinovaný. Odpružené tenisky s hrubou podrážkou sú len marketingový ťah, nohu rozmaznávajú, na nerovnom teréne potom hrozí zranenie, vyvrtnutý členok, potrhané väzivá a všeličo iné. Ortopéd mi povedal, že by o mojich členkoch dokázal napísať dva krátke romány.

Maľujem
Jeden z mojich učiteľov maliar Tomáš Krčméry mi vravel – kresli! Kresli všetko, čo sa hýbe a a čo stojí. Vždy som si kreslil a učil sa čiary. A keď tam sú ešte aj farby... Najviac mi vyhovuje akryl, lebo rýchlo schne a dá sa premaľovať. Olejom všetko naokolo zašpiním. Obrazy rozdávam. Je to v podstate insita, figurálna maľba, abstrakcia ma nebaví – tak ďaleko som sa ešte nedostal. Janke Vlčkovej som sľúbil obraz za to, že mi postrihala film, volá sa Vyháňanie diabla z kačičky.

Bojujem
Snažím sa neprepadávať žiadnej závislosti, so stratami sa vyrovnávať, ako keby som nikdy nič nemal. Ak s niečím naozaj bojujem, tak o prežitie, je to adrenalínová závislosť. Ľudia v mojom veku majú baraky, existencie, ja žijem v ateliéri. Tým pádom však nemám ani žiadne lízingy a hypotéky. Bláznivý život.

Nosím okuliare
Nepáčia sa mi hranaté veci a keď začali byť okuliare v mojom živote nevyhnutnosťou, našiel som v Prahe vo výklade tieto, vraj sú pre zrakovo postihnutých. Hneď som si dvojo kúpil. Nosil som ich desať rokov a potom sa objavili na Johnny Deppovi. Teraz mi všetci hovoria, aké sú cool. Mám grafika, ktorý vždy rieši tie najnovšie veci, sedeli sme vedľa seba, čosi čmáral a zamilovane sa na mňa pozeral. Spýtal som sa ho: deje sa niečo? Kreslím si tie tvoje geniálne brýle!

Obdarúvam
Vášnivo rád varím pre priateľov. Uvariť pre niekoho jedlo je ako darovať mu dobrodružstvo. Pre mňa je to rovnaké, ako mu dať obraz alebo napísať báseň. Rád varím jedlo, čo prekvapí, potom otravujem, chutí ti to? Pre seba ma variť nebaví. Najradšej varím pre syna.

Som zurvalec
Mám všetky zlé mužské vlastnosti, som macho, som ješitný, som žiarlivý. Bol som zlé decko: zlomené ruky, vyrazený zub, rozbitý nos, rozbitá hlava, výtržnosti, trojky zo správania. Pokúšali sa ma prevychovať, ale zdá sa, že to bolo nanič. Celý život bojujem s hnevom. Ako sa toho zbaviť? Hnev musí ísť preč. Preto behám a sem-tam sa premáham, aby som sa dokázal tešiť zo života.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite